Donderdag 22/04/2021

Kind en Gezin

Aantal meldingen van kindermishandeling bij vertrouwenscentra blijft dalen

Kind en Gezin probeert jaarlijks de leefsituatie van kinderen in kaart te brengen voor Vlaanderen. Beeld ANP XTRA
Kind en Gezin probeert jaarlijks de leefsituatie van kinderen in kaart te brengen voor Vlaanderen.Beeld ANP XTRA

De jaarlijkse monitor van Kind en Gezin over de leefsituatie van kinderen in Vlaanderen toont vooral voortschrijdende trends. Zo blijft bijvoorbeeld het aantal meldingen van kindermishandeling dalen bij de vertrouwenscentra. Ook speelt de herkomst van de ouders een belangrijke rol in het verdienmodel van een gezin.

Hoe stellen kinderen het in Vlaanderen? Die vraag probeert Kind en Gezin elk jaar te beantwoorden in de monitor 'Het kind in Vlaanderen'. Het jaarverslag van 2017 zoomt in op verschillende aspecten, zoals de gezondheid van een kind en de samenstelling en werksituatie van het gezin.

De meest opvallende vaststelling is de daling van het aantal meldingen van kindermishandeling bij de Vertrouwenscentra Kindermishandeling. In 2017 werden 8.736 kinderen gemeld, 4,3 procent minder dan in 2016. De dalende trend die zich de voorbije vijf jaar aftekent, blijft zo verdergezet.

Bij 30,6 procent van de kinderen gaat het om een vermoeden van emotionele mishandeling of verwaarlozing, bij 29 procent gaat het om een vermoeden van lichamelijke mishandeling of verwaarlozing, bij 12,9 procent om een vermoeden van seksueel misbruik door een volwassene. Bij die laatste categorie is de daling het grootst, maar is de rapporteringsgraad ook het moeilijkst in te schatten.

Ongehuwde paren

Ook bij de gezinssamenstelling blijven enkele trends zich verderzetten. Zo blijft het aandeel kinderen dat bij een ongehuwd paar leeft groeien tot 23,1 procent. Bij kinderen jonger dan 3 jaar ligt dat aandeel zelfs op 37,5 procent. Het aandeel kinderen in een tweeoudergezin blijft dan weer stabiel op 83 procent, al zijn er grote verschillen naargelang de leeftijd. Bijna één op de vijf van de 12- tot 18-jarigen woont in een eenoudergezin, in de meeste gevallen gaat het om een alleenstaande moeder.

Wat de werksituatie binnen het gezin betreft, komt vooral een ongelijkheid naar voren. 91 procent van de kinderen leeft in een gezin met minstens één werkende ouder, maar voor kinderen van niet-Belgische herkomst is dat 81,1 procent, ten op zichte van 95,7 procent voor kinderen van Belgische herkomst. Voor gezinnen met twee werkende ouders groeit die ongelijkheid naar 39 procent versus 73,1 procent.

Verschillen per provincie

De cijfers worden per provincie uitgezet, en ook daar vallen enkele verschillen te noteren, zoals bij het percentage kinderen dat uitsluitend borstvoeding krijgt (gemeten op dag 6). In Vlaams-Brabant ligt het percentage het hoogst met 68,7 procent van de kinderen, in West-Vlaanderen ligt het percentage het laagst en bedraagt het 58,9 procent.

De volledige publicatie van 'Het kind in Vlaanderen 2017' valt hier te raadplegen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234