Zaterdag 28/05/2022

Abou Jahjah breekt met Koç

De liefde tussen Dyab Abou Jahjah en ex-sp.a'er Ahmet Koç is voorbij. De Belgisch-Libanese actievoerder gaat voor de oprichting van zijn 'migrantenpartij' verder met de Gentse advocate Meryem Kaçar. Koç zelf reageert verbaasd.

In mei van dit jaar stelden de voormalige sp.a'er Ahmet Koç en de opiniemaker Dyab Abou Jahjah een politiek alternatief voor dat mikt op mensen met migratieroots. Een naam of programma hadden ze nog niet, wel de rotsvaste overtuiging dat hun politieke project potentieel had.

Maar nu, een half jaar later, is de breuk een feit. Abou Jahjah treedt naar buiten met de Gentse advocate Meryem Kaçar als nieuw boegbeeld. Ze waren niet van plan er nu al over te communiceren, maar de realiteit noopte hen ertoe het anders aan te pakken.

Radicale gelijkheid

De Limburger Ahmet Koç zei vorige week dat hij zijn oog had laten vallen op Gent. Volgens hem staan daar gemeenteraadsleden en zelfs schepenen van andere partijen te springen om tot het project toe te treden. Maar volgens Abou Jahjah spreekt Koç niet voor hun project. "We hebben hem sinds september niet meer gesproken. Hij is niet meer op de hoogte van wat ons project voorstelt."

Het nieuwe boegbeeld van het politieke project dat Abou Jahjah wil uitwerken, is Meryem Kaçar, oud-senator van Agalev (nu Groen). Het was Kaçar die Abou Jahjah met Koç in contact bracht. De drie zijn de stichtende leden van de partij.

Kaçar zal op de lijst staan in Gent. En de partij heeft ook concrete plannen in Brussel, Antwerpen, Gent en Beringen, de gemeente van Koç zelf. Namen geeft de partij nog niet. Ze wil vooral opkomen voor 'radicale gelijkheid'. "Zowel sociale gelijkheid, als gelijkheid op het vlak van gender en etnie", legt Abou Jahjah uit.

Over de reden van de breuk met Koç blijven beiden vaag. "Er waren ideologische verschillen, ja, maar dat is niet de reden voor de breuk", zegt Abou Jahjah. "Het ging om procedurele zaken, zeg maar. We hadden afgesproken eerst inhoudelijk te werken en pas dan de partij naar buiten te brengen. Hij was het daar niet mee eens en liet ons weten dat hij zijn eigen weg wil gaan."

Koç zelf vertelt een ander verhaal. "Ons programma was deze zomer eindelijk klaar en moest op 15 september voorgesteld worden op een congres. Dat is niet gebeurd, omdat ze het niet eens raakten over de structuur van de partij. De gesprekken daarover bleven maar duren. Dus ben ik opgestaan en heb ik gezegd: ik ga de straat op, ik ga campagne voeren voor onze partij."

Koç gaat ervan uit dat hij nog bij de partij hoort. Al doken ondertussen berichten op dat hij met een eigen, soortgelijke partij zal beginnen.

Derde partij?

In Gent bestaat sinds afgelopen weekend nog een andere partij die zich richt tot mensen met migratieroots. Die partij heeft wél al een naam: Multiculturele Rechtpartij (MRP), een verwijzing naar de AKP van de Turkse president Erdogan, die ook de Rechtpartij heet. In het logo staat de 'rabia', de hand met vier vingers in de lucht. Ook dat is een verwijzing naar Erdogan.

Op de Facebook-pagina postte initiatiefnemer Murat Koylu een oproep voor nieuwe leden en een artikel dat de staatsgreep van vorig jaar in Turkije veroordeelt. In een telefonische reactie distantieert Koylu zich van de partij die Abou Jahjah en Kaçar willen oprichten, en benadrukt hij niets te maken te hebben met eventuele plannen van Koç.

4

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234