Zondag 07/03/2021

Abortuspil wellicht deze zomer op de markt

Jarenlang was een van de idealen van de vrouwenbeweging een pil die de vrouw zonder al te veel bemoeienis van anderen kon innemen om van haar ongewenste zwangerschap af te raken. Zo'n abortuspil bestaat al enkele jaren in Frankrijk, Groot-Britannië, Zweden en Cuba. In ons land buigt de Commissie voor de Geneesmiddelen zich momenteel over de vraag of het verantwoord is de abortuspil ook toe te laten op de Belgische markt. Is het advies positief, dan komt de abortuspil wellicht deze zomer nog in onze apotheken.

Brussel

VAN ONZE MEDEWERKSTER

Het is niet de eerste keer dat een poging wordt gedaan om de abortuspil op de Belgische markt uit te brengen. Het pilletje dateert al van de jaren tachtig. Toen kwam de Franse firma Roussel-Uclas met een eerste versie op de proppen, een pil met heel wat bijwerkingen en een slaagkans van slechts 80 procent, de zogenaamde RU486. Pas begin de jaren negentig verbeterde de abortuspil aanzienlijk en was ze echt klaar voor gebruik. Maar zowel in eigen land als in de buurlanden waar Roussel-Uclas het middel op de markt wou brengen, bleek halfweg de jaren negentig felle tegenstand te bestaan. De sterke anti-abortuslobby zette het bedrijf zo onder druk dat het in 1996 afzag van productie en distributie.

Een voormalig werknemer nam de zaak eind 1997 over en doet nu een nieuwe poging om de pil wereldwijd te verkopen. Ook in ons land werd een aanvraag tot registratie ingediend bij de Farmaceutische Inspectie. De Commissie voor de Geneesmiddelen heeft nu 90 dagen tijd om een advies te formuleren.

Zoals de zaken er nu voor staan, is er een grote kans dat de abortuspil er deze keer wel komt, zegt Lieve De Brabandere, woordvoerster van minister van Volksgezondheid Colla (SP). "We kunnen moeilijk op de zaken vooruitlopen. Het is niet omdat een geneesmiddel in het ene land verkrijgbaar is, dat het dan automatisch ook in een ander land op de markt kan komen. Maar de commissie krijgt wel de evaluatieverslagen te lezen uit de landen waar de pil al verkrijgbaar is en dat kan de beslissing enigszins vergemakkelijken."

Het Collectief Anticonceptie ziet de komst van de abortuspil alvast goed zitten. Hierdoor krijgen vrouwen die ongewenst zwanger raken de kans op om een vrij eenvoudige manier geholpen te worden. "De abortuspil bestaat uit een molecule die in staat is de zwangerschap in een vroeg stadium af te breken. Een beetje vergelijkbaar met de morning after pil, maar dan met een langere werking. De pil kan tot drieënzestig dagen na het vaststellen van de zwangerschap toegediend worden en brengt een spontane miskraam teweeg. Het belang van deze pil is de keuze die ze biedt aan vrouwen. Nu moesten vrouwen die een abortus wilden in een ziekenhuis een medische ingreep ondergaan. Met de abortuspil kunnen ze, weliswaar onder begeleiding, in alle sereniteit en zonder ingreep geholpen worden," aldus Lucy Van Crombrugge, coördinator van het Collectief.

De komst van de abortuspil wil volgens haar niet zeggen dat het aantal abortussen zal stijgen. "De pil is absoluut geen wondermiddel. Het is een geneesmiddel dat enkel onder medische begeleiding mag worden toegediend. De abortuspil valt natuurlijk ook onder de bestaande abortuswetgeving, wat wil zeggen dat ze enkel in noodsituaties tot veertien weken na de eerste dag van de laatste menstruatie mag worden gebruikt. Na die periode mag het enkel als het leven van de vrouw in gevaar is of als de foetus een afwijking vertoont waar de huidige wetenschap nog geen oplossing voor heeft."

Hoewel de abortuspil een abortus bij de vrouw wat vergemakkelijkt, blijven bij de praktische uitvoering toch nog heel wat problemen. Reden te over dus om niet lichtzinnig met het pilletje om te gaan, vindt Van Crombrugge. "De vrouw krijgt op dag één een eerste pil toegediend. De dag daarop moet ze terug naar de dokter voor een dosis prostaglondines, een stof die de contracties in de baarmoeder bevorderd waardoor een spontane miskraam optreedt. Om de precieze hoeveelheid te bepalen is het absoluut noodzakelijk om exact te weten hoe lang de zwangerschap al duurt. In de praktijk is dat vaak heel moeilijk. Onmiddellijk na het toedienen van de pil treedt ook altijd een bloeding op die zo heftig kan zijn dat het niet verantwoord is om de vrouw onbewaakt achter te laten. Zomaar een pilletje halen bij de apotheker en het thuis toedienen, daar zijn we nog lang niet aan toe."

Cathy Galle

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234