Zaterdag 26/09/2020

Opinie

Abortuswet verdient beter dan knip- en plakwerk

Medeondertekenaar Caroline Pauwels (rector VUB). Beeld Photo News

Een oproep tot een écht parlementair debat om abortus uit de strafrecht te halen.

Na drie hoorzittingen met zo’n twintigtal deskundigen zou het debat om abortus uit het strafwetboek te halen op 4 juli in de Commissie Justitie van de Kamer hervatten. De verschillende wetsvoorstellen die al op tafel lagen, bevatten een aantal belangrijke overwinningen op het vlak van vrouwenrechten. Plots zorgde de federale regering voor een complete wending in het dossier. Maar het voorstel van de meerderheidspartijen is meer cosmetische ingreep dan echte hervorming. Dat ondergraaft het echte debat in de Kamer.

Dat regeringsvoorstel bevat wel enkele verbeteringen in de marge. Toch blijft het vooral bij knip-en-plakwerk met de huidige wet: de strafrechtelijke sancties voor zowel vrouw als arts blijven bestaan als ook maar één van de voorwaarden in artikel 2 van die wet niet wordt nageleefd. Voorwaarden die volgens de gehoorde deskundigen "paternalistisch", "off-topic" en "verouderd" zijn. En dus blijven vrouwen gecriminaliseerd.

Essentiële stap

Het wetsvoorstel mist daardoor de kans op een essentiële stap vooruit inzake het recht op abortus. Het verzaakt om in te spelen op die voorwaarden waaraan moet worden voldaan. De verplichte “zesdaagse periode van reflectie” blijft gehandhaafd, behalve in het geval van "dringende medische reden". Die terminologie is flou. Bovendien benadrukten de meeste experts dat vasthouden aan deze starre bezinningsperiode vrouwen mentaal onnodig belast. Zij hébben immers dit proces al doorlopen op het ogenblik dat ze een abortus vragen.

Tijdens de hoorzittingen werd ook unaniem het belang van een langere wettelijke termijn onderstreept. Abortuscentra, artsen, gynaecologen en vrouwenverenigingen hamerden hierop, om tegemoet te komen aan de late aanvragen van de meest kwetsbare vrouwen. Het nieuwe wetsvoorstel houdt echter vast aan de termijn van 12 weken zwangerschap. Daardoor worden honderden vrouwen elk jaar opnieuw verplicht om naar Nederland te gaan voor hun abortus.

Doorslagje

Kortom, onder het mom van een "decriminalisering en een historische overeenkomst voor vrouwen" [sic], komt het wetsvoorstel neer op een doorslagje van de wet van 1990. Een wet die ontstond in een ongeziene emotionele en institutionele context. De grote vooruitgang in de Belgische samenleving op ethisch vlak in de drie daaropvolgende decennia, inspireerde de meerderheidspartijen klaarblijkelijk niet.

De regering noemt het wetsvoorstel een depenalisering. De oppositie hekelt het als een ruilhandel. De tegenstanders van een meer progressieve abortuswet verkregen namelijk de garantie op de erkenning van het statuut van de foetus bij een miskraam vanaf de helft van de zwangerschap.

Ondergetekenden roepen de parlementsleden op om hun vrijheid naar eigen geweten te stemmen, te gebruiken. Die stemvrijheid in ethische dossiers is essentieel om de parlementaire waardigheid in stand te houden. Zo kan een tekst worden gestemd die een échte stap vooruit is voor vrouwen in de 21ste eeuw: een ware depenalisering, het intrekken van verouderde, betuttelende voorwaarden en een regeling voor de late aanvragen.

Want als het wetsvoorstel van de meerderheid gestemd wordt zoals het er nu ligt, verliezen de vrouwen en het maatschappelijk middenveld, en capituleert de meerderheid voor de meest conservatieven die het parlementaire- en burgerdebat kapen.

Ondertekenaars:

Caroline Pauwels (rector VUB), Maaike Cafmeyer (actrice), Yvon Englert (rector ULB), Claire Tillekaerts (CEO Flanders Investment & Trade); Rik Van de Walle (rector UGent), Marleen Temmerman (gynaecologe), Calogero Conti (rector UMons); Meyrem Almaci (voorzitter Groen), Henri Bartholomeeusen, (voorzitter Centre d’Action Laïque), Magda De Meyer (voorzitter Vrouwenraad), Freddy Mortier (voorzitter deMens.nu), Sylvie Lausberg (voorzitster Conseil de Femmes fr.), John Crombez (voorzitter sp.a), Kurt Van Eeghem (presentator en performer), André Van Steirteghem (prof.em. VUB), Carine Vrancken (LUNA Abortus centra), Chokri Ben Chikha (artistiek leider Action Zoo Humain), Anne-France Ketelaer (algemeen directeur deMens.nu), Yves Moreau (prof. dr. KU Leuven), Petra De Sutter (prof. gynaecologie UGent), Jean-Jacques Amy (prof.em. UGent), Frank Roels (prof.em. UGent), Wim Opbrouck (tv-maker, acteur, zanger), Michel Van Den Broeck (bestuurder deMens.nu – imd Brussel). De volledige lijst van 103 ondertekenaars vindt u op www.deMens.nu 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234