Zondag 05/12/2021

Abou Jahjah: "Obama's speech was holle retoriek"

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Met zijn "historische" rede tot de Moslimwereld in Cairo lijkt president Obama vooral de overtuigden overtuigd te hebben. De sceptici, daarentegen, bleven sceptisch.

Abou Jahjah: "Holle retoriek"
Dyab Abou Jahjah, Belgisch-Libanees politicus, was niet onder de indruk van de holle retoriek van Obama, die werd toegejuicht door een massa zonen en dochters van kleptocraten en dieven in een land (Egypte, nvdr) geregeerd door een onderdrukkend en stelend regime".

Abou Jahjah ergert zich eraan dat Obama Hamas oproept het geweld af te zweren, "alsof Hamas verantwoordelijk is voor het conflict", en "met geen woord rept over de systematische slachting en etnische zuivering van Palestijnen door de Zionisten".

Hezbollah: Geen echte verandering
Daarbij aansluitend zei de Libanese sjiitische beweging Hezbollah, voor de VS een terreurgroep, "geen enkele reële verandering" te zien wat het Amerikaanse Midden-Oostenbeleid betreft.

"De Arabisch-islamitische wereld heeft geen behoefte aan lessen, maar aan concrete daden, te beginnen met een radicale verandering ten opzichte van de Palestijnse zaak", zei Hezbollah-afgevaardigde Hassan Fadlallah.

Oprechtheid?
De Iraakse nationalistische sjiitische geestelijke Moqtada al-Sadr, het boegbeeld van het blijvende verzet tegen de Amerikaanse bezetting, zei te twijfelen aan de oprechtheid van de VS-president.

Obama "kan het Amerikaanse beleid, dat vijandig tegenover de islam stond, staat en zal staan, niet veranderen", zei Sadr. "Zijn rede had slechts één doel: de wereld aan zijn wil onderwerpen, maar op een andere manier dan zijn voorganger George W. Bush."

Niets nieuws
Een Egyptisch regeringswoordvoerder zag in Obama's uitlatingen over het Israëlisch-Palestijnse conflict "niets nieuws". Ook de Egyptische oppositie reageerde ontgoocheld. Het discours was "eerder zwak en te algemeen inzake het thema democratie", aldus Ayman Nour, in 2005 de tegenstander van Hosni Mubarak bij de presidentsverkiezingen.

Amerikaanse idealen versus knieval
In eigen land werd Obama, zoals kon worden verwacht, door zijn medestanders geloofd wegens zijn "verwoording van de Amerikaanse idealen" en door zijn tegenstanders gelaakt wegens het verondersteld maken van een knieval.

"Minimalisatie holocaust"
De vicevoorzitter van de neoconservatieve politieke thinktank AEI (American Enterprise Institute), Danielle Pletka, vond dat Obama de verschrikkingen van de holocaust heeft geminimaliseerd door de moord op miljoenen Joden "gelijk te stellen met het lijden van de Palestijnen".

'Obama's rede was ook een onuitgesproken steun voor het status quo in de Arabische wereld, waar nergens een echte democratie heerst."

Kruisvaart
Onder president Bush was het even bon ton om het Midden-Oostenbeleid (en bij uitbreiding de gehele internationale politiek) van Washington te verkopen als een kruisvaart om de gehele wereld de zegeningen van het Westerse model (democratie en neoliberalisme) te bezorgen. (belga/edp)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234