Zondag 29/11/2020

Hete herfst

ABVV zet gebouw Voka 'te koop', Voka niet onder de indruk

Johann Leten (rechts), hier op handelsmissie in Maleisië en Singapore.Beeld BELGA

"Als de vakbond met 50 mensen een half uur tijd nodig heeft om 2 paaltjes in onze voortuin te plaatsen, getuigt dat niet van veel productiviteit", zo reageert Voka Limburg cynisch op de actie waarbij het ABVV vanmiddag een spandoek met 'te koop' aanbracht op het Limburgse Voka-gebouw. Gedelegeerd bestuurder Johann Leten, die de vrijgestelde syndicalisten nadien uitnodigde voor een kop koffie, stelde voor dat iedereen die het communisme verkiest boven onze democratie, asiel moet aanvragen in Noord-Korea.

De Algemene Centrale van het ABVV had een spandoek opgehangen om hun stelling kracht bij te zetten dat deze regeringen alleen de voorstellen van Voka inwilligen en de werkgeversorganisatie dus beter kan opgedoekt worden omdat ze hun reden van bestaan hebben verloren.

"We weten dat de ABVV-delegatie op weg was naar een congres aan zee, en ze voor hun uitstapje nog even bij ons hebben halt gehouden", aldus Johann Leten van Voka Limburg. "Als ze tegen het 'werken' zijn, hebben ze dat zelf mooi bewezen, want het duurde een half uur vooraleer ze met 50 mensen 2 paaltjes in de grond hadden geklopt." Leten zegt evenwel geen problemen te hebben met deze ludieke actie. Achteraf ruimde de vakbond ook alles weer netjes op.

Met de staking van maandag heeft Leten meer problemen. "Al bij al is deze 'ludieke' actie nog onschuldig, wat niet kan gezegd worden van hun plannen om maandag de economie helemaal lam te leggen. Dit kost Limburg alleen zo'n 65 miljoen euro aan productieverlies, en dat op een moment dat alle zeilen moeten bijgezet worden om de sluiting van Ford op te vangen. Acties die gericht zijn op ondernemingen, die moeten instaan om jobs te creëren, kunnen echt niet meer door de beugel. De overgrote meerderheid van de bevolking is dit gedoe meer dan beu."

Leten wees er nog op dat we in een democratie leven. "Deze regering is democratisch verkozen. Het regeerakkoord is goedgekeurd door onze 'volks'vertegenwoordigers... We stellen voor dat iedereen die het communisme boven onze staatsvorm verkiest, asiel aanvraagt in Noord-Korea."

Te koop

Zo'n 80 militanten van de Algemene Centrale van ABVV Limburg hadden vanmiddag een spandoek ontvouwd voor het gebouw van Voka Limburg in Hasselt. Ze boden het gebouw symbolisch te koop aan, omdat Voka volgens de actievoerders alle eisen al verwezenlijkt heeft in de huidige regeringen, en bijgevolg overbodig is geworden.

"Het is duidelijk dat de regeringen Michel en Bourgeois volledig worden gedicteerd door Voka", vond Rob Urbain, voorzitter van de Algemene Centrale ABVV Limburg. "Het zijn alleen hun eisen en vragen die daar op tafel komen en goedgekeurd worden. Voka heeft dus geen reden meer tot bestaan, want alles wat ze willen wordt toch automatisch uitgevoerd. Bijgevolg kunnen ze evengoed hun gebouwen verkopen en de opbrengst verdelen onder de kansarmen, die nu het slachtoffer worden van de besparingswoede in de regeringen."

Urbain had binnen een kort gesprek met Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka Limburg. "Hij gaf geen antwoord op onze concrete bemerkingen", aldus Urbain. "Hij sprak over het grote overheidsbeslag, maar zijn eigen voorzitter, Paul Kumpen, verdient als aannemer een hele dikke boterham met overheidsopdrachten. Waar is dan de grens tussen overheid en privé?"

De vakbond wil dat Voka bij de regeringen aandringt om een écht overleg op te starten, waarbij alle partijen worden gehoord. "Voka moet zijn verantwoordlijkheid opnemen en zelf dossiers als taksen op vermogens op tafel durven leggen. Zij zijn nooit betrokken bij onderhandelingen, maar roepen wel heel luid aan de zijlijn. Dat moet maar eens gedaan zijn."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234