Dinsdag 28/01/2020

Update

ABVV: "Werknemers hebben last van technostress"

Beeld THINKSTOCK

Almaar meer werkgevers stellen hun personeel een gsm, smartphone, tablet of computer ter beschikking. Die toestellen worden voor werk- maar ook voor privédoeleinden gebruikt, waardoor de schotten tussen de beroeps- en privétijd almaar vaker dreigen weg te vallen. Dat creërt stress, meent de socialistische vakbond ABVV. De ABVV-studiedienst bevroeg tussen 20 maart en 10 april 1.760 werknemers online.

De respondenten zijn vooral vakbondsleden, zegt François Philips van de ABVV-studiedienst van het ABVV, "maar zeker niet uitsluitend". De link naar de enquête werd immers ook via de website van de VDAB en verspreid via de website van de nieuwssite DeWereldMorgen.

Moderne communicatiemiddelen blijken vandaag alomtegenwoordig op de werkvloer. 92 procent van de ondervraagden heeft ermee te maken. Het is aantrekkelijk als je werkgever die aanbiedt, maar er is zeker ook een keerzijde aan de medaille. De technologische snufjes kunnen namelijk ook stress, zogenaamde 'technostress', met zich meebrengen. Het gaat om stress die voortvloeit uit het werken met moderne communicatiemiddelen, zowel mentale stress als fysieke klachten zoals pijn aan de schouders, de armen, de pols of de vingers, legt Philips uit.

Altijd bereikbaar
Zo zegt bijna 60 procent van de ondervraagde werknemers dat ze 'vaak' of 'af en toe' ook buiten de werkuren en tijdens verplaatsingen bereikbaar moeten zijn. De vakbond peilde ook naar de 'behoefte' van de werknemer om professionele e-mails en berichten in de gaten te houden. 7,9 procent voelt de drang die informatiestroom continu in het oog te houden, zo leert de enquête, en ruim 50 procent doet dat 'vaak' of 'af en toe'.

Die connectie met werkmails kan zelfs aanvoelen als een 'verplichting'. Een minderheid, 5,7 procent, zegt zich buiten de werkuren verplicht te voelen om te controleren of er professionele berichten op het mobiele toestel zijn binnengelopen. Zo'n 40 procent geeft aan die verplichting 'vaak' of 'af en toe' te voelen.

Big Brother
Een ander negatief effect dat zo'n toestel kan hebben, is dat de werknemer zich 'gecontroleerd' voelt door de werkgever via het toestel. Een kwart van de respondenten (26,3 procent) is ervan overtuigd dat de werkgever hem zo controleert. Zo'n 40 procent heeft een vermoeden tot een sterk vermoeden dat dat gebeurt.

Een andere bevinding van de enquête is dat een gsm of smartphone van het werk, méér dan een computer, buiten de werkuren een stressfactor blijkt te zijn.

 
Het gaat om stress die voortvloeit uit het werken met moderne communicatiemiddelen, zowel mentale stress als fysieke klachten zoals pijn aan de schouders, de armen, de pols of de vingers.

Beleid
Slechts 10,2 procent van de ondervraagde werknemers geeft tot slot aan dat de werkgever een specifiek beleid heeft uitgewerkt rond het communicatiebeheer tijdens en buiten de werkuren, bijvoorbeeld via een charter, gedragscode, berichten aan personeel van het bedrijf, opname in het arbeidsreglement, enzovoort. 52 procent van de respondenten geeft aan dat daar geen beleid rond is in hun onderneming.

Volgens de vakbond moet daar meer aandacht voor komen en moet dat thema vaker op de agenda van overlegorganen komen, en opgenomen worden in de risicoanalyse binnen een bedrijf. Hier moet volgens ABVV ook meer toezicht van de arbeidsinspectie op komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234