NieuwsKU Leuven
Aantal studenten zal opleiding aan KU Leuven moeten stopzetten na tuchtzaak over levensbedreigende doop
Een aantal van de studenten die betrokken zijn bij de tuchtprocedure van de KU Leuven naar aanleiding van een ‘onverantwoorde studentendoop’, mogen hun studies niet voortzetten. Dat blijkt uit een persoonlijke boodschap van de dertien studenten, die via hun raadsman Jan Temmerman donderdagavond werd verspreid.
De KU Leuven had een tuchtprocedure opgestart nadat een student tijdens de doop met spoed naar het ziekenhuis moest omdat hij een levensbedreigende hoeveelheid alcohol in het bloed had. In een boodschap drukken de dertien jongeren van de regionale studentenclub Zuid-Oost-Vlaams (ZOV) hun spijt uit.
“Tijdens het doopritueel heeft zich een gevaarlijke situatie voorgedaan voor één van onze leden. We zijn in de eerste plaats dankbaar en opgelucht dat we tijdig de nodige medische hulp hebben kunnen inroepen. We zijn ons er allemaal van bewust dat dit niet zover had mogen komen. Dat was een falen naar onze leden, onze ouders en de universiteit toe, en dat spijt ons.”
Lees ook
‘Nieuw drama vermeden, maar slechts nipt’: tuchtprocedure na nieuwe levensbedreigende doop aan KU Leuven
Vier jaar na de dood van Sanda Dia scharen alle studentenclubs zich achter Leuvens doopcharter
“Wij begrijpen en accepteren dat de KU Leuven ons hiervoor een straf oplegt”, zeggen de studenten. “Voor enkelen onder ons betekent die dat zij hun lopende studies niet kunnen voortzetten aan de betrokken instelling. Dat valt zeer zwaar. De gebeurtenissen en de nasleep van de doop zijn voor ons allemaal een harde levensles, die ons nog lang zal bijblijven.”
Hoeveel van de dertien studenten hun studie moeten stopzetten, is op dit moment niet duidelijk. Het parket van Oost-Vlaanderen liet donderdag weten dat de studenten strafrechtelijk niet vervolgd worden, omdat er tijdens het onderzoek te weinig bewijzen naar voren zijn gekomen.
Vrijdag nemen de studenten een definitieve beslissing of ze al dan niet in beroep gaan tegen de opgelegde sancties, maar in hun boodschap schrijven ze alvast dat ze die “accepteren”.
5,4 promille
De KU Leuven had een tuchtprocedure opgestart tegen dertien studenten na een “risicovolle en onverantwoorde” studentendoop vorig jaar. Tijdens een doop, die drie dagen lang duurde, moest een student met spoed naar het ziekenhuis door een levensbedreigende hoeveelheid alcohol in het bloed. Concreet ging het om 5,4 promille, oftewel 25 glazen bier. “De student mag de hemel danken dat hij dit overleefd heeft”, zegt toxicoloog Jan Tytgat.
De feiten dateren van november 2021. Tijdens een doop van de regionale studentenclub Zuid-Oost-Vlaams (ZOV) die drie dagen lang duurde, zorgde een combinatie van weinig slaap, weinig voeding (die dan nog vaak niet bestemd is voor menselijke consumptie), fysieke uitputting en veel alcohol ervoor dat één student het bewustzijn verloor. De student werd met spoed in het ziekenhuis opgenomen. Daar bleek dat die een levensbedreigende hoeveelheid alcohol, 5,4 promille, in het bloed had. De student heeft het ziekenhuis gelukkig kunnen verlaten zonder blijvend letsel.
Veel geluk gehad
De student heeft bijzonder veel geluk gehad dat hij het overleefd heeft, zegt toxicoloog Jan Tytgat. “5,4 promille alcohol in het bloed komt overeen met 25 à 26 standaard glazen bier ad fundum leegdrinken. Dat is niet alleen toxisch, maar ook dodelijk. Waarden boven 4 promille alcohol in het bloed kunnen dodelijk zijn. Zangeres Amy Winehouse stierf nadat ze 4,3 promille in het bloed had, maar van haar is geweten dat ze een drankverslaving had. Zelfs voor alcoholisten is 5,4 promille bijzonder hoog.”
Was de student niet met spoed opgenomen in het ziekenhuis, was hij wellicht overleden, voorspelt de toxicoloog. “Bij deze concentraties van alcohol kan een alcoholische coma optreden. In het ziekenhuis heeft men allicht een infuus met fructose toegediend: door de suiker wordt de afbraak van ethanol versneld. De snelle opname van de student heeft er wellicht voor gezorgd dat hij geen blijvende letsels aan het voorval overhoudt.”
Meteen nadat KU Leuven in december 2021 vernam dat studenten van de universiteit hadden deelgenomen aan een onverantwoorde en risicovolle doopactiviteit met een bijna noodlottige afloop, heeft ze het Leuvense parket ingelicht dat de melding overmaakte aan het parket. Vervolgens is een opsporingsonderzoek gestart dat in oktober 2022 is afgerond. Dat onderzoek leverde voldoende bewijs om een tuchtprocedure op te starten. Het gaat hier onder meer om het gebrek aan respect voor de menselijke waardigheid en fysieke integriteit, het aanzetten tot overmatig drankgebruik en het stellen van risicovol en onverantwoord gedrag dat mogelijk letsel kan toebrengen.
“We tillen als universitaire gemeenschap zeer zwaar aan de feiten. Dit voorval raakt ons erg diep en roept bij velen van ons herinneringen op aan de zaak-Reuzegom en de dood van Sanda Dia”, zegt rector Luc Sels. “Een nieuw drama is gelukkig vermeden, maar slechts nipt. Een inspannend doopritueel met weinig slaap, geen voedzaam eten en veel alcohol bracht één van onze studenten in levensgevaar. Dit is iets waarvan we hoopten dat het nooit meer zou gebeuren.”