Donderdag 23/01/2020

Zelfdoding

Aantal zelfdodingen daalt, maar blijft hoog

Beeld THINKSTOCK

Het aantal zelfdodingen in Vlaanderen is voor het tweede jaar op rij gedaald. Goed nieuws volgens experts, al blijven de cijfers schrikbarend hoog. "Elke suïcide is er natuurlijk een te veel."

In 2013 stapten in Vlaanderen 1.052 mensen uit het leven. Een lichte daling (zo'n 6 procent) tegenover het jaar daarvoor, zo tonen cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid. In vergelijking met 2000 gaat het om een daling van 24 procent voor vrouwen en 19 procent voor mannen.

"Al moeten we voorzichtig zijn met die cijfers", benadrukt woordvoerster Ria Vandenreyt. "Het aantal suïcides is onderschat." Dat komt omdat het bij uitwendige doodsoorzaken niet altijd mogelijk is om uit te maken of het om een ongeval, doding of suïcide gaat. De onduidelijke overlijdens vallen onder de noemer 'sterfte waarvan de intentie niet kan worden bepaald', en voor die categorie is de trend minder hoopvol.

Bovendien: het aantal zelfdodingen in Vlaanderen mag dan gedaald zijn, België als land doet het Europees nog steeds erg slecht. Hier plegen meer vrouwen zelfmoord dan in de rest van Europa. Wat mannen betreft, staat België op de elfde plaats. "Bovendien", benadrukt Vandenreyt. "Elke suïcide is er een te veel."

Culturele factoren

Wat precies de oorzaak is voor de daling in Vlaanderen, is moeilijk te zeggen. Al wijzen experts nadrukkelijk naar het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie, dat er kwam onder Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). "Dat plan zit goed in elkaar", zegt Gwendolyn Portzky, coördinator van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie. "Zeker de ontwikkeling van Zelfmoord 1813 was belangrijk. Wij zijn de enige regio in Europa waar op dit moment één centrale toegangspoort bestaat. Iedereen met vragen kan daar terecht."

Al beseft Portzky dat er nog geen reden tot juichen is. "Historisch hebben wij altijd erg hoge cijfers gehad", legt ze uit. "In de weinige studies die er zijn, blijkt dan toch dat er culturele factoren meespelen. Dat Belgen er toch niet zo makkelijk over kunnen praten bijvoorbeeld. Dat zijn zaken die je niet zo makkelijk kunt veranderen."

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234