Dinsdag 24/11/2020

'Abortus is erger dan klonen'

Drie Italiaanse, twee Oostenrijkse en evenveel Amerikaanse wetenschappers kondigden vrijdagochtend aan te zullen starten met het klonen van mensen in de 'Policlinico Umberto I' in Rome. De leider van het team, de omstreden 55-jarige professor Severino Antinori, wil in oktober in Portugal of Griekenland beginnen met het klonen van baby's. Tien om te beginnen.

Brussel - Rome / Van onze medewerker

Dirk Bogaert

'Het klonen van mensen is echt het allerlaatste middel om te trachten het onvruchtbaarheidsprobleem van mannen op te lossen", zei Antinori, die in het verleden een 62-jarige vrouw hielp bevallen. "We zullen moeten afrekenen met risico's en genetische problemen die tot misvormingen kunnen leiden. Dergelijke moeilijkheden ondervinden voorplantingspecialisten over de hele wereld telkens als ze een vrouw kunstmatig bevruchten. Vergeet niet dat reageerbuisbevruchting eerst ook zeer sterk op de korrel werd genomen. Vandaag gebruiken duizenden klinieken deze methode om vrouwen aan kinderen te helpen."

Severino Antinori werd in Rome onder meer bijgestaan door de Oostenrijkse kloonexpert Professor Wilfried Feichtinger en de Italiaanse geneticaspecialist Antonio Barbaro. Antinori wilde niets horen van morele bezwaren tegen het klonen. "Vergeet niet dat er op deze wereld jaarlijks miljoenen vrouwen volkomen gezonde embryo's laten wegnemen. Ik kan het niet hebben dat mensen, die zelf een ethische moord op hun geweten hebben, kritiek gaan uitbrengen op zeer degelijk voorbereid wetenschappelijk werk."

Inmiddels hebben zeshonderd echtparen uit de hele wereld een aanvraag ingediend om een gekloond kind te krijgen. "We hebben voor de beginfase slechts tien getrouwde koppels uitgekozen. Het zijn allemaal mensen tussen 28 en 40 jaar oud. Ze hebben alles geprobeerd om kinderen te krijgen en klonen is voor hen echt de allerlaatste optie. De tien geselecteerde echtparen hebben er voor gekozen om allemaal een kloonkopie te laten maken van de man. In principe is het echter evengoed mogelijk een kloon te maken van de vrouw. Mannen accepteren dat echter (nog) niet, en de vrouwen zijn maar al te blij dat er voor hen toch nog een mogelijkheid bestaat om een 'eigen' kind op te voeden."

Het team van professor Antinori zal tweehonderd eicellen van vrouwen gebruiken om de eerste tien gekloonde baby's het levenslicht te laten aanschouwen. "Bij de techniek die wij nu hanteren wordt er gebruikgemaakt van lasers om de eicellen mee te behandelen. Onze 'succescijfers' bij dieren situeren zich op dit ogenblik op zeven procent. Eenvoudig gesteld moeten we met de tweehonderd vrouwelijke eicellen minimaal veertien gezonde, gekloonde baby's kunnen verwekken."

Severino Antinori trachtte wetenschappers gerust te stellen. "Mijn collega en vriend Toni Barbaro is de komende tijd de verantwoordelijke die misvormingen van embryo's moet voorkomen. Drie dagen voordat het in het laboratorium pas ontwikkelde leven in de baarmoeder van een vrouw wordt gebracht, doet professor Barbaro een labo-biopsie. Daaruit zal blijken of de zich ontwikkelende cellen nog kerngezond zijn. Is dat niet het geval, dan wordt de eicel uiteraard niet in de baarmoeder ingeplant."

Antinori hield nog een slag om de arm: "We hebben ook alle voorzorgen genomen om genmutaties te voorkomen. De te klonen man of vrouw mag niet ouder zijn dan dertig jaar. Op deze manier voorkomen we heel wat genetische mutaties. Maar net als bij een klassieke zwangerschap kan het gebeuren dat we na drie of vier maanden de foetus toch moeten weghalen omdat de gezondheid van de vrouw in gevaar gebracht kan worden, of dat de foetus zich onregelmatig ontwikkelt."

De voorzitter van de Italiaanse artsenfederatie, professor Giuseppe Del Barone, verklaarde vrijdag dat Severino Antinori in Italië geen medische handelingen meer zal mogen uitvoeren in het geval hij doorgaat met zijn kloonproject. Ook het Vaticaan veroordeelde andermaal de plannen van de Italiaanse voorplantingsspecialist.

Antinori zelf was niet onder de indruk van de dreigementen en de kritiek. "Vergeet niet dat de katholieke kerk al eeuwenlang haar veto heeft uitgesproken op de vooruitgang in de geneeskunde. Het Vaticaan heeft meerdere miljoenen mensenlevens op haar geweten", besluit de Italiaan.

Italiaanse artsenfederatie dreigt medische bevoegdheden Antinori in te trekken

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234