Zaterdag 05/12/2020

Sociaal overleg

ABVV-afdeling: "Alleen acties als ACV ook meedoet"

Militanten van de metaalvakbond liepen mee in de nationale betoging in Brussel.Beeld BELGA

Alleen als de christelijke vakbond overgaat tot acties tegen het ontwerpakkoord van de sociale partners, zal de socialistische vakbond dat ook doen. Dat verklaart Herwig Jorissen van de socialistische metaalvakbond aan de VRT.

Op een algemene vergadering beraden zowel het ABVV als het ACV zich vandaag met hun achterban over mogelijke acties. Als het van de socialistische metaalvakbond afhangt, zal het ABVV alleen overgaan tot actie als ook het ACV dat ziet zitten.

"Alleen actievoeren gaat niet, en dat zou niet verstandig zijn. Onze militanten willen dat ook niet", klinkt het bij Herwig Jorissen van de socialistische metaalvakbond. "Daarom moeten we kijken hoe we samen met het ACV een plan kunnen ontwikkelen om van daaruit de zaken te benaderen."

Het ABVV schoot vlak na de onderhandelingsronde van de Groep van Tien het ontwerpakkoord over hogere lonen en uitkeringen af. Vandaag raadpleegt de vakbond zijn achterban daarover. Het ACV legt datzelfde ontwerpakkoord vandaag voor aan zijn militanten, die erover zullen stemmen.

ACV-topman Marc Leemans sluit acties tegen met name de indexsprong niet uit, zelfs al scharen de militanten zich achter het akkoord. "De uitspraak van onze militanten en instanties heeft hun volledige waarde. Die stem zullen ze straks ook krijgen", klinkt het in een reactie aan de VRT. "De mensen staan in elk geval heel erg achter de instanties van het ACV, wat de uitspraak ook zal zijn."

ACV: "Acties tegen alles wat niet in akkoord staat"

Het ziet er alvast naar uit dat de socialistische metaal vakbond zijn zin zal krijgen. "Wij gaan acties opzetten tegen al wat niet in het akkoord met de werkgevers staat", zei ACV-voorzitter Marc Leemans voor aanvang van de algemene raad van het ACV.

"We hebben nog geen enkele tegemoetkoming van de regering gekregen", haalt hij uit. De vakbond gaat de komende dagen en weken werken aan een actieplan, tegen wat niet allemaal is afgesproken in het ontwerp van akkoord met de werkgevers. Leemans somt op: "de indexsprong, de tax-shift, de aanpak van de werklozen, de beschikbaarheid van SWT'ers. Deze regering rijdt niet voor de gewone mens." Aan welke acties het ACV werkt, is niet meteen duidelijk. "Alle mogelijke acties", klinkt het.

De algemene raad - een 300-tal afgevaardigden uit de verschillende verbonden en centrales van het ACV - buigt zich vandaag over het ontwerpakkoord dat de werkgevers en de vakbonden, met uitzondering van het ABVV, eind januari afsloten. Dat ontwerpakkoort voorziet onder meer in een loonmarge van 0,8 procent en een verhoging van de minimumuitkeringen met 2 procent.

De stemming van het akkooord door het ACV is ongemeen spannend. Verschillende centrales lieten al weten niet in te stemmen met het ontwerp. Dat is onder meer het geval voor de LBC-NVK, de grootste centrale binnen het ACV, en diens Franstalige tegenhanger CNE. Ook verscheidene Franstalige regionale verbonden stemden niet in met het ontwerp.

Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234