Vrijdag 19/08/2022

Aboe Sayyaf

Wie is wie in het internationale terrorisme

Over de hele wereld zijn vele tientallen terroristische organisaties actief. Dit zijn diegene die de afgelopen twintig jaar het vaakst het nieuws haalden.

Aboe Nidal

Beschrijving: geleid door Sabri Al Banna. Scheidde zich af van de PLO in 1974. Aanslagen: sinds 1974 meer dan negentig in twintig verschillende landen, onder meer die in de luchthavens van Rome en Wenen in 1985. Aantal activisten: verschillende honderden. Bolwerken: hoofdzakelijk Libië en Libanon. Gesteund door: Irak en Syrië, tot 1987, en Libië.

Beschrijving: sinds 1991 actief met als doel op het Filippijnse eiland Mindanao een bewind te vestigen dat vergelijkbaar is met dat van Iran. Aanslagen: meer dan zestig moordaanslagen, gijzelingen en bomaanslagen tegen bedrijven en zakenlui. Aantal activisten: ongeveer tweehonderd. Bolwerken: Mindanao. Gesteund door: islamitische fundamentalisten in het Midden-Oosten.

Asala

Beschrijving: marxistisch-leninistische organisatie. Voluit: het Geheime Armeense Leger voor de Bevrijding van Armenië, actief sinds 1975. Aanslagen: tegen Turkse, Franse en Zwiterse doelwitten. Bomaanslag tegen de Turkse balie van de Parijse luchthaven Orly in 1983. Daarbij vielen 8 doden en 55 gewonden. Aantal activisten: verschillende honderden. Bolwerken: Libanon, West-Europa, Armenië, de Europese Unie en het Midden-Oosten. Gesteund door: Syrië, waarschijnlijk Libië en verschillende radicale Palestijnse groeperingen.

BONCAYAO BRIGADE

Beschrijving: sinds het midden van de jaren tachtig actief op de Filippijnen. Nauwe banden met de plaatselijke communistische partij. Aanslagen: meer dan honderd moorden. In maart 1997 kondigde de groep aan een alliantie te zullen vormen met het Revolutionair Proletarisch Leger. Aantal activisten: ongeveer vijfhonderd. Bolwerken: uitsluitend Manila. Gesteund door: onbekend.

Chukaku-ha

Beschrijving: extreem-linkse organisatie, onstaan na het uiteenvallen van de Japanse communistische partij in 1957. Aanslagen: voornamelijk tegen privé-eigendommen. In 1993 vuurde de organisatie tijdens de G7-top vier raketten af tegen een VS-basis in de buurt van Tokio. Aantal activisten: 3.500. Bolwerken: Japan. Gesteund door: onbekend.

Dev Sol

Beschrijving: de Turkse organisatie Revolutionair Links onstond in 1978. De ideologie is marxistisch, xenofoob, anti-EU en anti-Navo. Aanslagen: tegen leden van de Turkse strijdkrachten en veiligheidsdiensten, en sinds 1990 ook tegen buitenlandse belangen. Aantal activisten: verschillende honderden. Bolwerken: Turkije. Gesteund door: radicale Palestijnen (militaire opleiding).

DFLP

Beschrijving: het Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina ontstond in 1969 en is van marxistische strekking. Aanslagen: sinds 1988, uitsluitend tegen Israëlische grensposten. Aantal activisten: ongeveer 500. Bolwerken: Syrië, Libanon en de bezette gebieden. Gesteund door: Syrië en Libië.

ETA

Beschrijving: voluit Euzkadi ta Askatasuna (Baskisch Vaderland en Vrijheid), onstaan in 1959 met als doel een onafhankelijke staat te stichten in het Spaanse Baskenland. Aanslagen: bom- en moordaanslagen tegen Spaanse regeringsleden en veiligheidsdiensten. Aantal activisten: onbekend. Bolwerken: Euskadi en Zuid-Frankrijk. Gesteund door: Libië, Libanon en Nicaragua (militaire opleiding). Banden met het IRA.

ELN (Bolivië)

Beschrijving: het Ejercito de Liberacion Nacional (Nationaal Bevrijdingsleger) beschouwt zichzelf als de erfgenaam van de groepering die in de jaren zestig door Che Guevara werd opgericht. Aanslagen: nationale en VS-doelwitten. Aantal activisten: waarschijnlijk minder dan honderd. Bolwerken: Bolivië. Gesteund door: niemand.

ELN (Colombia)

Beschrijving: het Colombiaanse ELN, van maoïstisch-marxistisch-leninistische strekking, onstond in 1963. Aanslagen: gijzelingen van buitenlanders, aanslagen tegen oliepijpleidingen en bomaanslagen tegen VS-doelwitten. Aantal activisten: ongeveer 700. Bolwerken: Colombia. Gesteund door: niemand.

FARC

Beschrijving: de Fuerzas Armadas Revolucionarios de Colombia (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia) zijn de militaire vleugel van de Colombiaanse communistische partij en beogen het omverwerpen van de Colombiaanse regering. Aanslagen: gewapende aanslagen tegen politieke en militaire doelwitten, en gijzelingen van buitenlanders. Aantal activisten: tussen 4.500 en 5.500 gewapende militanten, en een onbekend aantal medewerkers, vooral in landelijke gebieden. Bolwerken: Colombia. Gesteund door: niemand.

FPMR / D

Beschrijving: het Frente Patriotico Manuel Rodriguez / Disidente is een van de actiefste Chileense terroristische groeperingen. Onstond in 1991 na de afscheuring van het oorspronkelijke FPMR. Aanslagen: tegen nationale en internationale doelwitten. Aantal activisten: minder dan 500. Bolwerken: Chili. Gesteund door: onbekend.

GIA

Beschrijving: de Groupe Islamique Armé ontstond in 1992 na de opschorting van de Algerijnse verkiezingen waarbij het FIS als winnaar uit de bus was gekomen. Aanslagen: tegen regeringsleden, burgers, journalisten, professoren en buitenlanders. Aantal activisten: onbekend. Bolwerken: Algerije. Gesteund door: Algerijnen in het buitenland en waarschijnlijk ook door Iran en Soedan.

Gamaa al Islamiya

Beschrijving: dook op het einde van de jaren zeventig in Egypte op met als doel in het land een islamitische regering in het zadel te helpen. Aanslagen: tegen toeristen in 1992 en moordpoging op de minister van Informatie in 1993. Aantal activisten: verschillende duizenden. Bolwerken: het zuiden van Egypte. Gesteund door: onbekend.

Hamas

Beschrijving: onstaan in 1987 na afsplitsing van de Palestijnse tak van het Moslimbroederschap. Aanslagen: Israëlische doelwitten. Aantal activisten: onbekend. Bolwerken: Gaza en de westelijke Jordaanoever. Gesteund door: Palestijnen in het buitenland, Iran en Saoedische sympathisanten.

Hezbollah

Beschrijving: letterlijk: 'Partij van God'. Onstaan in Libanon met als doel een islamitische republiek te vestigen naar Iraans model. Aanslagen: de meerderheid van de gijzelingen van Noord-Amerikanen en Europeanen in Libanon. Aantal activisten: verschillende duizenden. Bolwerken: Beiroet, het zuiden van Libanon en de Bekaa-vallei. Gesteund door: Iran.

HUA

Beschrijving: islamitische organisatie die in 1993 ontstond en tot doel heeft Kasjmir te bevrijden van Indische controle. Aanslagen: tegen Indische militaire en burgerdoelwitten. Aantal activisten: verschillende duizenden. Bolwerken: Muzaffarabad (Pakistan). Gesteund door: Saoedi-Arabië en andere Golfstaten.

IRA

Beschrijving: onstaan in 1969 als clandestiene gewapende arm van Sinn Féin, een legale partij die ijvert voor de terugtrekking van de Britse troepen uit Ulster en de hereniging van Ierland. Aanslagen: doelwitten waren tot voor kort Britse regeringsleden, Britse militairen en politiemensen in Ulster en Noord-Ierse paramilitaire groeperingen. Aantal activisten: verschillende honderden. Bolwerken: Ulster, Ierse Republiek, Groot-Brittannië en West-Europa. Gesteund door: Libië en de PLO (militaire opleiding), sympathisanten binnen de Europese Unie, banden met ETA.

Islamitische Jihad

Beschrijving: in Egypte actief sinds het einde van de jaren zeventig met als doel er een islamitische regering aan de macht te helpen. Aanslagen: tegen kopstukken van de Egyptische regering. In 1993 raakte de minister van Binnenlandse Zaken gewond bij een aanslag in Caïro. Aantal activisten: onbekend. Bolwerken: Caïro. Gesteund door: onbekend.

Japanse Rode Leger

Beschrijving: onstaan in de jaren zestig als afscheuring van de Japanse Communistische Liga. De doelstellingen zijn de afzetting van de Japanse regering en het omverwerpen van de monarchie. Aanslagen: moordaanslag op passagiers op de Israëlische luchthaven Lod (1972), aanslagen tegen VS-ambassades... Aantal activisten: onbekend. Bolwerken: door Syrië gecontroleerd Libanees gebied. Gesteund door: Palestijnse terroristen en waarschijnlijk Libië.

Kach

Beschrijving: het doel van deze organisatie is de verwezenlijking van de bijbelse staat Israël. De stichter van Kach, rabbijn Meir Kahane, werd in de Verenigde Staten vermoord. Zijn zoon stichtte de groepering Kahane Chai (Kahane Leeft). Aanslagen: de joodse kolonel Baruch Goldstein, auteur van de slachtpartij op Palestijnen in moskee van Hebron, was een van de leden van Kach. Aantal activisten: onbekend. Bolwerken: Israël. Gesteund door: joden in de VS en Europa.

Lichtend pad

Beschrijving: Sendero Luminoso of het Lichtend Pad werd op het einde van de jaren zestig opgericht door de universiteitsprofessor Abimael Guzman en staat bekend als een van de wreedste terroristische organisaties ter wereld. Wil de Peruaanse instellingen vervangen door een revolutionair plattelandsregime. Aanslagen: beoefent alle bekende vormen van terrorisme, bij voorkeur aanslagen met bomauto's. Heeft verschillende aanslagen tegen buitenlandse ambassades op zijn naam staan. Aantal activisten: tussen 1.500 en 2.500 gewapende mannen, en een groot aantal medewerkers, voornamelijk in landelijke gebieden. Abimael Guzman zit sinds september 1992 in de gevangenis. Bolwerken: Peru. Gesteund door: niemand.

LTTE

Beschrijving: Liberation Tigers of Tamil Eelam. De Tijgers voor de Bevrijding van de Tamilstaat zijn actief sinds 1976. Hun doel is de vestiging van een onafhankelijke Tamilstaat in Sri Lanka. Aanslagen: in 1993 vermoordden ze president Ranasinghe Premadasa. Aantal activisten: ongeveer 10.000. Bolwerken: hoofdzakelijk kustzones in het noorden en het oosten van Sri Lanka. Gesteund door: Tamilgemeenschappen in Noord-Amerika, Europa en Azië.

MJL

Beschrijving: Movimiento de Juventud Lautaro. Onstaan op het einde van de jaren tachtig met als doel het Chileense regime omver te werpen. Aanslagen: moordaanslagen op Chileense politiemensen en bankovervallen. Aantal activisten: onbekend. Bolwerken: Chili. Gesteund door: onbekend.

New People's Army

Beschrijving: het maoïstische NPA ontstond binnen de Filippijnse communistische partij in 1969. Aanslagen: na het vertrek van het contingent VS-militairen (in 1991) zijn de politie, corrupte politici en drugshandelaars de nieuwe doelwitten. Aantal activisten: 16.000. Bolwerken: Filippijnen. Gesteund door: West-Europa en Libië.

PKK

Beschrijving: de Koerdische Arbeiderspartij, van marxistisch-leninistische strekking, ontstond in 1974 met als doel een onafhankelijke Koerdische staat te vestigen in het zuiden van Turkije. Aanslagen: de Turkse bevolking en de toeristische industrie. Aantal activisten: tussen 10.000 en 15.000 guerrillastrijders en tussen 60.000 en 75.000 medestanders. Bolwerken: Turkije. Gesteund door: Syrië, Irak en Iran.

Palestijnse Islamitische Jihad

Beschrijving: in de jaren zeventig opgericht door Palestijnse fundamentalisten uit Gaza. Streeft naar de oprichting van een islamitische Palestijnse staat en de vernietiging van Israël. Aanslagen: bij een aanslag tegen een autobus met toeristen in Egypte vielen in 1990 11 doden. Grensaanvallen tegen Israëlische doelwitten in Gaza en de westelijke Jordaanoever. Aantal activisten: onbekend. Bolwerken: Syrië. Gesteund door: Iran en Syrië.

PLF

Beschrijving: het Front voor de Bevrijding van Palestina wordt geleid door Aboe Abbas, die in 1991 het Uitvoerend Comité van de PLO verliet. Aanslagen: de kaping van de Achille Lauro en de moord op de Amerikaan Leon Klinghoffer in 1985. Aantal activisten: minstens vijftig. Bolwerken: Irak. Gesteund door: Libië en Irak.

Rote Armee Fraktion

Beschrijving: opvolger van de Baader-Meinhofbende. De ideologie is een obscure mengeling van marxisme en maoïsme. Aanslagen: bom- en moordaanslagen, gijzelingen en overvallen. Aantal activisten: tussen tien en twintig, en verschillende honderden medewerkers. Bolwerken: Duitsland. Gesteund door: de RAF kreeg lange tijd steun van terroristische groeperingen in het Midden-Oosten. Tot aan de opheffing ervan was de Duitse Democratische Republiek het toevluchtsoord van de groepering.

Rode Brigades

Beschrijving: marxistisch-leninistische organisatie. Doelstelling is een revolutionaire staat te stichten en Italië uit de westerse invloedssfeer weg te halen. Aanslagen: gijzelingsacties en moordaanslagen tegen Italiaanse politici en zakenlui. In 1978 gijzelden en vermoordden ze de Italiaanse ex-premier Aldo Moro. In 1981 gijzelden ze de VS-generaal James Dozier. Aantal activisten: meer dan vijftig, en een onbekend aantal medewerkers. Bolwerken: Italië. Gesteund door: onbekend.

Rode Khmer

Beschrijving: onder leiding van Pol Pot waren de Rode Khmer op het einde van de jaren zeventig verantwoordelijk voor een genocide waarbij meer dan een miljoen mensen de dood vonden. Aanslagen: hun slachtoffers waren hoofdzakelijk Cambodjaanse boeren. Aantal activisten: ongeveer 8.000 guerrillastrijders. Bolwerken: de afgelegen Cambodjaanse provincies. Gesteund door: niemand.

Revolutionaire Organisatie 17 november

Beschrijving: links-radicale groepering. De naam herdenkt de datum van de studentenopstand tegen het Griekse kolonelsregime in 1973. De organisatie wil dat Griekenland zich terugtrekt uit de Navo en de Europese Unie. Aanslagen: moordaanslagen op Noord-Amerikaanse en Griekse militairen en op bekende personen. Aantal activisten: onbekend. Bolwerken: Griekenland, hoofdzakelijk Athene. Gesteund door: andere Griekse terroristische organisaties.

Sikh-terrorisme

Beschrijving: onstaan na de aanslag van het Indiase leger op de Gouden Tempel van Amritsar. De doelstelling is afscheuring van India en de oprichting van een onafhankelijke staat, die Khalistan moet heten (land van de zuiveren). Aanslagen: tegen Indiase ambtenaren, politici en instellingen. Bomaanslagen in buitenlandse steden en gijzeling van diplomaten. Aantal activisten: onbekend. Bolwerken: het noorden van India, West-Europa, Zuidoost-Azië en de Verenigde Staten. Gesteund door: de Internationale Sikh-Organisatie en de Internationale Federatie van Sikh-jongeren.

Tupac Amaru

Beschrijving: marxistisch- leninistische beweging. Wil Peru bevrijden van het imperialisme. Aanslagen: bom- en moord- aanslagen tegen VS-belangen en -burgers. Aantal activisten: onbekend. Bolwerken: Peru en Bolivië. Gesteund door: niemand.

Tupak Katari

Beschrijving: het guerrillaleger Tupac Katari is een anti-westerse organisatie die werd opgericht door Boliviaanse indianen. Aanslagen: tegen oliepijpleidingen, regeringsgebouwen en mormoonse kerken. Aantal activisten: meer dan honderd. Bolwerken: Bolivië, hoofdzakelijk in de regio van Chapare, dichtbij de grens met Peru, en het Boliviaanse berggebied. Gesteund door: niemand.

Bronnen: El País en het VS-ministerie van Buitenlandse Zaken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234