Zaterdag 28/01/2023

Strijd tegen IS

"Aanval op IS-bolwerk Raqqa is een kwestie van weken"

IS-troepen rijden met een tank door de straten van Raqqa Beeld AP
IS-troepen rijden met een tank door de straten van RaqqaBeeld AP

Steeds duidelijker wordt dat het IS bolwerk Raqqa, de hoofdstad van het kalifaat, onder zware druk komt te staan. Volgens een hoge bron in het Franse leger is een grote aanval op de stad nakend.

Carla van der Wal / Bob van Huët

Communicatie met het kalifaat is de afgelopen weken steeds schaarser, moeilijker. IS zou zelf internetverbindingen hebben afgesloten, om te zorgen de vijanden van het kalifaat niet aan strategische informatie komen. En ook de Belgische IS'ers houden zich veel stiller.

Kweste van weken
Dat er wat aan de hand is in Raqqa staat vast. Waarnemers melden al enige tijd paranoïde gedrag van de jihadisten. Misschien niet ten onrechte. Een 'hoge bron' in het Franse leger zegt in de Franse media dat het een kwestie van weken is eer de grote aanval zal worden ingezet. De coalitie die optrekt tegen de jihadisten zou nu hebben besloten eerst af te rekenen met de in Syrië gevestigde hoofdstad van het kalifaat en pas daarna de aanval in te zetten op economisch bolwerk Mosul in Irak.

Raqqa, waar ruim 200.000 mensen wonen, is een magneet voor jihadisten uit de hele wereld en heeft daarom een enorme symbolische waarde. De val van de hoofdstad van het kalifaat zou een enorme klap betekenen voor de overactieve propagandadivisie van IS. Die portretteert het 2 jaar geleden veroverde Raqqa nog graag als islamitische modelstad: niet-moslims zijn bijna allemaal verjaagd of vermoord.

IS knijpt hem
Een voormalige adviseur van president Obama, Douglas Ollivant, constateert dat de vijanden van IS nu veel dichter bij de hoofdstad staan dan 6 maanden geleden. Dat IS hem knijpt, blijkt volgens hem ook uit het feit dat het kalifaat zich meer toelegt op terreuraanslagen dan op militaire manoeuvres. De Amerikaanse generaal Joseph Votel verklaarde dinsdag voor een speciale senaatscommissie nog dat er geen plan was om Raqqa te bestormen, maar wel dat de langetermijnstrategie tegen IS vruchten afwerpt.

Een Syrische soldaat brengt een anti-tankraket in stelling tegen IS-troepen Beeld AP
Een Syrische soldaat brengt een anti-tankraket in stelling tegen IS-troepenBeeld AP
Syrische regeringstroepen beschieten IS in Raqqa met raketten Beeld AP
Syrische regeringstroepen beschieten IS in Raqqa met rakettenBeeld AP
null Beeld AP
Beeld AP

Die strategie is een combinatie van bombardementen op militaire installaties, het afsnijden van opbrengsten uit olieverkoop (IS-tankwagens worden nu systematisch gebombardeerd) en het 'verwijderen van hoger kader'. Onder dat laatste valt de eliminatie en ontvoering van de hoogste bazen van IS. Gisteren werd bekend dat Sleiman Daoud al-Afari is opgepakt. Hij is de specialist van IS voor chemische en biologische wapens.

Neigen naar desertie
Door dat alles zouden strijdgroepen van IS " in toenemende mate zijn gedemoraliseerd en neigen naar desertie", aldus de Amerikaanse generaals dinsdag voor de vaste Senaatscommissie voor Defensie. Sinds een aantal dagen worden er boven Raqqa ook tienduizenden pamfletten uitgestrooid, waarin de bevolking wordt opgeroepen in verzet te komen.

Douglas Ollivant denkt zelfs dat IS het met verdedigingstunnels versterkte Raqqa voorzichtig al heeft opgegeven. Te veel vijanden, vooral Koerden, omsingelen de stad. IS heeft zijn werkterrein al deels verlegd naar Noord-Afrika.

Nog steeds geen teken van leven Nederlanders

Geen enkel teken van leven hebben de ouders van Nederlanders in het kalifaat gekregen, sinds het nieuws naar buiten kwam over executies in de eigen gelederen van IS. Er wordt ook nog steeds getwijfeld over het verhaal dat de Nederlandse IS-strijders zijn geëxecuteerd. Maar een Nederlands lid van Jabhat al-Nusra laat via twitter weten dat het nieuws van de executies wel degelijk klopt. De Nederlanders zijn volgens deze doorgaans betrouwbare bron veroordeeld voor extremisme. Dat is het eerste bericht vanuit het kalifaat zelf over de executie.

Voor de camera bekennen de leden van actiegroep Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS) nog, vlak voor hun doodvonnis wordt geveld door terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Zij brachten in het geniep nieuws naar buiten over het kalifaat, tot ze werden ontmaskerd. Nu worden ze als straf door IS opgeblazen in een schuur, zo is te zien in een video die gisteren naar buiten werd gebracht door de terreurorganisatie. Meteen liet RBSS weten: wij gaan door, tot we allemaal dood zijn.

De twintigers worden geëxecuteerd 'ter vergelding' van de Franse en Amerikaanse luchtaanvallen op de stad. Aan de hand van hun foto's zouden de vijanden van het kalifaat hun aanvallen plannen, aldus IS. Vorige week meldde RBSS het nieuws dat een aantal Nederlandse jihadisten zou zijn geëxecuteerd wegens een hoog opgelopen ruzie met IS-commandanten.

RBSS houdt nog steeds vol dat het Nederlandse verhaal klopt. Het lijkt ook te passen bij de langdurige stilte over die zaak. De Nederlanders zouden deel uitmaken van een groep van 65 opstandige Nederlanders, die door IS achter de tralies zouden zijn gezet. Dat hoge aantal wordt door inlichtingendiensten betwijfeld. Het ook goed geïnformeerde Syrische Observatorium voor Mensenrechten denkt zelfs dat het hele verhaal van de Nederlanders niet klopt.

Maar in dat geval is wel opvallend dat de vaders en moeders in Nederland nog altijd geen teken van leven uit het kalifaat hebben gekregen. Het zou erop kunnen wijzen dat de Nederlanders daar écht achter de tralies zitten - anders zou toch tenminste iemand het thuisfront een geruststellend bericht sturen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234