Zondag 13/06/2021

Abrini spreekt, twijfel blijft

Volgens Mohamed Abrini waren de aanslagen van 22 maart eigenlijk bedoeld voor Parijs. De 'man met het hoedje' begon zaterdag te praten en het federaal parket neemt zijn bekentenissen ernstig, maar volledig ontmanteld lijkt de terreurcel nog niet te zijn.

"Hij heeft uitgelegd dat hij de jas in een vuilnisbak heeft gegooid en zijn hoedje heeft doorverkocht om zijn sporen uit te wissen."

Dat ene zinnetje, zaterdagavond in een mededeling van het federaal parket, deed meteen vragen rijzen bij de bekentenissen die Mohamed Abrini aflegde. Hij zegt daarin de 'man met het hoedje' te zijn waar 17 dagen lang koortsachtig naar is gezocht. Alleen al het feit dat de vraagprijs voor een vissershoedje, tenzij van Ralph Lauren, op Kapaza tussen de 1,5 en 5 euro schommelt, doet inzien dat je dit soort sporen ook kunt wissen met een aansteker.

Toch is het parket zeker. In het labo zijn nieuwe foto's van Abrini vergeleken met bewakingsbeelden van zijn voettocht na de aanslag op Zaventem. Het doet het parket besluiten dat Abrini wel degelijk de man is die ze zochten. Hierdoor lijken alle nog levende operationele betrokkenen bij de aanslagen van 22 maart aangehouden.

Dat het federaal parket zo open communiceert over de verklaringen van Abrini verrast en is ongebruikelijk. De boodschap lijkt vooral te zijn bestemd voor Parijs, als bewijs dat de zaken snel worden aangepakt.

Wandelingetje

Abrini legde in zijn bekentenis uit dat het mikpunt van een volgende aanslag opnieuw Parijs zou zijn en Zaventem en in Maalbeek in allerijl zijn uitgekozen na de ontdekking van de safehouse in de Driesstraat in Vorst, op 15 maart. De groep voelde zich opgejaagd, wat eerder ook bleek uit het in een vuilnisbak ontdekte testament van Ibrahim el-Bakraoui, een van de daders van Zaventem.

"Het federaal parket bevestigt dat uit het onderzoek naar voren komt dat het objectief van de terreurgroep erin bestond opnieuw toe te slaan in Frankrijk. Ze werden in snelheid gepakt en hebben uiteindelijk beslist vervroegd toe te slaan in Brussel." Franse media berichtten gisteravond laat dat het EK voetbal in Frankrijk komende zomer een van de doelwitten zou zijn.

Abrini werd vrijdag opgepakt nadat hij zijn schuiladres langs de Bergensesteenweg 256 verliet voor een wandelingetje. De man die al sinds de aanslagen in Parijs na Salah Abdeslam zowat de meest gezochte van Europa was, verbleef bij Assia B., een vrouw van achteraan in de dertig. Zij werd mee opgepakt, net als ene Chaouki A., maar ze werden allebei weer vrijgelaten.

Heroïsche dood

Ook Osama Krayem, de Zweed van wie de alias Naïm al-Hamed daags na de aanslagen van 22 maart al circuleerde, werd vrijdag opgepakt. Hij is de man die op 22 maart met Khalid el-Bakraoui in het station Pétillon in de metro stapte. De speurders leidden uit bewakingsbeelden af dat Krayem de leidende figuur was en Khalid op het perron van Pétillon deed kiezen voor het tweede metrostel. Waarom hij zichzelf niet opblies, blijft erg onduidelijk, maar het valt niet uit te sluiten dat hij El-Bakraoui deed geloven dat ze allebei een heroïsche dood zouden sterven.

Als dat klopt, wijst dat net als in Parijs op een terreurcel met in Syrië getrainde strijders die bij voorkeur leven én onder Brusselse draaideurcriminelen geronseld kanonnenvlees.

Krayem groeide op in de sociale woonblokken van Rosengård in Malmö en trok begin 2015 naar Syrië. Hij keerde op 9 september terug naar Europa, samen met de in Vorst gedode Mohamed Belkaïd, door zich net als twee latere kamikazes van het Stade de France onder de vluchtelingen op het Griekse eiland Leros te begeven. Hij werd op 3 oktober door Salah Abdeslam opgepikt aan een vluchtelingencentrum in het Duitse Ulm, samen met Amine Choukri.

Deze Choukri, die zich bediende van een vals Syrisch paspoort en van wie zelfs zijn eigen advocaat niet kan zeggen hoe hij heet, werd op 18 maart samen met Salah gearresteerd tijdens de inval in de Vierwindenstraat in Molenbeek.

Net als Salah wist ook Krayem, hoewel onbekend in Brussel, iemand te vinden die hem onderdak wilde verschaffen. Hij werd opgepakt bij zijn vriend Hervé B.M. in de Paleizenstraat-over-de-Bruggen in Laken. Het is de buurt waar de broers El-Bakraoui opgroeiden. De straat loopt pal naast een muur van het koninklijk domein van Laken.

Huiszoeking Etterbeek

Is de terreurcel nu volledig ontmanteld? De vraag blijft hangen. De met explosieven geladen rugzak van Krayem moet ergens in Brussel zijn achtergelaten, maar anders dan Abrini weigert Krayem alle medewerking aan het onderzoek.

Speurders zijn ervan overtuigd dat het niet anders kan dan dat hij en Khalid el-Bakraoui zijn vertrokken vanuit een zoveelste safehouse, deze keer vermoedelijk in Etterbeek, de buurt van metrostation Pétillon. Zaterdag werd in die buurt een 'versterkte huiszoeking' uitgevoerd in de Kazernelaan, maar een safehouse werd er niet gevonden, en dus hebben de speurders op zijn minst twee nieuwe prioriteiten.

Drie eigenlijk, want gisteren raakte bekend dat bij de politiecontrole in Ulm op 3 oktober nog een man in de auto zat, met alweer een vals paspoort en een naam die niemand kent.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234