Dinsdag 06/12/2022

Aantal Vlaamse tienermoeders op laagste niveau in jaren

Het aantal tienermama's in Vlaanderen is tussen 2005 en 2006 gedaald van 3,8 naar 3,6 op duizend. 'Zo'n laag percentage hebben we in jaren niet gehad. Dat is een nieuw record", zegt professor Hendrik Cammu, wetenschappelijk voorzitter van het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie.

Door Katrijn Serneels

BRUSSEL l 'De Vlaamse meisjes zijn verstandig. Steeds minder van hen worden tienermoeder', zegt professor Cammu. 'Het aantal tienermoeders daalt nu al sinds 2001. Dat meisjes onder twintig jaar sinds enkele jaren gratis de pil kunnen kopen, is een maatregel die mogelijk aan deze positieve evolutie heeft bijgedragen.'

De daling van het aantal tienermoeders (meisjes die jonger zijn dan twintig jaar als ze hun eersteling krijgen) gaat heel geleidelijk. In 2001 waren er 4,6 tienermama's per duizend tienermeisjes, in 2006 is dat nog 3,6 op duizend. "Dat betekent dat 1.265 tienermeisjes vorig jaar een kind kregen", zegt Cammu. "Dat is een kleine groep en daar mogen we best wel trots op zijn.

"De Vlaamse cijfers behoren tot de laagste van de wereld. In tegenstelling tot landen als Groot-Brittannië, waar bijna negen op de duizend tienermeisjes een kind krijgen, is dat een hele prestatie.

"Dat wil zeggen dat in Vlaanderen de informatie over anticonceptie erg goed verspreid wordt en dat de toegang voor jongeren tot de pil of het condoom laagdrempelig is. De maatregel om meisjes onder twintig jaar gratis de pil te verstrekken, die sinds de zomer van 2004 van kracht is, heeft mogelijk aan deze positieve evolutie bijgedragen."

Een tweede verklaring voor het dalende aantal tienermoeders is het stijgend aantal meisjes dat voor abortus kiest. "Bij de tienermeisjes die zwanger waren, zagen we vroeger dat de meederheid ervoor koos om het kind te houden", zegt Katrien Vermeire, themaverantwoordelijke anticonceptie bij Sensoa. "Die trend is zich de laatste jaren aan het keren. Het aantal meisjes dat voor een abortus kiest, neemt toe. Momenteel kiest de helft van de zwangere tieners voor abortus, de andere helft houdt het kind. De reden waarom er meer tienermeisjes voor abortus kiezen, ligt wellicht in de betere toegang tot en bekendheid van abortuscentra en klinieken die abortus uitvoeren. Ook is het taboe op abortus aan het verdwijnen. Het wordt almaar meer een aanvaardbare keuze. Als de huisdokter een zwanger tienermeisje voor zich krijgt, zal hij geen schroom meer hebben om abortus als mogelijkheid te bespreken, en weet hij ook waar het meisje daarvoor terechtkan."

Toen Stephanie Planckaert, bekend van het VTM-programma De Planckaerts, in de zomer van 2005 tienermama werd, vreesde men dat andere tienermeisjes haar als een voorbeeld zouden zien en er meer tienermoeders zouden komen.

"We kunnen duidelijk stellen dat er geen Stephanie Planckaerteffect is in Vlaanderen", zegt Cammu. "Haar voorbeeld heeft andere meisjes niet overtuigd."

Er was wel reden om voor zo'n effect te vrezen, weet Vermeire: "Uit onderzoek blijkt dat als er één meisje zwanger wordt op een school, andere meisjes haar voorbeeld volgen. Maar blijkbaar blijft dat effect beperkt tot binnen de schoolmuren.

"Het is ook best mogelijk dat Stephanie Planckaert een onderwerp van discussie is geworden aan de keukentafel. Dat ouders en ook leraars haar als aanleiding hebben gebruikt om hun kinderen te waarschuwen."

Terwijl de groep van de jongste mama's krimpt, groeit het aantal oude moeders sterk. Steeds meer vrouwen krijgen hun eersteling boven de leeftijd van veertig jaar, zo blijkt nog uit het jaarrapport.

"Er zijn momenteel evenveel moeders die hun eerste kind na hun veertigste hebben gekregen als tienermoeders", zegt professor Cammu. "Vlaanderen telde in 2006 1.265 tienermama's en 1.263 moeders ouder dan veertig. Hun aantal is verviervoudigd in tien jaar tijd."

Er is duidelijk geen Stephanie Planckaerteffect in Vlaanderen. Haar voorbeeld heeft andere meisjes niet

overtuigd

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234