Woensdag 26/06/2019

Pleegzorg

Aantal pleeggezinnen in de lift

Archiefbeeld. Beeld Getty

Het aantal pleeggezinnen is het afgelopen jaar met 8 procent gestegen, zo blijkt uit cijfers van Pleegzorg Vlaanderen. "Hartverwarmend maar ook nodig, want de vraag neemt toe."

Het voorbij jaar bereikte Vlaanderen de kaap van 5.000 pleeggezinnen. Eind 2017 waren er 5.181 families die hun thuis openstellen voor een kind, tiener of volwassene in een kwetsbare positie. In totaal vingen ze 7.115 pleegkinderen en 516 volwassen pleeggasten op, een toename van 9 procent in vergelijking met 2016.

"Pleegzorg is een vorm van jeugdhulp die steeds vaker wordt ingezet en gelukkig zijn er ook altijd meer en meer pleeggezinnen", zegt Jan Brocatus van Pleegzorg Vlaanderen. "Dat is hartverwarmend en het is ook nodig, want we zien dat de vraag almaar toeneemt."

De grootste groep zijn pleegkinderen en pleeggasten, volwassenen met een handicap of psychiatrische problematiek die gedurende een langere periode of zowat permanent in een pleeggezin verblijven. Die groep nam het afgelopen jaar met ongeveer 4 procent toe.

Echt opvallend is de toename met meer dan een kwart van de 'occasionele ondersteunende' pleegzorg: kinderen die af en toe een weekend of vakantie in een pleeggezin doorbrengen. Die formule slaat duidelijk aan. "Het ontlast ouders die het even wat moeilijk hebben of haalt kinderen of volwassenen die in een voorziening wonen weg van de drukte", zegt Brocatus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden