Dinsdag 26/10/2021

Dyab Abou Jahjah

Abou Jahjah komt met eigen partij

Dyab Abou Jahjah aan het kanaal in Brussel. Beeld Wouter Van Vooren
Dyab Abou Jahjah aan het kanaal in Brussel.Beeld Wouter Van Vooren

Na Ahmet Koç blijkt ook Dyab Abou Jahjah te werken aan een partij die op de kiezer met migratieachtergrond mikt. Jahjah richt zich daarbij op de Brusselaars. "Make Brussels great again, maar dan op zijn Bernie Sanders."

Het DENK-virus verspreidt zich in België. Nadat de Nederlandse partij vorige week uit het niets drie zetels binnenhaalde, starten ook in ons land gesprekken voor een partij die het opneemt voor burgers met migratieachtergrond.

Beringenaar Ahmet Koç, omwille van opruiende uitspraken uit de sp.a gezet, maakte dit weekend in De Morgen zijn plannen bekend. “Ik hoop dat wij de Vlaamse DENK kunnen worden, zonder die naam. Een politieke beweging die zich afzet tegen de sociale ongelijkheid en de onverdraagzaamheid.”

Helemaal onbeproefd is het idee niet. Dyab Abou Jahjah probeerde het meer dan vijftien jaar geleden al, met zijn Arabisch-Europese Liga. Samen met de PVDA vormde AEL de lijst RESIST, maar ze haalde bij de verkiezingen van 2003 amper 10.000 stemmen.

Daar heeft hij lessen uit getrokken, zegt Abou Jahjah zelf. “Ik zou nooit meer aan verkiezingen meedoen als je op voorhand weet dat je geen resultaten kan halen.”

Koç wil nog geen namen noemen die op zijn lijst zouden staan. Heb jij misschien al een telefoontje gekregen?

(lacht) "Nee, we hebben geen contact gehad, maar ik juich het wel toe. Iedereen die zich niet vertegenwoordigd voelt in de politiek, moet zelf een initiatief kunnen nemen."

"Maar door de kiesdrempel is een variant van DENK niet leefbaar op nationaal of Vlaams niveau. De drie zetels die DENK heeft binnengehaald, zou ze bij soortgelijk resultaat bij ons niet gekregen hebben. Haar 2,1 procent ligt ver onder de kiesdrempel van 5 procent."

"Alleen bij de gemeenteraadsverkiezingen zie ik Koç wel een zetel binnenhalen."

Welke partijen hebben het meest last van zo'n DENK-variant?

"Dan kijk ik vooral naar linkse partijen. De flinkse koers van sp.a stoot veel Belgen met migratieroots tegen de borst."

"Hetzelfde bij Groen. Kijk naar de Molenbeekse schepen Annalisa Gadaleta die zich in haar boek erg stereotiep uitlaat. Veel mensen hadden verwacht dat Groen haar op het matje zou roepen, maar dat is niet gebeurd. Groen is bovendien een groot tegenstander van bijvoorbeeld onverdoofd slachten. "

"Ook bij de vreemdelingenwet van Francken hebben Groen en sp.a ontgoocheld. Ze hebben pas op het laatste moment tegen gestemd en dat was niet geloofwaardig. De PVDA is dan weer te schuw als het gaat over racisme en discriminatie en zet alleen in op het sociaal-economische."

"Er is in Vlaanderen dus wel een leegte, maar de kiesdrempel maakt het onmogelijk. In Brussel is het een totaal ander verhaal. Daar heeft 1 op de 2 kiezers een migratieachtergrond."

Zijn er dan plannen voor een partij zoals DENK in Brussel?

"Ik denk daar ernstig over na met een aantal mensen. Ik kan nog geen namen noemen, maar het staat vast dat we geen exacte kopie van DENK maken. Het moet breder."

"De bedoeling is om tegen de Vlaamse, Europese en federale verkiezingen in 2019 met een sterk programma te komen. Waar we aan denken, is een partij rond de Brusselse identiteit. Ze zal op die manier regionalistisch zijn, maar tegelijk ook emancipatorisch."

"In Brussel zijn er op dit moment hoofdzakelijk twee partijen die om de macht vechten. MR haalt vooral stemmen bij de blanke Brusselaar en PS bij de allochtone kiezers. Maar veel van hen zijn dat cliëntelisme van PS kotsbeu. Dat is een politiek waar mensen van walgen."

Make Brussels great again?

"Absoluut! Maar dan niet op zijn Trumps, maar op zijn Bernie Sanders. Het zal voortkomen uit grassrootsmobilisatie."

"We spiegelen ons minder aan DENK, maar meer aan het Spaanse Podemos. Wat die in twee jaar in Barcelona doen, met een vrouwelijke burgemeester, is fantastisch. Zoals Podemos voortkomt uit de Indignados, zo moet ook onze partij van onderuit groeien."

Vanuit Movement X (een burgerrechtenbeweging die strijdt tegen elke vorm van discriminatie, red.)?

"Niet per se. Sommige leden in Movement X zijn al lid van een partij en anderen zien partijpolitiek dan weer niet zitten. De beweging is dus pluralistisch. Ik wil op het Movement X-congres in oktober wel een motie laten stemmen waarmee ze ons initiatief in Brussel zou kunnen steunen. De beweging zou bijvoorbeeld wel een stemadvies kunnen geven."

"Maar terwijl Movement X voor burgerrechten vecht, wil ik met de partij graag een brug slaan tussen autochtone en allochtone kiezers, tussen moslims en niet-moslims, tussen seculieren en gelovigen."

Een bruggenbouwer, dat is toch niet meteen hoe veel mensen je kennen?

(lacht) "Misschien niet in Vlaanderen, waar ik sinds 2002 geproblematiseerd ben. Maar ik merk dat ik bij veel Vlaamse Brusselaars dat vertrouwen wel geniet."

"Ik kan die brug slaan omdat ik een deel ben van de Arabische, islamitische gemeenschap en tegelijkertijd een Nederlandstalige Brusselaar ben. En ik probeer ook Franstalige Brusselaars mee te krijgen. Voor mij gaat het vooral om dat Brusselse gevoel in een progressief en emancipatorisch project te gieten.

'Laat er geen vergissing over bestaan: ik wil mensen samenbrengen voor een project, maar we gaan niet hand-in-hand Kumbaya zingen.' Beeld Wouter Van Vooren
'Laat er geen vergissing over bestaan: ik wil mensen samenbrengen voor een project, maar we gaan niet hand-in-hand Kumbaya zingen.'Beeld Wouter Van Vooren

"Maar laat er geen vergissing over bestaan: ik wil mensen samenbrengen voor een project, maar we gaan niet hand-in-hand Kumbaya zingen."

"Ik ga geen compromissen sluiten met racisten, xenofoben, seksisten of mensen die de apartheid in Israel en Palestina steunen. Ik wil een project op basis van een aantal gemeenschappelijke waarden. Dat is in lijn met het pleidooi voor radicalisering dat ik heb geschreven. Als we niet samen radicaliseren rond een positief verhaal, gaan we tegen elkaar radicaliseren. Dat is de realiteit in Brussel."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234