Maandag 27/06/2022

NieuwsBetoging

ABVV: zonder wijziging loonwet, geen deelname aan volgende loononderhandelingen

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De socialistische vakbond dreigt er mee niet te onderhandelen over een volgend interprofessioneel akkoord (IPA) indien de huidige loonwet niet wordt gewijzigd. Dat heeft voorzitter Thierry Bodson vrijdag gezegd na afloop van de nationale betoging tegen de loonwet.

Redactie

Die boodschap gaf ook algemeen secretaris Miranda Ulens mee. “We eisen vrije loononderhandelingen, niet met gebonden handen”.

De vakbondstop haalde zwaar uit naar de rechtse partijen in de regering. Die getuigen van “misprijzen” tegenover de werknemers, klonk het, door hun aanvallen op de werklozen en het pensioenstelsel. De linkse partijen in de regering werden gespaard tijdens de speeches.

Volgens de socialistische vakbond kwamen er 15.000 mensen op de been voor de betoging, de politie had het over een 7.000-tal betogers.

Waarom komt het ABVV op straat?

Met de betoging wilde het ABVV druk zetten op de regering voor een aanpassing van de loonnormwet, die de loonkostenontwikkeling in de privésector in toom moet houden om de concurrentiekracht van de bedrijven tegenover de buurlanden te beschermen.

De wet van 1996, de zogenaamde loonnormwet, verhindert volgens het ABVV na de wijzigingen door de toenmalige regering-Michel in 2017 onderhandelingen over een eerlijke verloning. De regering besliste eerder dit jaar dat de lonen over de periode 2021-2022 met maximaal 0,4 procent mogen stijgen bovenop de index. Bedrijven die tijdens de crisis goede resultaten behaalden, kunnen wel nog een eenmalige coronapremie uitkeren van maximaal 500 euro.

De socialistische vakbond wil dat de loonnormwet aangepast wordt “aan de realiteit van de werkvloer”. “Wij willen geen herhaling van het IPA 21-22 waarin er maar een loonmarge werd gegeven van 0,4 procent omdat de loonnormwet ‘nu eenmaal zo in elkaar zit’ en bovendien door de vorige regering strenger werd gemaakt. Het verdedigen van een goede koopkracht is en blijft een van onze prioriteiten. Vandaar ook dat het ABVV deze betoging nu houdt en niet langer wacht op wetgevende initiatieven die er uiteindelijk toch niet zullen komen.”

Hoe reageren de andere vakbonden?

De andere bonden nemen niet deel aan de nationale betoging. De nationale leiding van de christelijke vakbond ACV wil het de komende maanden vooral bij politieke druk houden.

De liberale vakbond ACLVB laat weten de komende periode vooral in te zetten op sensibilisering en eveneens op het zetten van voldoende politieke druk. De ACLVB had tijdens de coronaperiode naar eigen zeggen gesprekken met een aantal politieke partijen maar nog niet met de liberale partijen MR en Open Vld. “Omdat beide partijen toch wel de meest remmende factor zijn binnen de regering voor een tijdige wijziging van de loonwet”, zal de liberale vakbond vrijdagmorgen met een beperkte delegatie een korte mediatieke actie houden aan de hoofdzetel van MR en Open Vld.

Hoe reageren andere organisaties?

“De vakbonden vergissen zich van wet”, reageert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo. “Niet deze loonnormwet, maar onze fiscale wetgeving is hier de olifant in de kamer.”

Unizo benadrukt dat een werknemer met een gemiddeld loon in België amper 49 procent overhoudt van wat een werkgever betaalt. “Dáár ligt het probleem, dat niet alleen een bron van frustratie is voor de medewerkers, maar net zo goed voor onze ondernemers. Onze hoge personenbelastingen maken het quasi onmogelijk om op een betaalbare manier een betekenisvolle loonsopslag te geven. De werkgever betaalt zich blauw, terwijl de werknemer er nauwelijks iets van overhoudt. Als de vakbonden tegen de te hoge personenbelastingen strijden, dan doen we als werkgevers mee.”

Het argument dat de Belgische werknemers 10 procent productiever zijn dan die in de buurlanden om het openbreken van de loonnormwet te rechtvaardigen, gaat volgens Unizo overigens niet op. “Onze werknemers mogen niet meer kosten omdat ze productiever zijn, ze moeten productiever zijn omdat ze meer kosten”, benadrukt Van Assche. “En door onze werknemers nóg duurder te maken, voeren de vakbonden die productiviteitsdruk nog extra op, waardoor mensen overwerkt geraken en burn-outs riskeren.”

Was er veel hinder door de betoging?

De staking bij De Lijn en de MIVB veroorzaakte heel wat hinder. Bij De Lijn werden toch zo’n 60 procent van de ritten gereden door een alternatieve dienstregeling. Meer info vindt u op de website van De Lijn. Bij het Brusselse en Waalse openbaar vervoer was er wel zware hinder.

Reizigersorganisatie TreinTramBus noemde het “de zoveelste slag in het gezicht van de bus- en tramgebruikers”. “Weer staan de klanten van De Lijn en MIVB vruchteloos op hun bus, tram of metro te wachten, voor een staking over een conflict waar zij geen deel aan hebben”, aldus Peter Thoelen, woordvoerder van TreinTramBus. “Het onderwerp van de staking heeft niets met vlot openbaar vervoer te maken, en zelfs niets met een meningsverschil tussen de vakbonden en de directies van de vervoermaatschappijen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234