Maandag 21/06/2021

De slimste mens

Aartsbisschop Leonard kent én zingt zijn danceklassiekers

Al bij de introductie van uroloog Piet Hoebeke, bekend dankzij het uitstekende VIER-programma 'Topdokters' was het duidelijk: het woord 'Piet' zou zowat in elke zin een prominente rol krijgen en ver boven het landelijk gemiddelde uitstijgen. "Het is toch raar, uroloog zijn en dan Piet heten", filosofeerde Erik Van Looy. "Alles is toevallig in het leven", maakte de uroloog duidelijk.

Maar de presentator kreeg er maar niet genoeg van. "Een uroloog, dat is een soort loodgieterij, maar dan vanbinnen", klonk het. Piet lachte minzaam, zoals dat past bij professoren-dokters. En liet weten dat hij "vandaag al wat urinewegen had gezien, maar geen files". De uitsmijter van de intro mocht er ook zijn: "Ik wens u vanavond veel, euh, piet."

Het spelverloop van de veertiende aflevering was niet bepaald bijzonder hoogstaand. Net voor de fotoronde stond Black Box-revelatie Jan Paternoster een straat achter, maar Jan fietste dat met een gemakkelijke fotoronde perfect dicht. De filmpjes bleken iets te gemakkelijk, waardoor de uroloog met de vingers in de neus won.

Het venijn zat alweer in het finalespel. Ontspannen liet tacticus Paternoster tegenstandster Siska begaan. Om dan op het cruciale ogenblik, met nog 45 seconden voor Siska, een kapitale beginnersfout te maken. Jan stopte met 48 seconden op de teller. De StuBru-ochtendstem speelde daarop gemakkelijk uit. Exit Paternoster.

Voor de taalpuristen onder ons: we hebben een woord met acht opeenvolgende medeklinkers. Lees verder in dit stuk.

De leukste quotes

• Piet (over zijn job): "Ontstoppen enzo is de favoriete business."

• Piet: "Ik kende Jan niet. Een erg belangrijke zanger uit het Gentse, aan zijn accent te horen. En Siska ken ik van Klara."

• Siska: "Plezant, ja, spijtig dat ik geen penis heb."

• Jan: "Ik ben al naar een uroloog geweest. Ik ben hypochonder. Ik lees veel op internet en voel dan vanalles. Ik wilde hem eens laten zien..."

• Jeroom: "Mijn uroloog heet dokter Beaucourt, die heeft al veel mensen in het weekend genaaid."

• Jeroom: "Ik heb onlangs nog een marathon gelopen voor kinderen met astma en ik heb die ook gemakkelijk gewonnen."

• Erik: "Shakespeare. Thuis van die tijd hé."

• Brusselmans: "Ik heb aan mijn lul de naam gegeven van de vrouw die me ontmaagd heeft, daarom heet hij tante Sonja."

• Jeroom (tegen Erik): "Uw seksleven is zoals uw Ferrari, Erik." Waarop Erik: "Ik heb geen Ferrari". En Jeroom: "Dat bedoel ik Erik."

• Brusselmans: "Ik heb Siska ooit in een van mijn boeken de zevende mooiste vrouw van België genoemd. Ze is gestegen naar de vijfde plaats, want koningin Fabiola en mijn tante Sonja zijn dood."

• Brusselmans: "Ik heb met Jan wel wat overeenkomsten. We zijn beide goede muzikanten, allebei lelijk en we hebben allebei al veel gekust met actrice Annemone Valcke, die nu zijn lief is."

• Jeroom (tegen Erik): "Weet je wat de overtreffende trap is van jam? Neen? Jammer!"

• Brusselmans: "Ik zou graag in mijn living een opgezette Maggie De Block hebben. Dan kan ik thuis aan sport doen. Een toerke rond haar en ik heb alweer een kilometer afgelegd."

• Brusselmans: "Ik heb een kat die stinkt enorm naar buxus."

• Brusselmans: "Er is een Nederlands woord met acht medeklinkers na elkaar: angstschreeuw. Ik geef het maar mee..."

• Jeroom: "Blij dat we de lullendokter morgen terugzien"

De hilarische momenten

• Erik Van Looy stelt een crypto-culinaire vraag. Hij doet dat goed, want Siska ziet meteen dat het over Tarzan, Jane, borsten en verliefd zijn gaat.

• Van Looy laat zich nog een tweede keer opmerken. Hij speelt een scène van 'Dracula' na. Maar niemand die het herkent.

• Piet Hoebeke legt uit hoe in Denemarken het woord 'trek' eigenlijk 'duwt' betekent.

• Siska legt uit hoe vervelend het is om koud te hebben. 'Dan krijg je konijnen op de draad. Tepelerectie. Maar van de kou hé', klinkt het.

De kantelmomenten

Jan Paternoster speelt aanvankelijk niet mee en zakt ver weg in de score. Na de 'Puzzel'-ronde heeft hij 71 seconden, exact één seconde meer dan voor die ronde. In de fotoronde maakt Jan alles goed, maar in de filmpjesronde maakt uroloog Piet het verschil. Hij wint met een matige score.

In het finalespel speelt Jan klassiek goed, maar op het cruciale moment maakt hij een belachelijke beginnersfout. Hij mag mogelijk in de finaleweken terugkeren. In kostuum.

De eindstand (voor het finalespel)

1. Piet Hoebeke: 352 sec.
2. Siska Schoeters: 323 sec.
3. Jan Paternoster: 218 sec.

De stand

1. Kobe Ilsen - 7 deelnames - 3 overwinningen
2. Danira Bouhkriss - 5 deelnames - 4 overwinningen
3. Kevin Janssens - 5 deelnames - 2 overwinningen
4. Jan Paternoster - 5 deelnames - 2 overwinningen
5. Siska Schoeters - 3 deelnames - 1 overwinning
6. Lynn Wesenbeek - 3 deelnames

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234