Zondag 16/05/2021

Update

ABVV-topman: "Regering is bende rotzakjes"

Rudy De Leeuw en Marc Goblet van het ABVV. Beeld photo_news
Rudy De Leeuw en Marc Goblet van het ABVV.Beeld photo_news

De socialistische vakbond ABVV heeft vandaag tijdens haar actie tegen het beleid van de regering op het Brusselse Muntplein "een hete sociale lente" voorspeld. ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw hekelde dat de regering een beleid "met twee maten en twee gewichten" voert. Marc Goblet, algemeen-secretaris van de vakbond, noemde de regering een "bende rotzakjes (letterlijk: une bande de gamins de merde)". Bij een actie van de vakbond in Luik werden de regeringsleden dan weer "fascisten" genoemd.

Volgens het ABVV waren zowat 3.500 militanten naar het Muntplein afgezakt. Met de actie wou de vakbond haar ongenoegen ten aanzien van het regeringsbeleid uiten.

38-urenweek

De Leeuw zei tijdens zijn toespraak voor de militanten dat de "regering Michel-De Wever" met "twee maten en twee gewichten" werkt. Hij wees er onder meer op dat vorig jaar de managers van de Bel20-bedrijven gemiddeld 20 procent meer dan het jaar voordien verdienden, terwijl de werknemers een indexsprong en loonmatiging moesten slikken.

Hij hekelde ook dat er niets gedaan wordt aan de "poenpakkers van de PanamaPapers", maar dat wel "de 38-urenweek wordt afgeschaft".

De ABVV-voorzitter nam ook onder meer de uitspraken van minister van Werk Kris Peeters op de korrel. Peeters had verklaard dat we "met zijn allen boven onze stand leven". "Kris Peeters en deze regering leven boven hun stand", reageerde De Leeuw. De socialistische vakbond wil dat het plan om de 38-urenweek te schrappen wordt ingetrokken, net als het voorstel om de proeftijd opnieuw in te voeren.

"De regering voert een asociaal en onrechtvaardig beleid, wij voeren het sociaal verzet", aldus De Leeuw. Hij voorspelde een "hete sociale lente".

Rudy De Leeuw Beeld belga
Rudy De LeeuwBeeld belga

"Dit is een begin"

Marc Goblet, algemeen-secrataris van de socialistische vakbond, nam ook het woord. Hij sloot een staking niet uit. "Dit is een begin. Als we moeten staken, doen we dat. Nooit zal het ABVV aanvaarden dat aan de syndicale vrijheid en de vrijheid van meningsuiting van de werknemers wordt geraakt", aldus Goblet.

"Deze regering is samengesteld uit, vergeef me de uitdrukking, een bende rotzakjes (letterlijk: une bande de gamins de merde)!" klonk het nog.

Marc Goblet Beeld BELGA
Marc GobletBeeld BELGA

"Niet bevorderlijk voor overleg"

MR-Kamerfractieleider Denis Ducarme is niet opgezet met die uitspraak. Hij raadt Goblet aan om voortaan zeven maal zijn tong om te draaien alvorens nog eens zijn mond open te doen. De Franstalige liberalen vinden zijn koosnaampje voor de regering weinig bevorderlijk voor het overleg.

"Is Goblet zijn verstand kwijt? Hij belichaamt steeds meer een syndicalisme dat bleef steken in de 19de eeuw, getekend door een achterhaalde en zieltogende klassenstrijd. Je kan niet steeds luidkeels sociaal overleg eisen en tegelijk spuwen in het gezicht van je gesprekspartners", reageert Ducarme.

"Door dergelijke extreme uitspraken is het echter niet de meerderheid die het sociaal overleg aantast, maar wel meneer Goblet", besluit hij.

Denis Ducarme Beeld BELGA
Denis DucarmeBeeld BELGA

Grote manifestatie?

Morgen houdt nog de christelijke vakbond ACV een actie in Brussel. Volgende week organiseert de socialistische overheidsvakbond ACOD AMiO ook "de week van de openbare diensten", waarbij op 26 april gestaakt wordt bij de federale overheidsdiensten.

Het ABVV wil ook samen met de andere vakbonden eind mei een grote manifestatie in Brussel organiseren. "We gaan daarvoor in overleg in het gemeenschappelijk vakbondsfront", kondigde De Leeuw aan. Dat gebeurt volgende week. "Als men aan het stakingsrecht komt of de minimumdienstverlening oplegt en het sociaal overleg niet respecteert, zullen we als één man en als één vrouw op straat komen", waarschuwde de ABVV-voorzitter nog.

Acties in Wallonië

Vandaag waren er ook acties in Charleroi, Luik en Namen. In Luik sprak Christian Jacquemin, regionaal secretaris van de socialistische vakbond in Verviers, eveneens harde woorden over de regering. "De jacht op werklozen zal voortgaan", kondigde hij aan. "Deze regering samengesteld uit fascisten, bedriegers, leugenaars en onbekwamen probeert niet om de problemen ten gronde op te lossen. Om besparingen te doen, zet ze druk op uw baan en uw werk."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234