Dinsdag 21/05/2019

ABVV voert actie tegen ontslag afgevaardigden door Rode Kruis

Het ABVV voerde vanochtend een pamflettenactie aan de hoofdzetel van het Rode Kruis in Mechelen. De socialistische vakbond protesteerde er tegen het ontslag van vakbondsafgevaardigde Jürgen De Witte. De arbeidsrechtbank stelde de man vrijdag in het gelijk.

Verzet tegen fusieplannen
De Witte kreeg eind mei zijn ontslag als ambulancier in Sint-Niklaas. Volgens het Rode Kruis onder andere omdat de man vaak te laat kwam, volgens hemzelf omdat hij zich verzette tegen fusieplannen. "Ikzelf ben nog aan de slag aangezien ik een beschermde werknemer ben, een niet-beschermde collega staat al op straat", zegt hij.

Vernietigend vonnis
Voor De Witte werd een procedure aangespannen voor de arbeidsrechtbank. "De rechter vonniste vrijdag. Ik heb al veel vonnissen gezien in die vijftien jaar dat ik secretaris ben, maar dit vonnis is echt vernietigend", zegt Werner Van Heetvelde, federaal secretaris van Algemene Centrale-ABVV.

Problemen camoufleren
Volgens hem is het al de derde keer op een jaar tijd dat het Rode Kruis een ABVV-afgevaardigde afdankt. "De afgelopen jaren maakte het Rode Kruis al te vaak gebruik van het ontslag om problemen te camoufleren", aldus Van Heetvelde. De directie van het Rode Kruis spreekt de beschuldigingen tegen. Personeelsdirecteur Marc Biesemans ontkent resoluut dat vakbondsafgevaardigden worden gezocht en voegt eraan toe dat het niet correct is dat drie afgevaardigden werden ontslagen. "Een van de drie is vrijwillig opgestapt", aldus Biesemans.

Directie
Een delegatie werd iets voor 9 uur kort ontvangen door de directie. Die houdt een eventuele beroepsprocedure tegen het vonnis in beraad. (belga/tdb)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.