Woensdag 23/06/2021

Abortusterroristen

Somerset is toch wel een vreemde plaats.

Eigenlijk willen de inwoners het liefst een onopvallend leven leiden en met rust gelaten worden. Huisje, tuintje, familietje en niet te veel vreemden om zich heen. En toch komt Somerset keer op keer in de internationale spots terecht, waardoor journalisten en ramptoeristen naar deze plek afzakken.

In 2002 was er de miraculeuze redding van negen mijnwerkers die in een schacht dreigden te verdrinken. De reddingsactie duurde vijf dagen en werd rechtstreeks op CNN uitgezonden. Daardoor komen er nog steeds Canadese, Europese en zelfs Japanse bezoekers naar hier om het bescheiden mijnmuseumpje te bezoeken.

Maar Somerset kreeg het etiket 'plaats des onheils' vooral omdat op 9/11 in het nabijgelegen Shanksville Flight 93 neerstortte. De Boeing van United Airlines met 37 passagiers en zeven bemanningsleden aan boord was op weg van New York naar San Francisco toen vier kapers de piloten overmeesterden. Waarschijnlijk wilden ze met het vliegtuig het Capitool of het Witte Huis vernietigen. Maar de passagiers werden via hun mobiele telefoons op de hoogte gebracht dat er in New York twee vliegtuigen in de WTC-torens waren gevlogen en ondernamen een poging om de kapers te overmeesterden. Die laatsten besloten daarop om het toestel tegen 900 per uur uit de lucht te laten vallen.

De gedenkplek die op de plaats van de ramp werd gebouwd, dwingt respect af. Mooie, eenvoudige gebouwen en een witte muur met daarop de namen van de slachtoffers. Het museum is ingetogen, informatief en aangrijpend. Met name de korte voicemailberichten die sommige passagiers tijdens de laatste momenten van hun leven op het antwoordapparaat van hun geliefden inspraken, zijn pakkend. In het begin van de boodschap proberen ze hun familieleden nog met vaste stem gerust te stellen, maar de emotionele afscheidswoorden op het einde van de berichten maken duidelijk dat ze beseften dat ze zouden sterven.

De ingetogenheid van deze plek, de kracht van het herinneren en de respectvolle betrokkenheid van de bezoekers wekken bewondering op. Amerika kan subliem zijn.

Maar op nog geen vijf kilometer van deze herinneringsplaats beland je dan weer in de onderbuik van de VS. Langs de weg staat het vreemdste billboard ter wereld: een reuzenpaneel met daarop een 3D-maquette van een vliegtuig en een Christusbeeld. De bedenkers wilden een link leggen tussen Flight 93 en abortus, en vergelijken vrouwen die een zwangerschapsonderbreking ondergaan met terroristen. De passagiers van de ongelukkige Boeing worden omschreven als "born heroes", de foetussen als "unborn heroes". Het feit dat zich naast het billboard een gigantisch autokerkhof met duizenden wrakken bevindt, maakt het allemaal nog meer Twin Peaks.

Later zullen we vernemen dat er al veel protest was tegen het billboard, maar dat de voorstanders zich op het First Amendment van de grondwet baseren, dat volgens hen absolute vrijheid van meningsuiting garandeert. In ieder geval durfde nog geen enkele politicus of politieagent het aan het bord te verwijderen, uit vrees voor de reacties van de vele diepchristelijke bewoners van de streek.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234