Donderdag 08/12/2022

Aardappelrel of broodroof? Afgunst in Vlaanderen

Yumi Ng stapte uit de corporate rat race om zich te verdiepen in Chinese voedingsleer en zich te wijden aan schrijven. Haar debuut Brutazur verscheen eind vorig jaar.

Tijd om nog eens in de opiniepen te kruipen. Ik ga me als niet-wetenschapper in het brood- en aardappeldebat gooien dat Vlaanderen momenteel ontsiert. Een deel van de Vlaamse diëtisten, gesteund door een leger artsen en wetenschappers, opende onlangs een frontale aanval op Pascale Naessens, die - kort samengevat - aanzet tot het eten van meer groenten en fruit en weinig brood, aardappelen en pasta.

Over voeding bestaat voor elk onderzoek dat stelling X bewijst een ander onderzoek dat diezelfde stelling ontkracht. Ik lees dat allemaal niet (meer). Net als zovele anderen heb ik door trial-and-error gevonden hoe ik - die ontzettend graag eet en drink - op een prettige manier mijn gewicht stabiel kan houden.

'Het zijn je goede genen', krijgt Pascale, net als ik, wellicht vaak te horen. Zij omdat ze model was, ik omdat ik Chinese ben. Wel, er zijn meer obese Chinezen dan ooit en dat komt door een verslechtering van het voedingspatroon. Iedereen komt bij als hij niet (een beetje) oplet.

Twintig jaar geleden kwam ik 6 kilogram bij. Ik ben ze kwijtgespeeld en heb me toen laten inspireren door het boek Fit for life. De wetenschappelijke kant interesseerde me minder, ik voelde me er gewoon goed bij. Intussen kook en eet ik 80 procent van de tijd volgens de principes van Naessens' boeken. Ik ben hier niet alleen in. Kijk naar het massale en blijvende succes, en de eindeloze positieve getuigenissen. Hebben die diëtisten niets beters te doen dan hun pijlen te richten op Naessens' inspanningen?

Want wat ik zie, is afgunst en frustratie. Een niet officieel opgeleid ex-fotomodel en omroepster van VTM die met ongezien succes kookboeken schrijft, een bepaalde manier van eten promoot (hoe durft ze?) en dan ook nog de best verkopende auteur (alle genres op een hoopje) in Vlaanderen is. Dát is er gaande. Afgunst. In Vlaanderen wordt succes vaak misgund. Zie je ook aan het groeiend gebruik van de kliklijnen bij de belastingen.

Maar terug naar onze diëtisten, die deze week een campagne starten om 'mythes' de wereld uit te helpen en aardappelen gaan uitdelen. Je hoeft niet scherpzinnig te zijn om te beseffen dat dit ook een campagne is tegen Pascale.

Tja, wanneer je klanten over de boeken van Pascale (de ongeschoolde leek!) blijven leuteren wanneer ze op consultatie komen, wanneer mensen massaal boeken van Pascale gebruiken en hiermee hun gewicht op gezonde en lekkere manier op peil houden en dus geen diëtiste nodig hebben, ja, dan zie je die hele Pascale-rage (al is het al lang geen rage meer) zowaar als broodroof.

Beste diëtisten, als jullie dan toch campagne willen voeren, heb ik een aantal tips die nuttiger zijn dan aardappelen uitdelen: ga naar scholen en concentreer je op jongeren. Er is werk aan de winkel, als ik lees dat 16 procent van de jongeren in Vlaanderen overgewicht heeft. Promoot groeten en fruit in het algemeen. Leg uit waarom geraffineerde suikers vergif zijn. IJver voor gezondere maaltijden in de kantines. IJver voor voedingslessen in alle studierichtingen. Zorg ervoor dat frisdrankautomaten verdwijnen uit de scholen (ik zag op de website van de diëtistenbond dat Coca-Cola een van hun partners is. Nee, dit is geen grap: vbvd.org/sponsors.php).

Kortom: richt jullie pijlen op de talrijke oorzaken van het toenemend probleem van obesitas, niet op de boeken van Pascale Naessens of op mensen die gezonde eetmethodes promoten.

Diëtisten, Pascale is not your enemy. Zij is een bondgenoot! Haar manier van eten helpt en inspireert veel mensen. Of zijn de duizenden fans allemaal idioten die dringend moeten worden gered? Ik dacht het niet.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234