Woensdag 08/02/2023

Update

AB InBev schrapt bonussen management na "teleurstellend" 2016

null Beeld EPA
Beeld EPA

Bierreus AB InBev zal de meeste leden van het topmanagement geen bonussen toekennen na een "uitdagend jaar op het vlak van prestaties" en "teleurstellende resultaten". Het is de eerste keer sinds 2008 dat CEO Carlos Brito geen bonus zal krijgen.

"2016 was een uitdagend jaar, in het bijzonder in Brazilië. Maar we hebben ook goede prestaties geleverd in vele van onze markten wereldwijd", zei CEO Carlos Brito vandaag tijdens de presentatie van de jaarcijfers 2016. Zo nam in Mexico de omzet met een tweecijferig getal toe, klonk het bijvoorbeeld.

Het totale verkochte volume daalde het voorbije jaar met 2 procent, tot 500 miljoen hectoliter. De verkoop van bieren zakte met 1,4 procent. Onder meer in de belangrijke markt Brazilië (-5,4 pct) voelt AB InBev de economische malaise hard: het reële beschikbare inkomen staat er onder druk en de werkloosheid stijgt tot het hoogste niveau in meer dan twintig jaar, merkt AB InBev op. Vooral de tweede jaarhelft was er "heel zwak".

In Brazilië heeft de brouwer een moeilijk jaar achter de rug, verduidelijkte Brito. De economie krimpt er al twee jaar, de consument staat er dus onder druk en er kwamen belastingverhogingen en ook de devaluatie van de munt speelt parten. Het bedrijf moest er daarom de prijzen aanpassen. De hele Braziliaanse biermarkt kende een krimp en AB InBev verloor marktaandeel. Maar wanhopen doet de Braziliaan niet. "De fundamenten van het land zijn goed", klonk het. Bijvoorbeeld omdat de bevolking groeit en de welvaart toeneemt. Economen verwachten ook opnieuw economische groei in 2017, voegde hij toe. "Eén slecht jaar verandert de fundamenten niet."

In West-Europa profiteerde de brouwer van meer marktaandeel en dus een lichte stijging van de verkoop. Aparte cijfers voor België zijn er niet. België wordt in tegenstelling tot andere jaren zelfs niet meer vermeld in het persbericht nu de West-Europese markt na de overname in verhouding tot andere markten kleiner geworden is voor het bedrijf. Op de persconferentie wist Brito enkel te zeggen dat België een belangrijke markt is, ook gezien het hoofdkwartier en de lange geschiedenis van het bedrijf. "België is een heel belangrijk land voor ons en is zeer winstgevend. We blijven investeren in de productie."

Ondanks de dalende volumes stegen de opbrengsten met 2,4 procent tot 45,5 miljard dollar. De omzet van de drie 'global brands' - Stella Artois, Budweiser en Corona - steeg 6,5 procent. De winst voor intresten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen (ebitda) lag echter 0,1 procent lager dan in 2015, op 16,8 miljard dollar. De devaluatie van de Braziliaanse real drukte op de winstmarge. De genormaliseerde winst ging fors lager van 8,5 miljard dollar in 2015 naar 4,9 miljard dollar in 2016.

Verantwoordelijkheid

Daarom grijpt het bedrijf dus in. "We handelen vanuit een gevoel van ownership en zijn ervan overtuigd dat de drijfveren van het management in het verlengde van de belangen van de aandeelhouders moeten liggen", heet dat in het persbericht met de jaarcijfers.

"Wanneer we onze doelstellingen niet behalen, nemen we daar verantwoordelijkheid voor. De resultaten waren teleurstellend in FY16; bijgevolg zullen de meeste leden van onze Executive Board of Management dit jaar geen bonussen krijgen."

Ook op de persconferentie op de hoofdzetel in Leuven kwam CEO Carlos Brito terug op de bonuskwestie. Hij benadrukte er die 'ownership', waarbij de bedrijfstop bijvoorbeeld ook aandeelhouder is door de bonusbetalingen in aandelen de vorige jaren. "2016 was een slecht jaar voor de financiële resultaten. Daardoor werden zeer weinig doelstellingen gehaald en daarom zal de bonus voor mij, Felipe (CFO Felipe Dutra, red) en de meeste van onze collega's nul bedragen. Dat is echte 'ownership'", aldus de Braziliaan.

"Als je eigenaar bent van een bakkerij en het was een slecht jaar, dan zal je geen bonus hebben dat jaar. Want er werd geen waarde gecreëerd om die waarde uit te delen", klonk het. "Dat is hier hetzelfde." Het bedrijf heeft de nodige lessen geleerd en kijkt vooruit naar het volgende, klonk het.

De verwachte synergieën met SABMiller worden wel verhoogd van 2,45 miljard dollar tot 2,8 miljard dollar. Daarvan werd er vorig jaar al 282 miljoen gerealiseerd.

AB InBev stelt een dividend voor van 2 euro per aandeel. Het is voor het eerst in jaren dat het dividend niet omhoog gaat. Naar de toekomst toe stelt AB InBev een toename van het dividend voorop, al zal de groei van het dividend "beperkt blijven gezien het belang van schuldafbouw".

Over nieuwe overnames bleef Brito tot slot op de vlakte. Het bedrijf blijft kijken naar kansen op de markt, maar hanteert ook een strikte financiële discipline.

AB Inbev CEO Carlos Brito. Beeld BELGA
AB Inbev CEO Carlos Brito.Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234