Zaterdag 26/11/2022

Aanvalslust verdringt dopingspook

Alberto Contador won de drie grote wielerronden tweemaal of vaker. Dat lukt voorts alleen Bernard Hinault. Maar zijn de ongelooflijke prestaties van de 34-jarige Spanjaard geloofwaardig? Hij zwaait zondag af na de Vuelta, dus tijd voor de eindbalans.

racias todos', vermeldt het opschrijfboekje. Het is een notitie van vorige week donderdag, ergens tussen vijf uur en halfzes opgetekend. Op de televisie ontvouwde de Ronde van Spanje zich in volmaakte stilte. Commentatoren Michel Wuyts en José De Cauwer wiegden elkaar in slaap. Veel viel er immers niet te verwachten van de twaalfde etappe.

In afwachting van wat verderop in de koers nog volgde, zouden de klassementsleiders hun kruit droog houden. Maar op een kilometer of dertig voor het einde besloot een van hen dat niet te doen. Die ene was Alberto Contador.

Het offensief beloofde weinig goeds. Ver kon zijn ontsnapping immers niet reiken en bonificatieseconden lagen al buiten bereik. Tot overmaat van ramp werd achter zijn rug een nieuw front geopend. Klassementsleider Christopher Froome kwam ten val, voor de concurrentie reden om extra gas te geven. Ternauwernood redde Contador het tot in Antequera. Meer dan de eer was het niet, maar die zal hem inmiddels ook wat waard zijn.

Bij zijn doorkomst op de laatste klim ging een spandoek de hoogte in. Daarop stond: ¡Gracias por todos, Contador! Dat werd dus die aantekening in het schrijfblok. Nog altijd tussen aanhalingstekens, want zo'n spandoek is ook maar een mening. Bedankt? Voor alles? Contador?

Coup in Vuelta 2012

Dit weekend maakt Alberto Contador na veertien jaar profwielrennen een einde aan een roemruchte loopbaan waarmee je alle kanten op kunt. In eigen land ligt de nadruk op de eerste lettergreep van dat bijvoeglijk naamwoord: roem. Spaanse kranten luiden Contador uit als de grootste sportman die het eigen land in de 21ste eeuw heeft voortgebracht. Het buitenland herinnert zich vooral de keerzijde van die medaille.

6 augustus 2012: de start van de Eneco Tour stond die dag in het brandpunt van de belangstelling. Contador zou in het Nederlandse Waalwijk zijn comeback maken. Twee jaar eerder was een mespuntje clenbuterol in zijn bloed aangetroffen. Na een slepend proces leidde dat mespuntje tot een schorsing die een dag eerder was geëindigd.

De Eneco Tour bood een laatste kans om zich nog enigszins op te warmen voor de Vuelta, zijn favoriete werkterrein. Contador was die maandag in Waalwijk zijn nukkige zelf. Zwijgzaam liet hij alle aandacht over zich heen komen. Het startschot moet in meerdere opzichten een verlossing zijn geweest.

Een week na afloop van de Eneco Tour begon de Ronde van Spanje al. Vanwege die geringe voorbereiding hield niemand echt rekening met hem. Vier ritten voor het einde leek het pleit dan ook beslecht. Bergop had landgenoot Joaquim Rodríguez zich telkens de meerdere getoond. De overige concurrenten schikten zich in hun lot, maar Contador niet.

De zeventiende rit kende geen noemenswaardige obstakels, maar toch ging het vanaf de start met volle kracht vooruit. Na een uur koersen vormde zich een kopgroep met daarin drie ploeggenoten. Zij moesten Contadors weg naar de top van het klassement plaveien.

Die weg begon vijftig kilometer voor de eindstreep. Contador demarreerde op de Collada de la Hoz, de voorlaatste klim. "Een kamikazeactie", zei hij er zelf naderhand over. De lastige afdaling zou een onverwachte mogelijkheid bieden zijn voorsprong uit te breiden. Dat deed ze ook, waarna de vooruitgeschoven pionnen hem naar een riante voorsprong op Rodríguez leidden, ruim voldoende voor winst in de 67ste Vuelta.

Dat was een uitzonderlijk staaltje van durf, tactiek en talent. Nu is de vraag of dat staaltje destijds wel naar waarde is geschat. Lees de zin die deze verslaggever in elkaar schroefde: "Zou Alberto Contador, met alle vormen van voorbehoud, eindelijk zijn plaats hebben bemachtigd op het erepodium van de eeuwigheid?"

Het nadeel van de twijfel

Nog geen halfjaar na Contadors wonderbaarlijke wederopstanding in die Vuelta viel Lance Armstrong voorgoed door de mand. Op 17 januari 2013 gebruikte de zevenvoudige Tour-winnaar een tv-camera als openbare biechtstoel. Inderdaad, hij had op systematische schaal gebruikgemaakt van stimulerende middelen. Achteraf gezien kan zijn bekentenis een waterscheiding worden genoemd. Nieuws over doping beperkt zich sindsdien, net als voor de grote kladderadatsch, weer tot incidentele berichten.

Onvervalste heroïek is ook weer toegestaan. Peter Sagan en Tom Dumoulin, opgekomen rond Armstrongs coming-out, kunnen vrijwel ongestoord gloriëren. Alleen Froome moet zich nog weleens verantwoorden wanneer zijn Tour-prestaties langs de meetlat van het mogelijke worden gelegd. Maar dat heeft vooral met het besmette blazoen van zijn Sky-ploeg te maken. Hijzelf geniet het voordeel van de twijfel.

In dat opzicht is Contador het vleesgeworden nadeel van de twijfel. Dat is hij trouwens altijd geweest. Elf jaar geleden, het jaar van zijn doorbraak, weigerde de Tour de France hem als deelnemer. Onder de codenaam Operación Puerto had de Spaanse politie een netwerk van doping blootgelegd, waarin zijn ploegleider Manolo Saiz een sleutelrol had. Spin in het web was de gynaecoloog Eufemiano Fuentes. Op een lijst van zijn afnemers prijkte de afkorting AC.

Hoe de vork in de steel zat, is nooit helemaal duidelijk geworden. En die schimmigheid kleeft aan Contador. Het mespuntje clenbuterol is altijd een mespuntje gebleven. Clenbuterol wordt gebruikt om inname van doping te maskeren, maar tot op vandaag zijn de aard en ernst van die stimulantia nooit vastgesteld.

Aanhoudend offensief

Contador ontkende totdat ontkennen geen zin meer had. Doorstond gelaten zijn schorsing, liet zich zonder protest zijn grootste overwinningen afnemen en pakte de draad weer op toen dat op 6 augustus 2012 weer was toegestaan. Nooit openheid van zaken gegeven, nooit schoon schip gemaakt. Contador liet slechts zijn benen spreken. En hoe.

Zes wielrenners zijn er tot nu toe in geslaagd de drie grote ronden op hun naam te schrijven. Met Bernard Hinault is Alberto Contador de enige die elke ronde meer dan één keer won. Hinault was tien keer de beste. Contador komt op zijn erelijst tot een totaal van zeven: tweemaal Tour de France (2007 en 2009), tweemaal Giro (2008 en 2015), driemaal Vuelta (2008, 2012 en 2014). De Tour-zege van 2010 en de Giro-winst van 2011 zijn hem afgenomen.

Drie jaar geleden won hij voor het laatst de Vuelta, net zo miraculeus als twee jaar eerder. Ook dit keer was de voorbereiding minimaal geweest. In de Tour had Contador zijn scheenbeen gebroken en zijn deelname was tot op het laatst onzeker. Er volgde een doldriest duel met Froome dat Contador in zijn voordeel besliste. Opnieuw werden wenkbrauwen gefronst en voorbehouden gemaakt. Was dit niet een ongelooflijke prestatie in de letterlijke betekenis van het woord?

Nu, op de drempel van zijn afscheid, moet de slotsom zijn dat Alberto Contador niet anders kan. De tweede helft van zijn loopbaan is een aanhoudend offensief geweest. Hij viel aan waar mogelijk, eigenlijk ook waar onmogelijk, en deed dat met een hartstocht die achterdocht deed smelten.

Jesús Hernández bijvoorbeeld, die al samen met Contador reed voordat ze profs waren, spreekt vol liefde over zijn vriend: "Hij is niet alleen een geweldige coureur, hij weet mensen in heel Spanje te inspireren om te gaan fietsen. Wat zeg ik, over de hele wereld."

De achterdocht wordt ook deels weggenomen nu de leeftijd hem merkbaar parten speelt. Dat maakt zijn prestaties alweer een stuk geloofwaardiger. Hij blijft het in elk geval proberen. Dat is misschien wel het allermooiste.

Dank daarvoor, Contador.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234