EK voetbalRegenboogactie
Aanvoerder Rode Duivels draagt zondag wellicht regenboogband
De Belgische voetbalbond keurt de beslissing van de UEFA af om de regenboogkleuren van het stadion te weren tijdens de wedstrijd Duitsland-Hongarije. Tijdens de achtste finale zal de aanvoerder van de Rode Duivels wellicht een band in de regenboogkleuren dragen.
Het UEFA-verbod om de Allianz Arena woensdagavond in de regenboog te hullen, brengt heel wat reactie teweeg. Bijna vijftig Duitse clubs lieten al weten in hun stadion wel die kleuren te tonen, en de Duitse federatie deelt 10.000 regenboogvlaggen uit tijdens de wedstrijd. Het signaal geldt als protest tegen de omstreden lgbtq+-wetgeving die onlangs groen licht kreeg in Hongarije. Premier Viktor Orbán besliste prompt zijn reis naar München af te blazen.
Ook de Gentse Ghelamco Arena sloot zich aan en aan het trainingscentrum van de Rode Duivels in Tubeke is de regenboogvlag uitgehangen. “Dat we knielen voor de wedstrijd (het Black Lives Matter-symbool, MIM), kadert sowieso al in een boodschap van All Lives Matter. Het is dus evident dat we dit signaal steunen”, zegt KBVB-woordvoerder Stefan Van Loock, die expliciet de beslissing van de UEFA betreurt omdat de regenboogvlag geen politiek maar een “mensenrechtelijk” standpunt is.
De spreidstand van de UEFA werd ook door Rode Duivel Thomas Meunier op de korrel genomen tijdens de dagelijkse persbabbel: “Ze doen acties tegen racisme en discriminatie, maar als het geld spreekt, dan trekken ze snel hun staart in.” Naast Meunier lag op de tafel een kapiteinsband in de regenboogkleuren. Die zou zondag door de aanvoerder van België “waarschijnlijk” gedragen worden tijdens de achtste finale in Sevilla.
Daarmee volgt ons land het voorbeeld van de Duitse keeper Manuel Neuer, die al heel het EK met een regenboogband speelt. Ook de aanvoerder van Nederland, dat zondagavond in Boedapest aantreedt, zal met een ‘OneLove’-aanvoerdersband spelen.
“Zo’n regenboogband is een mooi begin, maar het is niet meer dan een symbool”, zegt Matthias De Roover, woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero. “Dit gaat geen échte verandering teweegbrengen. Daarvoor zou de Nederlandse ploeg of hun tegenstander moeten zeggen: ‘Wij spelen niet in Boedapest.’ Dat gaat niet gebeuren.”
Net als bij de protesten tegen het WK in Qatar eerder dit jaar valt het op hoe weinig spelers individueel een statement maken. Op persconferenties veroordelen spelers zoals Meunier of de Duitse verdediger Mats Hummels de beslissing van de UEFA, maar op hun eigen sociale media blijft het stil. Via die weg bereiken ze nochtans miljoenen fans. De Franse topspeler Antoine Griezmann was dinsdagavond het enige boegbeeld dat via Twitter een proteststem liet horen.
Meunier wond er op de persconferentie geen doekjes om: in het voetbal is uit de kast komen niet evident. “Ik zou het afraden als een ploegmaat het zou willen doen”, zei Meunier, die het had over een mentaliteitsprobleem.