Zondag 04/06/2023

NieuwsAbu Dhabi

Abu Dhabi opent nieuwe synagoge, de tweede in de Arabische wereld in bijna honderd jaar

Het Abraham Familiehuis met de synagoge (links), de moskee (midden) en de rooms-katholieke kerk. Beeld Amr Alfiky / Reuters
Het Abraham Familiehuis met de synagoge (links), de moskee (midden) en de rooms-katholieke kerk.Beeld Amr Alfiky / Reuters

Pal naast een nieuwe moskee en een rooms-katholieke kerk is woensdag ook een synagoge geopend in Abu Dhabi. De komst van een joods gebedshuis veroorzaakt de nodige spanningen in een land waar de islam formeel het enige toegestane geloof is.

Jenne Jan Holtland

Het moet een ‘baken’ worden van wederzijds begrip, broederschap en ‘harmonie’ tussen de wereldreligies. Woensdag opende in Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), het zogeheten Abraham Familiehuis de deuren voor het grote publiek. Het bestaat uit drie gebedshuizen: het eerste islamitisch, het tweede rooms-katholiek en het derde joods.

De opening van die laatste, de Mozes Ben Maimon-synagoge, is een direct gevolg van de dooi in de betrekkingen tussen een aantal Golfstaten en Israël. Die begon in 2020 met de ‘Abraham-vredesakkoorden’ die tot stand kwamen na Amerikaanse bemiddeling. Behalve de VAE zette ook Bahrein zijn handtekening, gevolgd door Marokko en Soedan. Op de stranden van Dubai duiken sindsdien horden Israëlische toeristen op. Vliegtuigmaatschappij Emirates schotelt reizigers trots een documentaire voor over de groeiende doch piepkleine Joodse gemeenschappen van Dubai en Abu Dhabi.

Ephraim Mirvis, opperrabbijn in Groot-Brittannië, sprak bij de ceremoniële inwijding van de ‘eerste nieuwgebouwde synagoge’ in de Arabische wereld in bijna honderd jaar. Helemaal waar is dat niet, want die primeur ging naar Marokko, waar men enkele maanden geleden een minisynagoge opende op een universiteit in Marrakesh. Joodse studenten heeft de universiteit niet, maar die worden wel verwacht.

Een man in de synagoge fotografeert een cha­noekia, een negenarmige kandelaar die tijdens Chanoeka wordt gebruikt. Beeld Amr Alfiky / Reuters
Een man in de synagoge fotografeert een cha­noekia, een negenarmige kandelaar die tijdens Chanoeka wordt gebruikt.Beeld Amr Alfiky / Reuters

Metaaldetector en camera’s

De opening van de synagoge in Abu Dhabi, een ontwerp van de Brits-Ghanese architect Sir David Adjaye, ging met enige nervositeit gepaard. Journalisten mochten bij de rondleiding geen vragen stellen. Bezoekers moeten door een metaaldetector naar binnen en er zijn overal camera’s aangebracht. Van scherpslijpers in Iran, gelegen aan de overkant van de Perzische Golf, is bekend dat ze de VAE sinds de deal met Israël als een legitiem doelwit beschouwen.

Volgens schattingen leven er ongeveer 150 Joodse families in het piepkleine oliestaatje, een federatie van zeven verschillende emiraten. Er zijn koosjere restaurants geopend en een joods cultureel centrum. Er kwam een speciaal ‘jaar van de tolerantie’. Tijdens Chanoeka lieten de Emiraatse autoriteiten felverlichte chanoekia’s (de joodse kandelaar) op pleinen neerzetten. De boodschap: iedereen is hier welkom, ongeacht religie. “Laten we onze verschillen vieren”, zo sprak het hoofd van de moslimdelegatie, Mohammad al-Mahrasawy, ex-voorzitter van de Al Azhar-universiteit in Caïro. De islam is de staatsgodsdienst in de Emiraten. Bekering tot een ander geloof is formeel nog altijd verboden.

Lees ook:

Het oudste, bijna complete manuscript van de Hebreeuwse Bijbel is binnenkort mogelijk het duurste boek ooit

Nieuwe regels over Mekka-bedevaart zorgen voor onrust bij moslims: ‘Dit komt compleet onverwacht’

Band met Israël

Bij de toenadering tot Israël speelt pragmatisme een grote rol: de Emiraten proberen als klein land met iedereen banden aan te knopen. Het grote buurland Saoedi-Arabië maakt al enige tijd voorzichtige bewegingen in dezelfde richting, maar kan volledige normalisatie niet verkopen aan zijn moslimbevolking, voor wie de Palestijnse kwestie bijzonder gevoelig ligt. Wel kunnen Israëliërs tegenwoordig het land bezoeken, mits ze op een ander (niet-Israëlisch) paspoort reizen. In de hoofdstad Riyad dook onlangs een man op in orthodoxe kledij die zichzelf de ‘opperrabbijn’ van Saoedi-Arabië noemt. Volgens deze Jacob Herzog is het slechts een kwestie van tijd voor er meer volgen.

In een recente peiling, onderdeel van de jaarlijkse Arab Opinion Index, kregen Saoediërs de vraag of ze erkenning van de staat Israël door hun regering zouden steunen. Bijna 40 procent zei nee, een kleine groep ja (5 procent) en een meerderheid (57 procent) kruiste de derde optie aan: ‘Weet ik niet / wil ik niet beantwoorden.’ In de Emiraten werd niet gepeild.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234