Zondag 31/05/2020

ABVV stelt federale regering ultimatum: pensioenplannen intrekken of stakingen

Beeld van de nationale demonstratie georganiseerd door de vakbonden op 19 december vorig jaar.Beeld BELGA

De socialistische vakbond vraagt dat de federale regering haar pensioenplannen intrekt. Gebeurt dat niet, dan volgen er stakingen. Dat heeft Robert Vertenueil, algemeen secretaris van het ABVV, vandaag gezegd na afloop van een federaal comité, een soort parlement van de vakbond. 

Het ABVV lanceert dus een ultimatum: indien de plannen over het pensioen met punten en de criteria voor de zware beroepen niet ingetrokken worden, zal de bond acties organiseren. Daarbij behoort een 24 urenstaking tot de mogelijkheden, gaf Vertenueil aan. "De bal ligt nu in het kamp van de regering. Het is mogelijk dat er niets plaatsvindt, indien de regering verzaakt aan het wetsontwerp over het puntensysteem en het voorontwerp van wet over de zware beroepen", zei Vertenueil.

De vakbond wil een ernstige pensioendiscussie starten om het systeem te hervormen, zonder dat de pensioenen omlaag gaan en waarbij de financiering van de sociale zekerheid behouden blijft. Als dit er niet komt, volgen doelgerichte acties. De vakbond verwacht "zo snel mogelijk" een antwoord van de regering-Michel.

ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw wees op de uitdagingen op sociaal vlak, zoals een kwaliteitsvolle tewerkstelling, de vele herstructureringen, de koopkracht, de door de vakbonden gehekelde hervormde wet op de vrijwaring van het concurrentievermogen en zeker het pensioendossier. Met wat nu op tafel ligt met het puntensysteem en over de zware beroepen, "gaat iedereen 150 euro per maand verliezen".

Het ABVV heeft nu de opdracht gekregen om de opbouw van de syndicale acties in verschillende fases te versnellen, zei De Leeuw. Die acties zouden dan de komende maanden volgen, maar concreet ligt nog niets vast. De bond wacht ook eerst het antwoord van de regering af. "Indien de regering volhard in de boosheid" is een grote nationale actiedag niet uitgesloten, aldus De Leeuw. Die kan leiden tot een 24-urenstaking.

Bacquelaine: "Honderd procent politiek dreigement"

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) meent dat er uitsluitend politieke motieven achter de stakingsdreiging van de socialistische vakbond zitten. "Hoe kan je anders verklaren dat de vakbond nu een bocht van 180 graden maakt en zich verzet tegen een hervorming, die ze sinds het begin van de legislatuur heeft geëist?", vraagt de minister zich af.

Bevoegd minister Bacquelaine is niet gediend met het dreigement. Hij verwijt de vakbond, niet voor het eerst, dat het ultimatum enkel om puur politieke redenen is ingegeven. Bacquelaine benadrukt dat de wetteksten nog niet definitief zijn en voorwerp moeten uitmaken van sociaal overleg. "Ik roep het ABVV op over de teksten te praten op de daartoe voorziene plaatsen en niet op straat of door de economische activiteiten van het land te blokkeren", aldus de Franstalige liberaal.

Staking niet aan de orde voor christelijke en liberale vakbonden

Voor de christelijke en liberale vakbonden is een staking "niet aan de orde van de dag", zo is vernomen bij ACV en ACLVB. "We zullen sensibiliseringsacties rond het dossier van de pensioenen blijven voeren, maar een staking is niet aan de orde van de dag", aldus algemeen secretaris van de ACV, Marie-Hélène Ska. De christelijke vakbond is niet van standpunt veranderd sinds de laatste nationale manifestatie tegen het pensioenbeleid van de federale regering. In december namen toen 25.000 mensen deel aan de manifestatie. "De modaliteiten kunnen veranderen, maar het belangrijkste is de bevolking bewustmaken", aldus Ska.

De christelijke vakbond werkt momenteel ook aan de juridische procedure tegen contractbreuken en afbouw van gelijkstellingen voor de berekening van het pensioen. Die procedure had ACV-voorzitter Marc Leemans in november al aangekondigd op een congres van de christelijke vakbond.

De liberale vakbond zet ook vooral in op het informeren en bewustmaken van de burgers, in plaats van een staking. "Onze bezorgdheid blijft groot, maar acties van grotere omvang zijn niet aan de orde van de dag", aldus nationaal secretaris Olivier Valentin.

Robert Vertenueil.Beeld Photonews
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234