Vrijdag 20/05/2022

ABVV stelt alternatieve financiering sociale zekerheid voor

Vakbond benadrukt dat voorstel geen lastenverhoging inhoudt

Janine Meijer

De socialistische vakbond wil de kosten van de sociale zekerheid niet langer alleen afwentelen op werknemers. Een Algemene Sociale Bijdrage moet ervoor zorgen dat ook de inkomsten uit vastgoed en die van zelfstandigen de sociale zekerheid betaalbaar houden. Op die manier hoopt het ABVV de stijgende kosten van de gezondheidszorg de komende jaren op te vangen.

De socialistische vakbond ABVV maakt zich grote zorgen over de financiering van de sociale zekerheid. Het grootste probleem situeert zich in de gezondheidszorg. Van alle uitgaven van de sociale zekerheid slokt de gezondheidszorg zo'n 35 procent van het budget op. Met de vergrijzing in het vooruitzicht zal dat percentage alleen nog toenemen. Volgens nationaal secretaris Xavier Verboven is dat niet langer houdbaar.

Het ABVV heeft daarom een voorstel tot alternatieve financiering van de sociale zekerheid uitgewerkt waarin twee pistes tegelijk worden bewandeld. Een eerste weg is die van de Europese spaarrichtlijn. De inkomsten die ons land ontvangt uit buitenlands spaargeld dat in ons land is belegd en de inkomsten uit Belgisch spaargeld dat in Oostenrijk of Luxemburg is geparkeerd, moet gedeeltelijk gebruikt worden voor de financiering van de sociale zekerheid, vindt het ABVV.

Daarnaast stelt de vakbond ook de invoering van een Algemene Sociale Bijdrage (ASB) voor. Die bijdrage moet de huidige bijzondere bijdrage sociale zekerheid (BBSZ) en de solidariteitsbijdrage op de pensioenen vervangen. De ASB is volgens de vakbond een veel eerlijker systeem, omdat de kosten van de sociale zekerheid niet langer alleen op de werknemers afgewenteld worden. "Vandaag wordt de gezondheidszorg voor 90 procent betaald door belastingen die door werknemers worden opgebracht", zegt Verboven. "Terwijl niet alleen werknemers, maar iedereen van onze gezondheidszorg profiteert."

De Algemene Sociale Bijdrage die het ABVV voorstelt, voorziet niet alleen in een belasting op lonen van werknemers, maar in een belasting op alle inkomsten. Dus ook de inkomens van zelfstandigen of de inkomsten uit vastgoed en vennootschappen moeten worden belast ter financiering van de sociale zekerheid. De ASB zou echter niet gelden voor arbeidersinkomens, pensioenen en sociale uitkeringen van minder dan 22.500 euro.

Over hoe hoog het percentage van de ASB moet zijn, wordt nog gediscussieerd binnen het ABVV. Maar volgens de vakbond zou 1,5 procent in 2007 en 2 procent in 2008 voldoende moeten zijn om het evenwicht in de sociale zekerheid te waarborgen en ervoor te zorgen dat de pensioenen en uitkeringen welvaartsvast worden gemaakt.

Het ABVV benadrukt dat de ASB geen lastenverhoging inhoudt voor iedereen. "Maar het is niet uitgesloten dat mensen vanaf een bepaald inkomen iets meer moeten betalen", aldus Verboven.

Het ABVV wil het debat over eindeloopbaan niet loskoppelen van de discussie over de financiering van de sociale zekerheid. Daarmee distantieert de socialistische vakbond zich van zijn christelijke collega-bond. Het ACV vindt de financiering van de sociale zekerheid een belangrijk onderwerp, maar wil de onderhandelingen niet overladen en denkt dat het debat van eindeloopbaan meer kans op slagen heeft als beide problematieken apart besproken worden. De liberale vakbond ACLVB denkt er ook zo over.

"De sociale zekerheid is onze kathedraal", zegt algemeen secretaris Xavier Verboven. "Dat monument moeten we handhaven en veilig stellen. Het is hoog tijd voor structurele maatregelen waardoor de financiering van de sociale zekerheid voor lange termijn is verzekerd."

Het debat over het loopbaaneinde verloopt bijzonder moeizaam. Nu blijkt dat de vakbonden in de discussie niet dezelfde lijn aanhouden, is de kans minimaal dat er voor de zomervakantie nog een akkoord komt. Federaal minister van Werk Freya Van den Bossche (SP.A) heeft de sociale partners de laatste weken op haar kabinet ontboden om hun standpunten toe te lichten. Daarna zijn er aparte informele werkgroepen gevormd die een reeks voorstellen op papier moeten zetten. Het ABVV en het ACV moeten met een gezamenlijke tekst komen, maar gezien de onenigheid komt daar mogelijk weinig van terecht.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234