Maandag 28/11/2022

Abramovitsj mag nog altijd wat meer

Brits vastgoed is een geliefde investering voor vele Russische oligarchen. Hoewel Londen de miljardairs lange tijd leek te beschermen, treffen de sancties hen nu ook.

In Groot-Brittannië is de Russische multimiljardair Ro- man Abramovitsj een grote naam. Hij heeft er heel wat geld staan en is bovendien eigenaar van voetbalclub Chelsea. Voor- lopig blijven de uitgebreide sanc- ties hem bespaard. Dat is niet het geval voor velen van zijn collega- oligarchen die geld in Londen geparkeerd hebben staan. De zwarte lijst met Russische perso- nen en organisaties die gestraft worden, werd stevig uitgebreid. De individuen, allemaal vertrou-welingen van president Poetin of zijn regime, krijgen geen visum meer voor een bezoek aan wes- terse landen. Bovendien worden hun tegoeden bij westerse ban- ken bevroren.
De EU besloot woensdag nog eens acht personen en twee orga- nisaties toe te voegen aan de lijst van 87 individuen en twintig instel- lingen. Maar Abramovitsj hoort daar naar verluidt niet bij, hoewel hij volgens Andrej Piontkovsky, politiek analist van de Russische Academie voor Wetenschap, een van de belangrijkste bondgenoten is van Poetin en hem in 1999 hielp in het zadel te komen.
Russische oligarchen spelen een belangrijke rol op de Londense vastgoedmarkt. Ongeveer een op de vijftig woningen op de toploca- ties van de Britse hoofdstad wordt door rijke Russen gekocht. Zij spe- len hiermee een belangrijke rol in de boom van de Londense vast- goedmarkt. Abramovitsj behoort net als Alisher Oesmanov tot de oli- garchen die zowel in New York als Londen aanzienlijke bezittingen hebben. Abramovitsj heeft een appartement van 60 miljoen euro aan 5th Avenue in New York en een van 80 miljoen in Chelsea, Londen. Oesmanov, de rijkste man van Rusland, is onder meer eigen- aar van het landgoed Sutton Place.

De Russische oligarchen voor wie de grond te heet onder de voe- ten werd, hebben na de aankondi- ging van mogelijke verdere sanc- ties, al een groot deel van hun vermogen verplaatst van westerse banken naar eigen banken of vei-lige banken in Singapore en Hongkong waar ze niet het risico lopen van beslaglegging.
Ook Zwitserland doet formeel niet aan de sancties mee, maar heeft in het verleden gezegd geen vluchtplaats te willen zijn voor oli- garchen die door Washington en Brussel in de ban worden gedaan.
Een Londense makelaar ver- klaarde woensdag dat Russen die niet snel genoeg hun vermogen van westerse banken naar veilige banken elders konden versluizen, nog gauw dure woningen in Londen hebben gekocht. "Dit heeft een negatief prijsverhogend effect op de huizenmarkt. Daarnaast worden deze huizen niet eens bewoond." Een woordvoerder van premier Cameron zei dat de zwarte lijst die is opgesteld, gebaseerd is op de kapitaalstromen die in Londen zijn gezien.
Op de lijst staan individuen als Michail Fradkov, hoofd van de Russische buitenlandse inlichtin- gendienst, en Alexander Bortnikov, directeur van de federale veilig-
heidsdienst van Rusland. Organisaties die geviseerd worden, zijn separatistische groepen als de Volksrepublieken van Loegansk en Donetsk. maar ook wijn- en wod- kaproducenten.

Spelletje tennis

Premier Cameron is er herhaal- delijk van beschuldigd Russische oligarchen in Londen in bescher- ming te nemen en de pijlen vooral te richten op Russen die een rol spelen bij de destabilisatie in de Oekraïne.
De oppositie eiste afgelopen week dat de conservatieve partij van premier Cameron een dona- tie van 200.000 euro zou terug- geven aan de voormalige Russische minister van Financiën Vladimir Tsjernoechin. Die legde vorige zomer dat bedrag op tafel tijdens een veiling van de partij, en kon zijn vrouw zo een spelletje tennis met de premier en de Londense burgemeester Boris Johnson cadeau doen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234