Woensdag 26/06/2019

Abaaoud en handlangers al langer op Molenbeekse lijst

Abdelhamid Abaaoud. Beeld ANP

Terreurverdachten Abdelhamid Abaaoud, Brahim Abdeslam en Salah Abdeslam stonden al sinds juni van dit jaar op een Belgische lijst met geradicaliseerde verdachten. Die lijst is in het bezit van de burgemeester van Molenbeek.

Volgens de Franse zender France 2 is na de aanslagen in Verviers begin dit jaar door de gemeente Molenbeek gevraagd om een dergelijke lijst. De overige 19 gemeenten die bij Brussel horen stelden dezelfde vraag. De burgemeester van Molenbeek ontving in juni van dit jaar een lijst met 80 namen, waaronder ook die van de Parijse verdachten.

Geschrapt
Abdelhamid Abaaoud stond op de lijst als zijnde 'geradicaliseerd en naar Syrië vertrokken'. De gemeente had hem dus uit de gemeentelijke basisadministratie geschrapt. De broers Abdeslam werden genoemd als 'geradicaliseerd, behorend tot de beweging van de moslimbroederschap'. Omdat zij nog steeds in Molenbeek woonden, begon de politie een onderzoek naar de twee.

De verantwoordelijkheid voor dat onderzoek lag echter bij de federale politie, die wel op de hoogte was, maar nog geen actie ondernam. De federale politie had bovendien aan de lokale politie gevraagd om zich niet bezig te houden met personen die op de lijst staan.

Vermoedelijk teruggekeerd
Tenslotte staat ook de naam van Mohamed Abrini, de man die sinds dinsdag internationaal gezocht wordt, op de lijst, als 'vermoedelijk in Syrië en vermoedelijk teruggekeerd'. Volgens het parket is Abrini teruggekeerd in België in juli van dit jaar. Momenteel wordt nog uitgezocht of hij inderdaad in Syrië is geweest. De gemeente was voornemens hem te schrappen uit de administratie, omdat zij zijn terugkeer niet kon controleren.

Daarentegen staan Mohamed Amri en Hamza Attou, de mannen die Salah Abdeslam van Parijs naar Brussel vervoerd zouden hebben na de aanslagen, niet op de lijst. Dat geldt ook voor Ali O., een Fransman die in Molenbeek woont en eveneens verdachte is in België. Het gaat dan ook niet om een lijst met terroristen, maar om vermoedelijk geradicaliseerde, aan de moslimbroederschap gelieerde of tot radicale groeperingen behorende personen.

Burgemeester van Molenbeek Françoise Schepmans (MR). Beeld BELGA
Abdelhamid Abaaoud (rechsboven) en Salah Abdeslam (linksonder). De overige verdachten kwamen niet uit Molenbeek en stonden niet op de lijst. Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden