Woensdag 27/10/2021

Aantal studenten verpleegkundigen blijft in vrije val

Gent / Brussel

Eigen berichtgeving

De Week van de Verpleegkundigen en Vroedvrouwen is gisteren in Oostende in gang geschoten. Een dergelijke campagne heeft de zorgsector hard nodig, want de nood aan personeel is hoog. Ziekenhuisdirecteuren gaan zelfs langs bij verpleegkundigenopleidingen om de studenten warm te maken voor een toekomst in hun ziekenhuis. "Onze derdejaars die volgend jaar willen werken, zijn allemaal 'uitverkocht'", zegt Yo Deconinck, studierichtingsleidster verpleegkunde aan de Gentse Artevelde-hogeschool.

Ook de opleidingen kampen met een terugval van het aantal studenten. Uit documenten van de Vlaamse Hogescholen Raad blijkt dat er vorig jaar in Vlaanderen 3.072 eerstejaars verpleegkunde studeerden. In 1999 waren dat er 3.309, in 1998 nog 3.730. De Artevelde-school bleef evenals vorig jaar steken op 136 eerstejaarsstudenten. Toch kampt ook deze opleiding met een terugloop. Vijf jaar geleden mocht de Gentse hogeschool nog 250 nieuwkomers inschrijven.

Deconinck ziet een aantal redenen voor de tanende belangstelling voor het verplegersvak. "De promotie van andere opleidingen waar meer valt te verdienen en de negatieve kenmerken waarmee jongeren het beroep van verpleegkunde associëren. Het is fysiek en psychisch een zware job. Je hebt nacht- en weekendwerk, maar dat wordt financieel gecompenseerd."

De overheid wil nu via reclamefilms het beroep weer aantrekkelijk maken. Zo'n 40 miljoen frank is er uitgetrokken voor de imagocampagne. De opleidingen proberen vooral via open dagen jongeren aan te trekken. De Artevelde-hogeschool denkt met het verleggen van accenten de gunst van de middelbare scholier voor zich te winnen. Zo komt de nadruk straks meer te liggen op de geestelijkegezondheidszorg, terwijl het onderwijs evolueert naar meer begeleid zelfstandig studeren. Dat laatste blijkt erg in trek, merkt Deconinck. "We hebben daarvoor een vaardigheidscentrum opgericht. Maandelijks groeit het aantal studenten dat daarvan gebruikmaakt."

Ook de ziekenhuizen zitten niet stil. Zij laten personeel dat voorheen andere taken had, omscholen tot verpleegkundige. Ook kunnen verzorgers met een A2-diploma op kosten van de werkgever na vijf dan wel tien jaar ervaring zich in twee, respectievelijk één jaar laten omscholen tot A1. (TS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234