Dinsdag 15/06/2021

'Ach, Rik Daems doet zijn best'

Herman De Croo (VLD) en Hans Bonte (SP.A) trekken verschillende conclusies uit Sabena-perikelen

'In plaats van CD&V'ers te verleiden zouden de liberalen zich beter met de problemen van de mensen bezighouden.' SP.A-kamerlid Hans Bonte ergert zich verschrikkelijk aan het optreden van de VLD-ministers Rik Daems en Guy Verhofstadt in het Sabena-dossier. Populistische onzin, vindt hun partijgenoot Herman De Croo. 'Wie de zwartepiet naar de liberalen doorschuift, heeft geen oog voor het verleden.'

Brussel / Eigen berichtgeving

Ruud Goossens

Al zit zijn partij dan mee in de regering, SP.A-kamerlid Hans Bonte is allerminst gelukkig met de manier waarop Verhofstadt I de Sabena-crisis tot nu toe gemanaged heeft. "De maatschappij staat op het punt failliet te gaan en van een sociaal begeleidingsplan is nog geen sprake", fulmineerde Bonte gisteren na een vergadering met de vakbondsafgevaardigden. "Blijkbaar is er tijdens de afgelopen maanden en weken niemand bezig geweest met de sociale effecten van wat nu gebeurt. En nu moet men dan snel snel nog een regeling voor de brugpensioenen uitwerken en middelen gaan zoeken voor het Fonds voor de Sluiting van Ondernemingen."

Mijnheer De Croo?

Herman De Croo: "Alle respect voor mijnheer Bonte, maar zijn kritiek is al te makkelijk, omdat ze geen rekening houdt met het verleden. In 1985 voerde de PVV campagne met een opstijgend vliegtuig, omdat ik Sabena had gered. Ik heb toen onder andere de hoogste lonen verlaagd en 3.000 mensen laten afvloeien. Toen British Airways enkele jaren later in de maatschappij wilde stappen, gingen de Franstalige socialisten dwarsliggen. Resultaat: een kreupele alliantie met Air France. En daarna, in 1995, toen de SP ook in de regering zat, kwamen de Zwitsers. Het is dus al te makkelijk om ons met de vinger te wijzen."

Draagt ook de SP.A geen verantwoordelijkheid als regeringspartij?

Hans Bonte: "Er is hier sprake van een collectieve verantwoordelijkheid, maar ik zie toch een verschil tussen de socialisten en de rest van de regering. De SP.A heeft herhaaldelijk aangedrongen op sociaal overleg. Ik heb minister Daems bij herhaling gewezen op zijn plicht tot informeren. En toch zijn de normale overlegprocedures bij herhaling gebrutaliseerd. Je ziet ook dat Daems en Verhofstadt het dossier monopoliseren en geen pottenkijkers toelaten.

"Of kijk gewoon naar de laatste dagen. PRL-minister Duquesne stuurt 150 agenten naar de luchthaven en dan is VLD-minister Daems verontwaardigd. Ofwel is er totaal geen communicatie tussen de liberale ministers, ofwel is dat de hypocrisie in het kwadraat."

Het verwijt klinkt intussen vertrouwd in de oren: de VLD heeft geen verstand van sociaal overleg.

Bonte: "De liberalen beschouwen deze dossiers als technische aangelegenheden. Ze vergeten dat het over mensen gaat. De meest praktische zaken zijn niet geregeld. Er is geen extra begeleiding voorzien voor mensen die morgen op straat staan. In het ABVV-lokaal in Vilvoorde is men een vergaderzaaltje aan het ombouwen om er vanaf morgen ontslagen Sabena-werknemers te kunnen ontvangen."

De Croo: "Hadden we zes maanden geleden al een begeleidingsplan op tafel moeten leggen? Dan was Sabena toen al dood geweest! En ik zou toch ook eens willen wijzen op de verantwoordelijkheid van de vakbonden. Op het moment dat Sabena al doodziek was, zadelden de piloten de maatschappij nog eens met een bijkomende kwaal op door te gaan staken. Of laat me de vergelijking eens maken met Ryanair. Betalen zij meer voor hun vliegtuigen? Of voor hun brandstof? Neen. Zowat alle parameters zijn dezelfde als bij Sabena. Er is één verschil: de productiviteit van het personeel ligt er veel hoger.

"En dat wij dit dossier louter technisch bekijken is onzin. In een Sabena-vliegtuig voelde ik mij even goed thuis als in mijn eigen pantoffels. Ik ervaar dit als de dood van een grote broer. Hartzeer, dat is wat ik voel."

Moet Rik Daems ontslag nemen?

Bonte: "Ik denk niet dat dat veel zou oplossen. Ik ga ervan uit dat de kiezer binnen twee jaar zijn gezond verstand zal gebruiken."

De Croo: "Het is al te makkelijk om Rik Daems als zondebok de woestijn in te sturen. Hij is een verstandige jongen die, in moeilijke omstandigheden, leert wat het is om minister te zijn."

Hans Bonte: 'De liberalen beschouwen deze dossiers als technische aangelegenheden. Ze vergeten dat het over mensen gaat'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234