Zaterdag 28/01/2023

Aantal vrouwelijke ondernemers is gestegen tot dertig procent

Vrouwelijke ondernemers kloppen gemiddeld vijftig uur per week. Naast werk en gezin komen ze aan weinig anders toe

Vergeet de yuppies, hier komen de jufpies

Eindelijk. Na de emancipatie op de werkvloer lijkt nu ook de emancipatie in de directiekamers op gang te komen. Het gaat allemaal niet met grote stappen of razendsnelle ontwikkelingen, maar het begin is er. Vergeet dus de yuppies, de young urban professionals. De young urban female professionals - kortweg 'jufpies' - zijn aan hun onstuitbare opmars begonnen. Ook op het kleine scherm spelen ze steeds meer de hoofdrol.

Brussel

Eigen berichtgeving

Janine Meijer

Volgens een onderzoek van het Centrum voor Zelfstandig Ondernemende Vrouwen (Cezov) en de KMO-organisatie Unizo is het aantal vrouwelijke ondernemers de laatste twintig jaar gestegen van 25 naar 30 procent. Dat betekent dat bij bijna een op de drie bedrijven in dit land een vrouw de scepter zwaait. Eigenlijk geen wonder. Van vrouwen wordt vaak gezegd dat ze communicatief sterker zijn, meer sociaal inzicht hebben, beter kunnen samenwerken en sneller tot een besluit kunnen komen. Allemaal eigenschappen die in een leidinggevende functie goed van pas komen.

Helaas gaat de evolutie in Vlaanderen een stuk sneller dan in Wallonië. Vlaanderen is verantwoordelijk voor 78 procent van de groei van het aantal vrouwelijke ondernemers. Volgens Kris Peeters van Unizo heeft dat vooral te maken met het feit dat de sectoren waarin vrouwen actief zijn in Wallonië minder sterk ontwikkeld zijn. Vrouwelijke ondernemers hebben zo hun voorkeur voor de dienstensector, horeca en vrije beroepen. In de harde sectoren als industrie, landbouw en visserij blijven ze ondervertegenwoordigd.

En er zijn nog meer verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke ondernemers. Vrouwen starten meestal een eigen zaak, terwijl mannen er liever een overnemen. Doorgaans zijn de bedrijven die door vrouwen geleid worden ook kleiner, jonger en genereren ze een lager inkomen.

"De nieuwe man is al een tijdje opgestaan, maar toch zijn het nog altijd vaak de vrouwen die voor de zorg van het gezin opdraaien", zegt Peeters. "Een kleiner bedrijf dat je zelf uitbouwt, is daarom nog net iets makkelijker te combineren met het opvoeden van een gezin dan een grote onderneming."

Toch kloppen de vrouwelijke ondernemers gemiddeld vijftig uur per week, wijst het onderzoek uit. Naast het werk en het gezin komen de meeste vrouwen aan weinig anders toe. Voor bijscholing of netwerken is er nauwelijks tijd. Terwijl 90 procent van de mannen zegt geen enkel probleem te hebben daar tijd voor te vinden.

Dat gelukkig niet alle vrouwen voor de softe sectoren als de horeca kiezen, bewijzen Lieve en Kathy Theys. Deze twee zussen leiden samen het motorenbedrijf Cet Motoren en wonnen gisterenavond de 'Woman Award', een prijs voor de beste vrouwelijke ondernemer van het jaar (zie elders op deze pagina). Cezov en Unizo hopen met de prijs vrouwen aan te moedigen de stap naar het zelfstandig ondernemerschap te zetten. De andere genomineerde vrouwen waren Nadine Hubert van New Customservice, Conny Vandendriessche van Accent Interim, Hilde Bruwier van Bruwier Potatoes en Kaat Baertsoen van Zaffelare Plants International. Allen echte 'juf-pies' met een leeftijd tussen de 35 en 45 jaar.

Peeters is opvallend optimistisch over de toekomst. "In het hoger onderwijs is het aantal vrouwen gelijk of groter dan het aantal mannen. Tegen 2015 moet het daarom mogelijk zijn om evenveel mannelijke als vrouwelijke ondernemers te hebben. Een Woman Award zal dan niet meer nodig zijn."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234