Vrijdag 22/01/2021

ABVV eist "menselijk loopbaaneinde" in chemiesector

Beeld THINKSTOCK

De socialistische vakbond ABVV Chemie en Petroleum voert vanochtend actie tegen de pensioenmaatregelen van de overheid, die mogelijk ook de (petro)chemische sector treffen. Ze vragen aan de vooravond van de pensioenconferentie om maatregelen van zowel werkgevers als de overheid, zoals het herstel van alle SWT-rechten, het 'insourcen' van uitbestede jobs en een erkenning als zwaar beroep. "Langer werken is onmogelijk", zegt sectoraal secretaris Bruno Verlaeckt, die op langere termijn stakingsacties niet uitsluit.

Sinds 8 uur stonden een 25-tal arbeiders en bedienden uit de (petro)chemiesector in Antwerpen op de kruising van de Scheldelaan en de Oosterweelsteenweg, met spandoeken en nagemaakte verkeersborden die waarschuwen voor bejaarde, overstekende personen. De borden verwijzen naar de verhoging van de pensioenleeftijd door de federale overheid en het tot op hogere leeftijd beschikbaar maken voor de arbeidsmarkt van bruggepensioneerden via het SWT-systeem.

Menselijk
ABVV doet vandaag een tweeledige oproep. Zo vragen ze de werkgevers om werkbare arbeidsvoorwaarden voor de gevaarlijke en intensieve ploegenarbeid. Ze willen meer menselijke shiftsystemen, meer dagjobs en het 'insourcen' van uitbestede activiteiten. Ze vragen de werkgevers ook aan hetzelfde zeel te trekken bij de federale regering.

"We denken bijvoorbeeld aan een vijfploegensysteem, zoals in Nederland, in plaats van het vierploegensysteem, waar mensen zeven nachten na elkaar moeten werken. Probeer menselijkere omstandigheden te zoeken en de uitbestede dagjobs in te sourcen, zodat de mensen in dagjobs kunnen worden gezet", zegt Bruno Verlaeckt, voorzitter van de Algemene Centrale Antwerpen-Waasland.

Onmogelijk
De regering wordt onder meer gevraagd om de beschikbaarheidsleeftijd van SWT opnieuw te verlagen naar 56 jaar. "Die is nu opgetrokken tot 58 en dat zou nog stijgen tot 60. Dat is absoluut onmogelijk", zegt Verlaeckt. Ook een verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd naar 67 vanaf 2030 wordt als "een dom idee" omschreven. "Tot 67 jaar werken is gewoon onmogelijk in deze sector, waar er in shiften, met gasmaskers en beschermende pakken gewerkt moet worden. Je moet ook alert en fit blijven. Verder neemt ook jobs weg voor jongeren."

Verlaeckt pleit voor de verlaagde leeftijd in de sector. "Als er nog andere beroepsgroepen, zoals de politie, verlaging krijgen, moet dat voor onze mensen ook gelden. We willen daar nu campagne voor voeren, omdat er nu ook sectorale besprekingen plaatsvinden."

Hardere acties
Voorlopig ging het vandaag enkel om een zichtbaarheidscampagne naast de weg, waarbij het verkeer bewust niet werd tegengehouden. In de volgende weken worden de werknemers binnen de bedrijven geïnformeerd met pamfletten. Hoewel ABVV alleen actie voert, staan de bonden in dit dossier volgens de vakbondsman schouder aan schouder.

"Als er geen oplossingen komen, gaan we naar hardere acties binnen bedrijven. Off the record zeggen werkgevers dat het niet te doen is in de sector, maar als ze niet samen inspanningen doen, dan gaan we acties starten", klinkt het, bevestigend dat het om stakingen kan gaan. Een eerste deadline ligt op 30 juni, omdat er dan cao's ondertekend dienen te worden, onder meer rond het huidige SWT-regime.

De voorzitter stelt dat de sector goed betaald wordt, door de shiftenpremies. "Maar het basisloon is hetzelfde als in andere sectoren."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234