NieuwsWeer
Aarde telt nu al twee keer zoveel dagen boven 50 graden
Het aantal extreem warme dagen op onze planeet gaat de hoogte in. Dat blijkt uit een analyse van de Britse openbare omroep BBC. Sinds de jaren tachtig stijgt het aantal dagen dat het kwik boven 50 graden Celsius uitkomt elk decennium. Tussen 1980 en 2009 gebeurde dat 14 dagen per jaar, tussen 2010 en 2019 was dat al 26 keer per jaar.
Ook in de temperatuurcategorie daar net onder is er een stijging. Het kwik passeerde de 45 graden Celsius gemiddeld twee weken per jaar meer. Er worden niet alleen meer hoge temperaturen gemeten, ze komen ook op meer plaatsen voor. Hoofdzakelijk gaat het om het Midden-Oosten en de Golfregio, maar experts waarschuwen dat we ze ook steeds meer elders zullen krijgen. In Canada klom het kwik deze zomer naar een nooit geziene 49,6 graden en Italië registreerde recordtemperaturen tot 48,8 graden Celsius.
De opwarming is niet overal gelijk. Over de hele wereld ging de temperatuur dit decennium met 0,5 graden omhoog in vergelijking met 1980 tot 2009, maar in Oost-Europa, het zuiden van Afrika en Brazilië was dat 1 volledige graad en in delen van het Midden-Oosten en het poolgebied zelfs meer dan 2 graden.
Volgens experts is de grote boosdoener fossiele brandstof. Ze waarschuwen dat hitte dodelijk kan zijn voor mens en natuur en problemen kan veroorzaken met bijvoorbeeld wegen en gebouwen. Snel handelen is dus de boodschap en de ogen zijn nu in de eerste plaats gericht op de VN-top in het Schotse Glasgow in november.