Maandag 12/04/2021

'ABVV-militanten zijn stakingen beu'

Vier van de zeven socialistische vakbondscentrales doen niet mee met de actiedag van het ABVV voor de harmonisering van het arbeiders- en bediendestatuut op 25 april. 'Er zijn te veel acties, onze militanten trekken dat niet meer.'

De socialistische bediendevakbond BBTK kondigde enkele weken geleden aan dat ze op 25 april actie zou voeren voor het eenheidsstatuut. Donderdag luidde het dan plots dat de actie gedragen werd door de voltallige socialistische vakbond ABVV en dat het om een nationale actiedag zou gaan, die gedragen wordt door alle zeven de centrales.

Maar dat is dus buiten ABVV Metaal, ambtenarencentrale ACOD, voedingscentrale Horval en de Belgische Transportarbeidersbond BTB gerekend. Die vier bonden weigeren om op 25 april het werk neer te leggen. "Wij van Metaal zijn vriend met iedereen, maar we laten ons niet in de sloot rijden", zegt een geërgerde Herwig Jorissen. "Geen enkele sector is zo in verval als de industrie, de gevolgen van een actiedag kunnen voor ons op dit moment gigantisch groot zijn. Wij kunnen ons geen zotte uitspattingen permitteren. Uiteraard staat ABVV Metaal paraat om in te grijpen wanneer nodig, maar je moet zorgvuldig omgaan met je wapens. We juichen toe wat het BBTK wil doen voor haar achterban, maar wij doen niet mee."

"We moeten onze krachten sparen", zegt ook Alain Detemmerman van de voedingscentrale Horval. "We merken dat ons aantal deelnemers aan acties achteruit blijft gaan. Er zijn simpelweg veel te veel acties, onze militanten trekken dat niet meer", verzucht hij. "Dit is bovendien nog maar de eerste stap naar het eenheidsstatuut en kijk eens hoeveel energie we al verloren hebben? En de sectoriële en bedrijfonderhandelingen moeten nog volgen, dat wordt evenmin een lachtertje."

In het lopende sociaal overleg hebben beide heren sowieso geen vertrouwen meer. "De sociale partners hebben echter op geen enkel moment gedurfd om echt hun verantwoordelijkheid op te nemen in dit dossier", hekelt Herwig Jorissen de gang van zaken. "Wij metallo's vechten er al veertig à vijftig jaar voor, maar we stonden altijd alleen. Iedereen, maar dan ook echt iedereen die ons vroeger in de steek heeft gelaten, is een stuk medeplichtig aan de discriminatie die vandaag nog steeds leeft."

Juridische weg

ABVV Metaal en Horval rekenen op de regering om de situatie recht te trekken. "Als er op 8 juli geen oplossing uit de bus gekomen is, gaat men misschien wel rare dingen meemaken", voorspelt Jorissen. "We zullen dan moeten bekijken of we de juridische weg gaan bewandelen", zegt Detemmerman.

Op de hoofdzetel van het ABVV is men karig met commentaar. "We zijn er nog niet zo zeker van dat die centrales effectief niet zullen deelnemen", zegt woordvoerster Martine Vandevenne. "Enkel van het ABVV Metaal hebben we dat vernomen via een persbericht. We begrijpen dat niet iedereen het opportuun acht om aan alle acties deel te nemen, er zijn er inderdaad ook steeds meer. Maar ze kunnen dat effectief zelf kiezen, dit was geen federaal initiatief." Vandevenne benadrukt dat er volgende dinsdagmiddag nog een gezamelijke meeting op het programma staat. "We zullen daarna zien wat de uitkomst van het gesprek is."

Maar volgens Alain Detemmerman van Horval moet de hoofdzetel niet te veel hoop koesteren. "Het is maar wat je overleg noemt. De democratie doet soms rare dingen."

Detemmerman verwijst naar de actiekalender die dezelfde vier 'dissidente' bonden afgekeurd hebben, maar door de andere drie centrales wel werd geaccepteerd. "De Algemene Centrale (AC) en de het BBTK zijn veruit de grootste. De AC heeft drie keer zo veel leden als wij. Wel, ik ga ervan uit dat zij dan ook maar het volk leveren voor de acties. Zij prediken nu de revolutie, ik hoop voor hen dat ze de daad bij het woord kunnen voegen."

"Begrijp me niet verkeerd, als vakbondsman zou ik ook graag de revolutie prediken. Maar je moet ook realistisch zijn: onze achterban wil en kan niet meer mee."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234