Maandag 05/12/2022

Academici tegen massa-surveillance

Deze zomer kwam vooral dankzij Edward Snowden aan het licht dat Amerikaanse en Europese inlichtingendiensten honderden miljoenen mensen in het oog houden.

Inlichtingendiensten controleren het internetgebruik van mensen, traceren hun telefoonverkeer, e-mailberichten, Facebookbijdragen, financiële gegevens en veel meer. Inlichtingendiensten verzamelen ook persoonlijke informatie door zich toegang te verschaffen tot de interne gegevensstroom van bedrijven zoals Google en Yahoo. Skype-communicatie kan vlot onderschept worden. Inlichtingendiensten hebben doelbewust de encryptiestandaarden ondermijnd - dezelfde technieken die internetbankieren en medische dossiers moeten beveiligen. Het zijn maar een paar voorbeelden uit recente persberichten. Kortom: nooit stonden mensen onder groter toezicht.

Dat moet stoppen.

Het recht op privacy is een grondrecht. Het wordt beschermd door internationale verdragen, waaronder het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten en het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens. Zonder privacy kunnen mensen niet vrij hun opinies uitdrukken en informatie zoeken en ontvangen. Bovendien draait surveillance het vermoeden van onschuld om in een vermoeden van schuld.

Niemand ontkent het belang van de bescherming van de veiligheid van burgers en land, en van misdaadbestrijding. Maar de huidige geheime, ongeremde afluisterpraktijken schenden fundamentele rechten en ondermijnen de democratische rechtsstaat.

De ondertekenaars van deze verklaring roepen de nationale staten op om actie te ondernemen. Inlichtingendiensten moeten transparant werken en ter verantwoording geroepen worden. Mensen moeten vrij zijn van massa-surveillance door inlichtingendiensten van hun eigen land en andere landen. Staten moeten effectief ieders fundamentele rechten en vrijheden beschermen, en vooral ieders privacy.

België: Bart Preneel (KU Leuven); Serge Gutwirth (Vrije Universiteit Brussel); Paul De Hert (Vrije Universiteit Brussel); Olivier De Schutter (Université Catholique de Louvain)

Nederland: Frederik Zuiderveen Borgesius; Manon Oostveen; Beate Roessler; Nico van Eijk (allen Universiteit van Amsterdam)

VS: Jay Rosen (New York University); Joel Reidenberg (Princeton University; Fordham University); Neil Richards (Washington University in Saint Louis)

Voor de volledige lijst van ondertekenaars:academicsagainstsurveillance.net

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234