Zondag 26/03/2023

NieuwsDefensie

Aantal ‘wapenverliezen’ bij Defensie stijgt, ondanks verstrengde procedure na zaak-Conings

Illustratiebeeld. Beeld Photo News
Illustratiebeeld.Beeld Photo News

109 ‘munitieverliezen’ en 86 ‘wapenverliezen’ op vijf jaar tijd: het is een duidelijke stijging het afgelopen jaar. Ondanks de verstrengde procedures na de affaire-Conings. Ook het aantal diefstallen gaat in stijgende lijn, zo blijkt uit nieuwe cijfers van N-VA Kamerlid Peter Buysrogge.

Lorenzo Terrière

De afgelopen vijf jaren (2017-2021) werden er in totaal 6.473 verloren voorwerpen geregistreerd bij Defensie. Opvallend daarin: 109 gevallen van “munitieverlies” en liefst 86 “wapenverliezen”. Zorgwekkend in de nieuwste cijfers zijn de munitiediefstallen (10) en de wapendiefstallen (5). Van de 86 verloren wapens werden er uiteindelijk 28 teruggevonden, van de wapendiefstallen werd er één opgelost.

De cijfers vormen een ernstige stijging tegenover de cijfers van vorig jaar: toen maakte Defensie melding van 5.521 gevallen van verloren of gestolen materiaal voor de periode 2016-2020. Voor die periode werden er 83 munitieverliezen en 53 wapenverliezen gemeld.

De cijfers van Parlementslid Peter Buysrogge (N-VA), tevens voorzitter van de Kamercommissie Defensie, doen de wenkbrauwen fronsen. Na de zoektocht naar Jürgen Conings, die in mei 2021 zware wapens had gestolen uit de kazerne van Leopoldsburg, had Defensie zich voorgenomen om de veiligheidsprocedures te verstrengen. Er kwam een rapport met aanbevelingen. Daarin onder meer striktere regels in het ophalen, bijhouden en terugbrengen van vuurwapens naar het depot.

De persdienst van Defensie benadrukt het verschil tussen “verlies” en “stelen”: in beide gevallen is er sprake van een fout, maar enkel in het tweede geval is er “bedrieglijk opzet” in het spel. Een militair die zijn of haar wapen verliest hangt sancties boven het hoofd, zo luidt het: “Tuchtsancties kunnen gaan van een waarschuwing, enkele dagen arrest tot loonverlies. Bij diefstal zijn er ook strafrechtelijke sancties: de militair kan uit zijn graad of uniform gezet worden. Elk geval wordt apart bekeken.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234