Maandag 28/11/2022

Aanvraag parkeerkaart gehandicapten wordt eenvoudiger

null Beeld Photonews
Beeld Photonews

Het aanvragen van een parkeerkaart voor personen met een handicap kan voortaan eenvoudiger. Het zal ook een pak minder lang duren alvorens de kaarten thuis in de bus vallen en ze zijn ook beter beveiligd tegen misbruik.

Stijn Vossen

Elk jaar ontvangt de Directie-generaal Personen met een Handicap (DGPH) meer dan 60.000 nieuwe aanvragen voor parkeerkaarten. In 2011 was sprake van 67.895 aanvragen en werden 58.188 kaarten uitgereikt.

Wie zo'n kaart aanvroeg en er recht op had, moest daarvoor een ondertekend formulier en een pasfoto naar de DGPH sturen. Dat hoeft voortaan niet meer. De DGPH krijgt de foto via het Rijksregister. De aanvrager moet zijn handtekening plaatsen in een daarvoor voorzien vakje. Voor alle duidelijkheid: kaarten die voor vandaag/vrijdag werden afgeleverd, blijven geldig tot de erop vermelde datum.

Een en ander zal ook sneller verlopen. Bij een aanvraag zal de DGPH nagaan of iemand al officieel erkend is en of hij recht heeft op een parkeerkaart. Als dat zo is, dan zal de betrokkene binnen de twee weken de kaart in de bus krijgen. Vroeger nam die procedure gemiddeld acht weken in beslag. Indien iemand nog niet is erkend, dan zal de DGPH evalueren of hij recht heeft op een kaart.

Een hologram moet het ook een pak moeilijker maken om de kaart na te maken. Elke kaart heeft ook een uniek serienummer. Bij de aanmaak van een duplicaat, bijvoorbeeld na verlies of diefstal, zal dat duplicaat een nieuw nummer krijgen. Het oude zal dus niet meer geldig zijn, waardoor een gestolen of verloren kaart niet meer bruikbaar is.

Staatssecretaris Courard beseft dat met de nieuwe parkeerkaarten niet alle parkeerproblemen voor gehandicapten van de baan zijn. Hij kijkt daarvoor naar het lokale niveau. "De lokale autoriteiten moeten voldoende parkeerplaatsen voorzien (best drie plaatsen per 50 parkeerplaatsen op de openbare weg). En het toezicht op het juiste gebruik van de kaart en de controle op illegaal parkeren moet worden geïntensiveerd", aldus Courard. Hij zal daarvoor samen met de minister van Binnenlandse Zaken en de staatssecretaris van Mobiliteit eerstdaags een brief naar de gemeenten sturen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234