Dinsdag 26/05/2020

Abortus massamoordenaar in Indonesië

Wettelijk gezien is het illegaal en volgens de religieuze overtuigingen van de meerderheid van de bevolking is het ook onaanvaardbaar. Toch vinden volgens de Indonesische afdeling van het Bevolkingsfonds van de VN (UNFPA) elk jaar meer dan 1,3 miljoen abortussen plaats in Indonesië, vaak met rampzalige gevolgen.

Jakarta

IPS

Kafil Yamin

Volgens gezondheidsexperts stierven vorig jaar in Indonesië 750.000 tot één miljoen vrouwen aan de gevolgen van een slecht uitgevoerde zwangerschapsafbreking. Helemaal zeker zijn die cijfers niet, omdat abortus officieel niet bestaat in Indonesië. Maar wanneer men beide gegevens combineert, betekent dit dat meer dan de helft van de Indonesische vrouwen die hun zwangerschap vroegtijdig willen stopzetten de ingreep niet overleeft.

Abortusoperaties worden in Indonesië vaak uitgevoerd door pas afgestudeerde dokters of traditionele vroedvrouwen, die door hun onbekwaamheid of bedenkelijke methodes het leven van hun patiënten in gevaar brengen. In dorpen in het westen van Java zijn er bijvoorbeeld heel wat vroedvrouwen die zich specialiseren in 'perforasi'. Daarbij wordt het hoofd van een tot zes maanden oude foetus in de baarmoeder met een haarspeld doorboord. Soms wordt het hoofd met een strop verwijderd. Zulke barbaarse praktijken vinden meestal plaats in onhygiënische omstandigheden en leiden vaak tot complicaties zoals bloedingen en infecties.

Volgens de officiële cijfers sterven er in Indonesië jaarlijks 19.000 vrouwen ten gevolge van hun zwangerschap. Bloedingen zijn met 46,7 procent de voornaamste doodsoorzaak. In 14,5 procent van de gevallen zijn zware krampen tijdens de zwangerschap (eclampsie) de oorzaak en in 8 procent gaat het om infecties. Specialisten noemen die getallen schromelijk onderschat. En de genoemde doodsoorzaken zijn volgens hen typisch voor abortussen, eerder dan voor voldragen zwangerschappen.

Interessant is dat volgens een ander cijfer, deze keer van de Raad voor de Bevolking in Jakarta, abortus bijna overwegend voorkomt bij getrouwde vrouwen en niet bij alleenstaande moeders. Uit gegevens van publieke en private medische centra blijkt dat het tussen 1997 en 1998 in 98,8 procent van de gevallen om gehuwde vrouwen ging. Veel vrouwen noemden de economische crisis als voornaamste motief voor de ingreep. Ze vreesden niet over de nodige middelen te beschikken om het kind groot te brengen.

Het hoge aantal zwangerschapsonderbrekingen bij getrouwde vrouwen doet ook vermoeden dat het gebruik van contraceptiva heel wat te wensen overlaat. Volgens sommige organisaties gaat het de goede kant op met het contraceptiebeleid in openbare ziekenhuizen. Meer informatie over familieplanning en contraceptie kan het aantal abortussen doen dalen.

Het hoge sterftecijfer bij Indonesische vrouwen die een abortus laten uitvoeren, heeft ongetwijfeld gevolgen voor de gezondheid van de overblijvende kinderen, die het zonder de aandacht en zorg van hun moeder moeten stellen. Nu al is het met de voeding in Indonesië het slechtst gesteld van alle Zuidoost-Aziatische landen. Zonder een goede voeding zijn investeringen in onderwijs zinloos. Kinderen hebben naast een goede school immers vooral voldoende voedsel nodig om goed te kunnen studeren.

Zolang de economische crisis, de ongelijkheid tussen man en vrouw en de gebrekkige familieplanning blijven voortduren, ziet het er niet naar uit dat het aantal abortussen in Indonesië in de toekomst zal dalen. Ook seksueel misbruik en geweld binnen het gezin dragen waarschijnlijk bij tot het hoge aantal zwangerschapsonderbrekingen. Daarover zijn evenwel moeilijk gegevens te vinden omdat die onderwerpen taboe zijn. Zolang vrouwen hun vruchtbaarheid en seksualiteit niet zelf kunnen controleren, zullen ze blijven kiezen voor abortus, ondanks de kwalijke reputatie van die ingreep.

Bij 'perforasi' wordt het hoofd van een tot zes maanden oude foetus in de baarmoeder met een haarspeld doorboord

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234