Zondag 20/10/2019

"Aanvaarden tweede belangenconflict Brussels Airport stelt groot juridisch probleem"

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). Beeld BELGA

Volgens Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) stelt er zich een juridsch probleem met de beslissing van de federale regering om het tweede belangenconflict van Vlaanderen rond de Brusselse geluidsnormen te aanvaarden. De vergelijking met BHV gaat niet op, verklaarde hij vandaag. Brussels viceminister-president Guy Vanhengel (Open Vld) vindt dan weer dat er in de eerste plaats naar een oplossing voor het dossier moet gezocht worden.

Volgens Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) stelt er zich een juridsch probleem met de beslissing van de federale regering om het tweede belangenconflict van Vlaanderen rond de Brusselse geluidsnormen te aanvaarden. De vergelijking met BHV gaat niet op, aangezien het toen de parlementen waren die een belangenconflict aanspanden, terwijl het nu om de Vlaamse regering gaat, verklaarde hij vandaag.

Specifieke procedure
Voor een belangenconflict dat door een regering wordt ingeroepen, bestaat er een specifieke procedure in het Overlegcomité. In dat orgaan buigen alle regeringen van het land zich over het dossier. Er kan dus slechts één belangenconflict over hetzelfde onderwerp worden aangespannen. Dat het eerste belangenconflict door de Vlaamse gewestregering en het tweede door de Vlaamse gemeenschapsregering werd ingediend, doet volgens Rudi Vervoort dan ook niet ter zake.

Rudi Vervoort was kritisch voor minister François Bellot. Beeld Photo News

Chaos
Vervoort ging ook in op de beslissing van de Brusselse regering van gisterenavond om wel processen-verbaal voor overtredingen van de strengere geluidsnormen uit te schrijven, maar geen boetes te innen. "We zijn verantwoordelijke mensen. We willen geen chaos op de chaos creëren. Vandaag is er enkel een discussie over de procedure, niet over de grond van de zaak", aldus de minister-president.

Rudi Vervoort was ook kritisch voor de federale regering. Minister François Bellot heeft pas eind vorige week de bevoegde kabinetten bijeen geroepen. "De MR had aangekondigd alles in veertig dagen te regelen, maar twee jaar later is er nog steeds niets. De moeilijkheid van het dossier zit dus binnen de federale regering. Wat is de macht van de MR binnen deze regering?", vroeg hij zich af.

De Brusselse minister-president wees er tot slot nog op dat de Brusselse regering wel reeds een voorstel heeft ingediend voor een oplossing van het dossier, ongeacht wat de andere partijen daarvan vinden. Van Vlaamse of federale zijde kwam er tot op vandaag nog geen enkel voorstel. Wie een belangenconflict inroept, moet ook met een oplossing komen, vond hij.

Gekibbel tussen regeringen

Brussels viceminister-president Guy Vanhengel (Open Vld) Vanhengel wijst erop dat de Brusselse regering gisterenavond een positie heeft ingenomen die het debat over het dossier moet mogelijk maken. Hij verwijst naar de beslissing om vanaf middernacht wel pv's uit te schrijven, maar geen boetes te innen.

De Brusselse Open Vld'er vraagt zich ook af of Vlamingen en Brusselaars het elkaar wel gunnen om tot op een oplossing te komen. In een opiniestuk op De Tijd luidt het: "Er zullen aan beide zijden inspanningen moeten worden geleverd. Aan Vlaamse zijde kan dat de verlenging van de startbaan zijn en/of toelaten dat de Brusselse tram en metro niet aan de NAVO moeten stoppen, maar doorgetrokken worden tot aan Brussels Airport. Aan Brusselse zijde moet redelijkheid worden opgebracht inzake de geluidsnormen."

Hij wijst er meteen op dat "van zodra één Vlaamse inspanning wordt gevraagd krijgen we meteen een 'njet'. Kijk maar naar wat ik over het hoofd kreeg toen ik de verlenging van de startbaan opperde. Tja, door de Brusselaars systematisch af te schilderen als 'malloten' zullen we er niet geraken", besluit hij.

Vanhengel verzekert tenslotte dat er binnen de Brusselse regering geen onenigheid is over het standpunt van de regering in het dossier.


Brussels viceminister-president Guy Vanhengel. Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234