Zaterdag 04/02/2023

Onderwijs

Aantal zittenblijvers daalt niet meer

Beeld ter illustratie. Beeld belga
Beeld ter illustratie.Beeld belga

Voor het eerst in tien jaar daalt het aantal leerlingen dat een jaartje moet overdoen in het secundair niet meer. Ook in het lager onderwijs is er sprake van een lichte opwaartse knik. “We moeten dit in het oog houden.”

Pieter Gordts

Sinds het schooljaar 2008-2009 daalde het aantal zittenblijvers in het secundair onderwijs stelselmatig. Tien jaar geleden bleef 5,8 procent van de leerlingen in het secundair nog zitten, in het schooljaar 2016-2017 ging het om 4,1 procent. Die daling wordt volgens de recentste cijfers doorbroken. Vorig schooljaar bleef 4,2 procent van de leerlingen in het secundair zitten. Concreet gaat het om een stijging van 684 leerlingen ten opzichte van het schooljaar ervoor. Belangrijk om noteren is dat het aantal leerlingen het laatste jaar ook steeg met 3.586.

Het is voorlopig onmogelijk om te spreken van een trendbreuk. “Het kan dat het een fluctuatie is, maar om dat uit te klaren wachten we de cijfers van volgend schooljaar af”, klinkt het op het kabinet van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Volgens pedagoog Pedro De Bruyckere (Arteveldehogeschool/Universiteit Leiden) is het inderdaad te vroeg om grote conclusies te trekken. Toch blijft het opvallend dat de jarenlange daling zich niet meer doorzet. “Daarom moeten we dit wel in het oog houden”, zegt De Bruyckere.

Ook in het lager onderwijs stopt de daling voor het eerst in jaren: in 2010-2011 bleef nog 3 procent van de leerlingen zitten, in 2016-2017 ging het om 1,9 procent. Ook daar valt een stijging met 0,1 procentpunt te noteren. Het gaat om 277 leerlingen. “Al lijken de verschillen daar groter door afronding van de percentages tot 1 cijfer na de komma”, klinkt het op het kabinet van minister Crevits. “Het gaat namelijk om een toename van 0,04 procent. Daarom zouden we eerder spreken over een stabiel cijfer voor de laatste twee à drie jaar.”

Maatregelen

De nieuwe cijfers zijn afkomstig uit de interactieve toepassing Dataloep van het ministerie van Onderwijs. Crevits geeft aan belang te hechten aan die openbaarheid. “Met de Dataloep-toepassingen delen we rechtstreeks een schat aan gegevens. Gemeentebesturen, lokale overlegplatformen, centra voor leerlingenbegeleiding, maar ook het brede publiek kunnen op een moderne, gebruiksvriendelijke manier data raadplegen. Denk bijvoorbeeld aan het zittenblijven en de schoolse vorderingen van leerlingen in elke gemeente.”

Zittenblijven is al langer een speerpunt voor Crevits. Zij beschouwt het als “een ultieme remedie, als alle alternatieven uitgeput zijn”. Ze nam in het verleden dan ook een batterij maatregelen om minder leerlingen een jaartje te laten overdoen. Zo moet er eerst gekeken worden naar een andere studierichting of verplichte remediëring voor een bepaald vak.

Bovendien komen er nog enkele extra maatregelen aan met de modernisering van het secundair onderwijs, die in september ingaat. “We willen dat een school, ouder of leerling weloverwogen kiest voor zittenblijven”, klinkt het op het kabinet. “We willen niet dat het een evidentie is of wordt.” Daarom worden de voorwaarden strikter. Zo wordt het moeilijker om na het eerste leerjaar van het secundair onderwijs een C-attest, dat voorschrijft een jaartje over te doen, te geven. De impact van alle maatregelen zal volgens Crevits waarschijnlijk pas in de loop van de komende jaren zichtbaar zijn.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234