Maandag 29/11/2021

Ablynx: kopen

We nemen deze week een (berekend) risico door een biotechnologieaandeel naar voren te schuiven. Waarom een risico? Ten eerste kun je de biotechbedrijven die het grote geld verdiend hebben op de vingers van één hand tellen; ten tweede beleggen we blind, want negen op de tien snappen we niet waarover het gaat. Voor het Gentse Ablynx doen we wel een poging om het bedrijf beter te begrijpen, want financieel lijken de risico's ons relatief beperkt, vandaar een 'berekend' risico.

De rekening is snel gemaakt: het bedrijf heeft een marktkapitalisatie van 160 miljoen euro en een netto cashpositie van 115 miljoen euro. Dus: de pijplijn van producten heeft een marktwaarde van slechts 45 miljoen euro. De volgende stap is nagaan of die 45 miljoen euro een faire dan wel een belachelijk lage waardering is.

Ablynx werd in 2001 opgericht in Gent en noteert sinds 2007 op Euronext Brussel. Het is gespecialiseerd in nanobodies. Een nanobody is therapeutisch eiwit afgeleid van een antilichaam. Dat laatste is een antistof die door de mens of gewervelde dieren wordt geproduceerd als antwoord op het binnendringen van lichaamsvreemde stoffen of cellen. In het geval van Ablynx worden antilichamen van lama's gebruikt. Die dieren hebben een erg efficiënt afweersysteem dat zich snel aanpast aan nieuwe ziekteverwekkers.

De voordelen van het gebruik van nanobodies in vergelijking met de klassieke medische scheikunde is de bijna totale afwezigheid van schadelijke neveneffecten en de hoge effectiviteit. Het voordeel van nanobodies op biotechnologie is dan weer dat biotechnologische middelen via injectie toegediend moeten worden en complex zijn.

Die focus op nanobodies heeft Ablynx geen windeieren gelegd: het bedrijf heeft 200 patentaanvragen lopen, verdeeld over 50 patentfamilies. Tegen het eind van het jaar 2012 hoopt het vijf eigen geneesmiddelen op de markt te hebben. Daarvoor reserveert Ablynx 70 procent van zijn onderzoeksinspanningen, de overige 30 procent dient voor de onderzoeksprogramma's die samen met partners uitgevoerd worden. En die partners zijn niet van de minste: Novartis en Wyeth (elk één potentieel geneesmiddel), Merck Serono (twee potentiële middelen) en Boehringer Ingelheim (vijf potentiële geneesmiddelen). Alleen al de voorbije achttien maanden ondertekende Ablynx deals met een potentiële waarde van 1,8 miljard euro. Let op, die bedragen zijn niet gegarandeerd, er zijn altijd onderzoeksprogramma's die stopgezet kunnen worden en de betalingen gebeuren in stukjes. Daarnaast zijn in die 1,8 miljard euro de royalty's op mogelijke verkopen van geneesmiddelen nog niet inbegrepen.

Er is dus nog werk aan de winkel, want veel potentiële geneesmiddelen zitten nog in vroege ontwikkelingsfases en moeten nog op mensen getest worden. En dat betekent dat Ablynx geld zal moeten ophoesten om die ontwikkelingen te financieren. Gelukkig hoeft Ablynx zijn volledige cashvoorraad van 115 miljoen euro niet volledig aan te spreken, want vandaag strijkt het al inkomsten op van zijn partners. Het hoeft dus niet meteen een beroep te doen op de beurs om nieuwe financiële middelen op te halen.

Onderliggend potentieel bezit Ablynx dus meer dan voldoende, dat is de positieve kant van de zaak. Het addertje onder het gras is dat er we nog enkele jaren geduld moeten hebben.

Ablynx heeft de beurs niet nodig om vers geld op te halen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234