Woensdag 27/10/2021

AAS

Toen kapitein Schettino ter zijner verdediging zei dat hij per ongeluk in een reddingsloep was terechtgekomen terwijl er nog passagiers aan boord van het rampschip in de val zaten, dacht ik onmiddellijk: hij klinkt een beetje als iemand die zich bij de spoedafdeling meldt met: "Ik was naakt aan het stofzuigen, ik struikelde over de kabel en ben zo met mijn anus recht op die ketchupfles gevallen die ik er nu niet meer uit krijg dokter..." Wat een schaamteloze, laffe leugenaar.

Wanneer ik ergens de tegelwijsheid 'Ik heb een steen verlegd en dus de loop van de rivier veranderd' lees, gaat het onmiddellijk door mijn hoofd: kan best zijn maar wat als iemand anders, een uur geleden bijvoorbeeld, die steen al een keer had verlegd en u dus zonder het te weten die dekselse kei weer op zijn oorspronkelijke plaats hebt gelegd, waar hij al 250 jaar lag. Is het niet zo dat er in dat geval twéé mensen zijn die abusievelijk denken dat ze meer in dit leven hebben betekend dan in werkelijkheid het geval is? En het geval wil: we zijn, zoals Houellebecq het zo treffend omschreef, allemaal sowieso slechts een tijdelijke verzameling van moleculen.

Wanneer iemand de moeë vergelijking tussen het halflege en het halfvolle glas prijsgeeft kan ik niet anders dan denken: laten we voor de lol een andere receptor kiezen voor de goeie ouwe halfvol-halfleegboutade. Luiers voor volwassenen bijvoorbeeld. De Tena Lady is halfvol. Wie is er nu de optimist?

Volgens sommigen maakt dat van mij een slechte mens.

In elk geval, ik word begrijpelijkerwijs zelden of nooit uitgenodigd als motivational speaker voor bedrijven.

Maar ik mag toch graag denken dat, mochten we elkaar ooit hebben ontmoet, wijlen pater-schrijver Phil Bosmans en ik goed met elkaar zouden hebben kunnen opschieten. Want zoals de interimfilosofe Paula Abdul ons eind jaren tachtig wekenlang vanuit de hoogste regionen van de hitparade op het hart drukte: 'Opposites attract'.

Deze misschien merkwaardige gedachte overviel mij bij het nieuws van 's mans overlijden. Ik verneem namelijk nu pas dat Phil Bosmans aan de wieg stond van het eerste vluchthuis voor vrouwen en van de eerste beschutte werkplaats. Dat hij sociale opvangstructuren uit de grond stampte. Dat hij in achtergestelde volkswijken woningen hielp opknappen, enz. Daar wist ik allemaal niets over. Phil was godverdomme een aas! En ik kende hem enkel van die slappe spreuken.

"Bedenker van 456 levenswijsheden" kopte een krant boven het overlijdensbericht. Zijn spreuken waren volgens minister van Cultuur Joke Schauvliege "een mild wapen tegen maatschappelijke verruwing". Een collega-columnist had het over "bedrieglijk simpele oneliners" die volgens hem "getuigen van grote mensenkennis en diepe spiritualiteit." Bosmans zou in totaal bijna tien miljoen boeken hebben verkocht. Ga er maar aan staan, Piet Huysentruyt.

Voor mij en voor velen van mijn generatie zijn de spreuken van de Bond Zonder Naam-hoofdman echter altijd het voorwerp van goedgeluimde scherts gebleven. Met de nadruk op dat goedgeluimde. In de krant lees ik dat wij ons met die houding "in bepaalde middens" bevinden, die "lacherig doen over (Bosmans) zijn zogenaamd naïeve en optimistische levensvisie". Het zij zo. Ik lees ook dat Phil Bosmans dat helemaal niet zo erg vond. Het was dus ook een intelligente en aardige man.

Wellicht ligt het aan die spiritualiteit of liever mijn gebrek eraan dat ik al snel over slappe spreuken spreek terwijl zo veel andere mensen er hartversterkende levenswijsheden menen in te herkennen. Misschien komt het omdat het begrip spiritualiteit door diverse, zich in de periferie der paranormale beurzen begevende lapzwanzen vaker en schandaliger wordt misbruikt dan een crackhoer op Hollywood Boulevard. Een paranormale beurs is tussen haakjes een beetje zoals een eroticabeurs, alleen ontbloot men er niet zijn geslachtsdelen maar zijn hersens, die aan de ingang moeten worden achtergelaten.

Ik heb voor alle zekerheid nog eens de definitie van spiritualiteit opgezocht. Volgens Wikipedia: 'In strikte betekenis wordt er het bewustzijn mee aangeduid, dat de menselijke ziel of het menselijke innerlijk zijn oorsprong in een goddelijke of andere transcendentie heeft of in relatie staat tot een hogere werkelijkheid.' Dat is de partybus die ik heb gemist en die mij heeft achtergelaten aan het onoverdekte bushokje van het goddeloos cynisme. Ook een mild wapen.

In elk geval, Phil Bosmans was een aas. Zelfs 'in bepaalde middens' is men het daar unaniem over eens.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234