Zaterdag 31/07/2021

Update

Abrini mag voorlopig niet aan Frankrijk uitgeleverd worden

null Beeld Kos
Beeld Kos

Het Hof van Cassatie heeft de beslissing van de Brusselse kamer van inbeschuldiging (KI) verbroken waarbij die laatste het licht op groen zette voor de overlevering van Mohamed Abrini aan Frankrijk.  Mohammed Amri en Ali Oulkadi werden vandaag wel aan de Franse autoriteiten overgeleverd.

De KI had beslist dat Abrini aan Frankrijk mocht overgeleverd worden om daar terecht te staan voor zijn aandeel in de aanslagen in Parijs, maar had daaraan niet de voorwaarde verbonden dat de man bij een eventuele veroordeling naar België moest terugkeren om hier zijn straf uit te zitten. Dat onderdeel van het arrest is volgens het Hof van Cassatie onvoldoende gemotiveerd.

Mohamed Abrini werd opgepakt op 8 april in Anderlecht. De 31-jarige Belg werd gezocht sinds de aanslagen in Parijs, onder meer omdat hij twee dagen voor de aanslagen samen met Salah Abdeslam werd gefilmd in een tankstation op de snelweg naar Parijs.

Abrini en Abdeslam werden twee dagen voor de aanslagen in Parijs gefilmd in een tankstation in Frankrijk. Beeld AFP
Abrini en Abdeslam werden twee dagen voor de aanslagen in Parijs gefilmd in een tankstation in Frankrijk.Beeld AFP

Voorwaarde

Abrini bekende dat hij de 'man met het hoedje' is, die gefilmd werd op bewakingsbeelden van de luchthaven van Zaventem kort voor zijn twee mededaders zich daar op 22 maart opbliezen. De man liet in de vertrekhal zijn bagage achter, die achteraf de zwaarste lading explosieven bleek te bevatten.

Het Franse gerecht vaardigde eind april Europese aanhoudingsbevelen (EAB) uit tegen hem. Daarin beschuldigde het Franse gerecht Abrini van deelname aan de activiteiten van een terreurgroep en mededaderschap aan 132 terroristische moorden. Zowel de Brusselse raadkamer als de KI verklaarde dat EAB uitvoerbaar. De advocaat van Abrini, meester Stanislas Eskenazi, ging daartegen in cassatie, en voerde daar drie redenen voor aan.

Zo wees meester Eskenazi erop dat Salah Abdeslam, die al eerder aan Frankrijk werd overgeleverd, 24 uur per dag door videocamera's in het oog wordt gehouden en dat zijn cliënt meer dan waarschijnlijk eenzelfde behandeling te wachten staat. Dat zou strijdig zijn met de mensenrechten. De KI antwoordde daarop dat het nog allesbehalve zeker is dat Abrini hetzelfde gevangenisregime zal krijgen als Abdeslam en dat diens gevangenisregime bovendien door de Franse privacywaakhond aanvaard werd. De verdediging van Abrini voerde ook aan dat de man ook in België vervolgd wordt voor zijn aandeel in de aanslagen in Parijs, maar volgens de KI verhinderde dat niet dat Abrini in Frankrijk kan terechtstaan.

Het Hof van Cassatie was van mening dat het arrest van de KI op die twee punten afdoende gemotiveerd was, maar verbrak het arrest op een ander punt. De KI had aan de overlevering van Abrini aan Frankrijk niet de voorwaarde verbonden dat die bij een eventuele veroordeling naar België moest terugkeren om hier zijn straf uit te zitten. Volgens de KI was die voorwaarde facultatief en moest ze dus niet automatisch opgelegd worden. Het was volgens de KI ook nog te vroeg om te beslissen dat Abrini sowieso naar België moest terugkeren omdat nog niet duidelijk was of de man alleen in Frankrijk of ook in België zou moeten terechtstaan voor de aanslagen in Parijs en die in Brussel. Tenslotte kon Abrini ook na een eventuele veroordeling in Frankrijk ook nog een verzoek indienen om naar België terug te keren.

Abrini is de enige terrorist die het bloedbad op Brussels Airport overleefde. Beeld Kos
Abrini is de enige terrorist die het bloedbad op Brussels Airport overleefde.Beeld Kos

Terugkeer

"Mijn cliënt moet naar België kunnen terugkeren om hier zijn straf te kunnen uitzitten", pleitte meester Eskenazi voor het Hof van Cassatie. "Als hij jarenlang in een Franse gevangenis moet verblijven, zal het voor zijn familie uitermate moeilijk zijn om hem daar te bezoeken. Bovendien zal dat zijn reïntegratie zo goed als onmogelijk maken."

Dat onderdeel van het arrest van de KI, over de terugkeerclausule, was volgens het Hof van Cassatie onvoldoende gemotiveerd en werd verbroken. Een anders samengestelde KI moet zich nu binnen de 15 dagen opnieuw over het dossier buigen. Die kan de overlevering van Abrini aan Frankrijk niet meer terugdraaien, maar moet zich enkel uitspreken over de terugkeerclausule.

Frankrijk had ook tegen Mohammed Amri en Ali Oulkadi een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Zij werden vandaag aan Frankrijk uitgeleverd. Bijkomende informatie over het exacte tijdstip en de manier van de uitlevering, geeft het parket niet vrij.

Mohamed Amri. Beeld Kos
Mohamed Amri.Beeld Kos
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234