Woensdag 18/05/2022

Aantal oproepen Zelfmoordlijn stijgt in een jaar tijd met 20 procent

Elke dag ruim vijftig zelfmoordpogingen

Elke dag plegen drie Vlamingen zelfmoord

Elke dag plegen in Vlaanderen drie mensen zelfmoord. De gemiddelde leeftijd waarop dat gebeurt is voor mannen 46 jaar en voor vrouwen 50. Bij mannen tussen 25 en 44 jaar is zelfmoord doodsoorzaak nummer een. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Centrum ter Preventie van Zelfmoord (CPZ). De Zelfmoordlijn kreeg in 2004 ook een vijfde meer oproepen dan het jaar daarvoor.

Brussel

Eigen berichtgeving

Thea Swierstra

Het aantal oproepen bij de Zelfmoordlijn is het afgelopen jaar fors gestegen. Waren dat er in 2003 6.910, dan kwamen er vorig jaar 8.336 telefoontjes binnen. Dat is een toename van 20,6 procent. Volgens onderzoeksmedewerker Alexandre Reynders van het CPZ komt dat vooral door de grotere bekendheid van de Zelfmoordlijn. "Mensen vinden makkelijker de weg."

Daarnaast bellen er steeds vaker mensen voor anderen. Schommelde dat de voorgaande jaren rond de 10 procent, dan was dat in 2004 al 15 procent. Reynders: "Dat wijst erop dat steeds meer mensen signalen van suïcidaal gedrag serieus nemen. Bovendien is de suïcidale crisis in deze gevallen vaak erg acuut. Dat wijst erop dat het voor de omgeving nog steeds moeilijk is om signalen vroeg te herkennen."

Het aantal bellers dat in ernstige nood verkeert is gigantisch. Zo geeft bijna 85 procent aan suïcidaal te zijn. Een op de vijf heeft een ernstig plan om zelfmoord te plegen of dreigt daarmee. Vier op de tien hebben reeds een poging ondernomen, waarvan een kwart in de week voorafgaand aan de oproep. Bijna iedereen die al geprobeerd heeft zijn leven te beëindigen, heeft op het moment van de oproep nog steeds zelfmoordgedachten. Bij een derde is sprake van een zeer ernstige zelfmoorddreiging of een concreet plan. De kans dat iemand die reeds een poging achter de rug heeft daadwerkelijk zelfmoord pleegt, is dan ook 150 keer groter dan bij de algemene bevolking.

De meest gehanteerde methode om zichzelf van het leven te beroven is verhanging (55,9 procent van de mannen en 37,5 procent van de vrouwen). Op twee en drie komen bij mannen vuurwapens (11,2 procent) en vergiftiging (10 procent). Bij vrouwen: verdrinking (18 procent) en vergiftiging (17,5 procent). Het aantal zelfmoordpogingen wordt geschat op 48 à 57 per dag in Vlaanderen. De gemiddelde leeftijd ligt rond 35 jaar. Van de suïcidepogers die de Zelfmoordlijn belden, hadden de meesten zich proberen te vergiftigen (73 procent van de vrouwen, 44 procent van de mannen).

Zelfmoordpogingen worden altijd ingegeven door problemen, vaak meerdere. De voornaamste zijn problemen met de omgeving, zoals het zich eenzaam en onbegrepen voelen. Ook is er vaak sprake van psychiatrische stoornissen als depressie en verslaving en relatieproblemen. Daarnaast speelt misbruik, en dan vooral op seksueel vlak, een belangrijke rol. "Tien procent van de pogers brengt dat onderwerp ter sprake, terwijl dat 5,8 procent is bij hen die nog geen poging ondernomen hebben", zegt Reynders.

Volgens Hugo d'Haenen, hoofd van het departement psychiatrie van het AZ VUB in Jette, is er een duidelijk profiel van de zelfmoordpoger. Hij of zij is vaak alleenstaand, gescheiden en heeft een lage scholingsgraad. Werkloosheid en het hebben van een handicap spelen een grote rol. Meestal moet hij of zij het stellen met een bescheiden inkomen. Het gaat vooral om stedelingen. Mensen die met zelfmoordplannen rondlopen, vinden maar moeilijk hun weg naar de hulpverlening. De helft van de bellers heeft geen beroep gedaan op zulke instanties. De Zelfmoordlijn vervult hier een doorverwijsfunctie.

Het CPZ verkeert overigens in financiële nood. Als tegen het eind van 2005 niet het nodige geld verzameld is, dreigt het zijn activiteiten te moeten stopzetten. Het centrum onderhandelt hierover met het ministerie van Welzijn.

Zelfmoordlijn: 02-6499555

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234