Zaterdag 18/09/2021

Aantal ontheemden ‘fors toegenomen’ in Colombia

Het aantal burgers dat ontheemd is als gevolg van het slepende gewapende conflict in Colombia is dramatisch toegenomen. Dat zegt de internationale mensenrechtengroepering Amnesty International.

Volgens Amnesty werden in 2008 liefst 380.000 Colombianen gedwongen om have en goed achter te laten als gevolg van het geweld. Dat is een stijging met een kwart in vergelijking met een jaar eerder. Met name gemeenschappen in economisch of militair belangrijke regio’s worden door het conflict uit hun huizen gedreven, gedwongen tot ontheemdheid, een lot dat naar schatting drie tot vier miljoen Colombiaanse burgers treft. Colombia, waar zowat de complete tweede helft van de twintigste eeuw in het teken stond van de gewapende strijd tussen de staat, de diverse marxistische guerrilla’s en, in een latere fase, aartsconservatieve paramilitaire krachten, is daarmee een droevige wereldrecordhouder. De statistieken van Amnesty zijn gebaseerd op informatie van de Colombiaanse mensenrechtengroepering Codhes, die in april dit jaar al van een toename van het aantal ontheemden met 25 procent gewaagde. De regering van de rechtse president Álvaro Uribe gaf zelf wel toe dat het aantal gevallen van gedwongen verplaatsing vermeerderd is, maar zei er, bij monde van het humanitaire overheidsagentschap Acción Social, meteen bij dat sommige betrokkenen ‘valse ontheemden’ zouden zijn, die hun woningen niet onder druk van de omstandigheden verlaten hebben, wel om de compensaties binnen te rijven.De meeste ontheemden in Colombia zijn arme boeren, inheemsen en burgers van Afrikaanse komaf. Velen onder hen wonen in strategische plattelandsgebieden. Volgens AI hebben de diverse gewapende actoren de gedwongen verplaatsing van hele groepen als modus operandi gehanteerd met het oog op het ‘vrijmaken’ van grond die later aan economische belangengroepen kan worden verpatst, die hetzij in de agro-industrie hetzij in de mijnbouw actief zijn. Met name de paramilitaire doodseskaders, die onder president Uribe officieel grotendeels ontwapend, ontbonden en sociaal gereïntegreerd werden, wisten in het verleden een indrukwekkend patrimonium op te bouwen door de onrechtmatige toe-eigening van land. President Uribe, die ook zeven jaar na zijn aantreden (hij werd in 2006 voor een tweede ambtstermijn verkozen) relatief populair blijft, maakt zich sterk Colombia opnieuw veilig te hebben gemaakt, maar op dat discours zit sleet in het licht van de onthutsende berichten die de internationale gemeenschap vanuit het Andesland blijven bereiken. Onder meer het aantal moorden op vakbondsmensen is zeer hoog.Alleszins vraagt Amnesty dat de Colombiaanse autoriteiten doortastende actie ondernemen om de gedwongen verhuizing van hele dorpen een halt toe te roepen en het leven van de burgers beter te beschermen. “De barslechte humanitaire situatie in Colombia is een van de meest verborgen tragedies van onze tijd”, aldus Marcelo Pollack, de regionale Amnestyverantwoordelijke. “De toestand is ook in tegenspraak met de claim van de regering dat het land zijn gewelddadige verleden achter zich gelaten heeft.” (LD)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234