Dinsdag 26/01/2021

Video

Abrini heeft bekend dat hij 'man met het hoedje' is

Abrini (r.) in gezelschap van Salah Abdeslam op weg naar Parijs, twee dagen voor de aanslagen.Beeld AFP

Het federaal parket bevestigt vanavond dat Mohamed Abrini de derde man is die aanwezig was bij de aanslagen in de luchthaven van Zaventem en dus 'de man met het hoedje' is. Abrini werd eerder vandaag door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en terroristische moorden.

"Abrini werd geconfronteerd met de resultaten van de diverse deskundige onderzoeken en heeft vervolgens zijn aanwezigheid bij de feiten toegegeven", luidt het in een mededeling van het federaal parket. "Hij heeft uitgelegd dat hij de vest in een vuilnisbak heeft gegooid en zijn hoedje nadien heeft doorverkocht om zijn sporen uit te wissen."

De 'man met het hoedje', nu blijkt dat het om Abrini gaat, werd gefilmd op bewakingsbeelden van de luchthaven van Zaventem kort voor zijn twee mededaders zich opbliezen. Hij liet in de vertrekhal zijn bagage achter, die achteraf de zwaarste lading explosieven bleek te bevatten, maar uiteindelijk pas ontplofte toen iedereen al geëvacueerd was.

Renault Clio

Mohamed Abrini werd gisterennamiddag gearresteerd op het Albertplein in Anderlecht, in gezelschap van twee andere personen, waarvan de identiteit voorlopig niet gekend is. De twee personen die tegelijk met Abrini werden gearresteerd, werden vrijgelaten na grondig verhoor, luidt het.

"De vingerafdrukken en het DNA van Abrini werden niet alleen teruggevonden in de schuilplaatsen in de Max Roosstraat en de Henri Bergéstraat in Schaarbeek, maar ook in het voertuig Renault Clio dat werd gebruikt bij de aanslagen in Parijs", aldus de parketwoordvoerder.

"Naar Abrini werd in het verleden al een opsporingsbericht uitgevaardigd in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Hij werd opgemerkt in het gezelschap van Salah Adbeslam, op 11 november 2015, omstreeks 19 uur in een tankstation in Ressons, op de autosnelweg richting Parijs. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat Abrini en Salah Abdeslam vlak voor de aanslagen in Parijs het apparthotel huurden in Alfortville waar enkele van de zelfmoordterroristen net voor de aanslagen verbleven."

(Lees verder onder de video.)

Osama K. is formeel geïdentfiiceerd als de tweede man die aanwezig was bij de aanslag in het metrostation Maalbeek. "Hij was dus ook aanwezig bij de aankoop van de zakken in het winkelcomplex City2 die gebruikt werden bij deze aanslag", aldus het parket. "Hij werd aangehouden en in verdenking gesteld van deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie en terroristische moorden."

Ook Hervé B.M., die gisteren samen met Osama K. werd gearresteerd, werd aangehouden en in verdenking gesteld van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en medeplichtigheid aan terroristische moorden. Hij wordt ervan verdacht Abrini en Osama K. te hebben geholpen.

Bilal E.M., die gisteren ook werd opgepakt, is ook aangehouden en in verdenking gesteld van dezelfde feiten als Hervé B.M. Hij wordt er van verdacht zowel Abrini als Osama K. te hebben geholpen.

De Brusselaar ging eind 2012 naar Syrië en zou daar onder meer met Belgische Syriëstrijders in een villa in Aleppo hebben verbleven. In december 2013 keerde hij gewond terug. Op het Sharia4Belgium-proces in Antwerpen werd hij veroordeeld tot vijf jaar cel, waarvan twee jaar effectief. Opvallend is dat de man amper een week daarvan ook echt in de cel doorbracht, na zijn twee maanden voorhechtenis voor het proces. De rest van zijn straf werd uitgevoerd onder elektronisch toezicht. Dat toezicht zou een maand geleden beëindigd zijn.

Abrini werd gisteren samen met twee kompanen opgepakt in Anderlecht.Beeld reuters

Huiszoekingen

Het parket meldt nog waar gisteren huiszoekingen plaatsvonden:
- Bergensesteenweg te Anderlecht: het gaat hier om de mogelijke verblijfplaats van Mohamed Abrini.
- Tivolistraat te Brussel (Laken): verblijfplaats van Hervé B.M.
- Paleizenstraat over de Bruggen te Brussel: woonplaats van Bilal E.M.

"Op geen enkele van deze plaatsen werden er wapens of explosieven aangetroffen", klinkt het. Het parket geeft verder geen informatie over de resultaten van de huiszoekingen.

Osama K. en Mohamed Abrini.Beeld kos
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234