Zondag 20/10/2019

Strijd tegen IS

Aanval op het hart van IS ingezet

Rebellen van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) maken zich op voor de strijd. Beeld AFP

De zelfverklaarde hoofdstad van IS komt in het vizier. Syrische en Koerdische rebellen hebben, met luchtsteun van de internationale coalitie, de aanval ingezet op de Syrische stad Raqqa.

Eerst de wapenbevoorrading en de komst van nieuwe jihadisten stilleggen, om daarna Raqqa zelf te bestormen. Dat vormt het strijdplan van de Koerdisch-Arabische alliantie, die uit ongeveer 30.000 troepen bestaat. Gisteren kende het offensief op de Syrische stad, de zelfverklaarde hoofdstad van terreurbeweging Islamitische Staat, een aanvang. De alliantie krijgt voor 'Toorn van de Eufraat', zoals de aanval wordt genoemd, luchtsteun van de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten, waarvan ook België lid is.

"Het grote gevecht voor de bevrijding van Raqqa en zijn provincie is gestart", kondigde Jihan Cheikh Ahmad, een woordvoerder van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) aan in Ayn Issa, een stad op 50 kilometer ten noorden van Raqqa. "We hebben internationale beloftes gekregen van steun tijdens deze operatie." De SDF bestaat uit verschillende Koerdische, Arabische, Assyrische en Turkmeense milities. De Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) zijn daarbij de grootste en staan bekend als een partner van de Verenigde Staten.

Complexe situatie

Turkije, dat de YPG als een terroristische organisatie ziet en niet wil dat de Koerden meer gebied onder hun controle krijgen, neemt voorlopig niet deel aan de operatie. Wel vond er gisteren in Ankara overleg plaats tussen de Turkse en Amerikaanse legerleiding. "We staan constant in contact met alle verschillende partijen", zegt Brett McGurk, de VS-gezant bij de internationale coalitie tegen IS. Hij gaf toe dat de situatie "in Syrië complex is".

De Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter stelt dat hij de aanval "om Raqqa te bevrijden uit de barbaarse greep van IS" verwelkomt. "Net als in Mosoel zal het gevecht niet gemakkelijk zijn. Er zal hard moeten worden gewerkt, maar dat is noodzakelijk om het zogenaamde kalifaat van IS te vernietigen en de mogelijkheden van de terreurbeweging om aanslagen te plegen te verstoren. De internationale coalitie zal lokale strijdkrachten helpen om IS een permanente nederlaag toe te brengen."

De timing van het offensief mag geen verrassing heten. Al enkele weken geleden kondigde Carter aan dat de aanval op Raqqa snel zou beginnen. Volgens bronnen wordt er haast gemaakt om eventuele aanslagen in het Westen, die vanuit Raqqa zouden worden gepland, te voorkomen. De Amerikaanse commandant in Irak, generaal Stephen Townsend, verklaarde eerder dat "het van groot belang is om Raqqa te isoleren", omdat spionagerapporten aantonen dat er in Raqqa "voorbereidingen aan de gang zijn voor externe aanslagen".

Niet per se het einde

Midden oktober lanceerden de Iraakse strijdkrachten samen met Koerdische peshmerga al een offensief op het Iraakse IS-bolwerk Mosoel. Zij slaagden erin om het oosten van de stad binnen te dringen en hebben de jihadisten nu bijna geheel omsingeld. Maar ook als Mosoel enRaqqa vallen, wat nog lange tijd kan duren, betekent dat niet noodzakelijk het einde van IS. "Zelfs al pak je na Mosoel ook nog Raqqa aan, dan zullen ze zich terugtrekken in de woestijn of zich verschuilen op onderduikadressen in de steden", zo stelde jihadkenner Pieter Van Ostaeyen onlangs in deze krant. "En vergeet niet dat IS ook nog in Libië, Pakistan, Nigeria en Jemen zit."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234